MatthewY 發表於 2021-11-21 18:40

客量低巴士線可否由小巴經營

南區好明顯,各條N線,又有需求,又冇得取消,兩頭唔到岸,俾小巴佬做咪好,經濟效益較大。

asv98.kw131 發表於 2021-11-21 18:47

其實都有好多路線係又小巴取代,遠至 80 年代九巴 69K 畀小巴 56K 取代,近至新巴 95B 畀小巴 29 取代。只係區議會俾唔俾同埋有冇小巴承辦商肯做嘅問題。

天空之神 發表於 2021-11-21 18:48

因住好似 11 系同 91M 左右逢源

1372mm 發表於 2021-11-21 19:03

如果客量低巴士線可以由小巴經營,咁客量高小巴線又可否由巴士經營?

214P_world 發表於 2021-11-21 19:19

天空之神 發表於 2021-11-21 18:48
因住好似 11 系同 91M 左右逢源

呢個case係因為11客量太好,而91M又多科大客+九巴唔想放棄轉乘唧

MatthewY 發表於 2021-11-21 19:20

1372mm 發表於 2021-11-21 19:03
如果客量低巴士線可以由小巴經營,咁客量高小巴線又可否由巴士經營?
有啲小巴線真係好多人搭,由站頭去到總站都係同一條線嘅小巴,小巴佬就開心,點會俾巴士做?不過我覺得都要開條線疏導小巴人流,始終一架巴士總好過十架小巴響同一條路巡遊。

kitarolo 發表於 2021-11-21 19:24

南區以N171嚟計睇嚟維持半小時
一班可能唔夠載? N72/N90轉小巴
即使用19座因票價原因應該無公司
願做,加票價亦輪到乘客反對吧……

typhoon_york 發表於 2021-11-21 20:01

有啲線連小巴都唔想營運,例如51

leungky0528 發表於 2021-11-21 20:28

MatthewY 發表於 2021-11-21 19:20
有啲小巴線真係好多人搭,由站頭去到總站都係同一條線嘅小巴,小巴佬就開心,點會俾巴士做?不過我覺得都 ...

運吉唔改變造線思路,就唔會行到呢個最有效方法
205M由開線已被閹走線同班次,證明左現有制度容不下兩者共存

吳宗錡 發表於 2021-11-21 21:05

leungky0528 發表於 2021-11-21 20:28
運吉唔改變造線思路,就唔會行到呢個最有效方法
205M由開線已被閹走線同班次,證明左現有制度容不下兩者 ...

政府係時候實踐返多年來(口頭上)嘅公共運輸政策(小巴只係地鐵同巴士嘅輔助)
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 客量低巴士線可否由小巴經營