拾顓豭 發表於 2021-11-23 19:15

[傳聞]有綠島居民直接向運房局區議會提交大規模重組建議

最近收到小道消息...

有綠島居民最近向運房局,葵青荃灣兩個區議會提交大規模重組建議,當中涉及超過十條以上主要路線,重組方案超過40頁紙及多份附件。初步消息指,大執嘅路線包括41/41M/41P/43A/43B/43M/243M/249M/X42C/948/948X,甚至涉及57M/66M屯門路線,路線方案打破過往多年BRPP小修小補嘅悶局

建議亮點亦包括大規模建議九巴提供雙向分段,類似屯元天及將軍澳嘅區域分段,讓九巴該區善用資源去騰出車輛撥給更有需要加班嘅路線

小弟正向有關方面了解中,睇睇能否取得文件去與眾同樂,一齊分享。相信呢件事好快會引起綠島居民注意同熱烈討論

Quanta 發表於 2021-11-23 19:21

條友有冇後台先 冇嘅話都係得個吹字冇乜意義 政府使鬼啋佢

kay 發表於 2021-11-23 19:34

呢D多數去左回收筒

jocosben 發表於 2021-11-23 20:17

諗太多啦

poobwater 發表於 2021-11-23 20:22

冇大後台嘅話都係等喺回收桶見

ATEU15 發表於 2021-11-23 20:26

綠島居民系咪九巴規劃部員工?:lol

ATSE40 發表於 2021-11-23 20:30

聽聞早排有人喺乘客聯絡會議交咗份十八頁建議比城巴,圖文並茂咁提哂全個網絡嘅建議,結果城巴只係比咗段 140 字嘅罐頭回應;P

其實寫到咁大份邊有咁多心機睇,幾間巴士公司啲嘢運吉都未睇得好啦

ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-23 20:33

如果雙向分段可以殺曬堆比小巴打殘嘅區內(荃灣、葵青)綫,巴士公司又未嘗不可。當然慳到十架車就肯定唔會十架嘔返足出嚟加班。

Kj2052 發表於 2021-11-23 20:36

聽聞早排有人喺乘客聯絡會議交咗份十八頁建議比城巴,圖文並茂咁提哂全個網絡嘅建議,結果城巴只係比咗段 1 ...

我夠有大量建議
不過唔會學佢一次過比佢

MatthewY 發表於 2021-11-23 20:43

聽聞早排有人喺乘客聯絡會議交咗份十八頁建議比城巴,圖文並茂咁提哂全個網絡嘅建議,結果城巴只係比咗段 1 ...
聽聞某交通顧問公司員工,冇數據建議,除非佢覺得賺到錢,否則 hea 覆。

唔知 ching 可否透露建議內容?
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: [傳聞]有綠島居民直接向運房局區議會提交大規模重組建議