AMN1 發表於 2022-2-12 03:28

FBI2 發表於 2022-2-11 22:20
我聽番路線號唔係呢3個

90,90X?

75?

DA72 發表於 2022-2-12 03:40

首相講既野都係唔好跟車太貼
不如等正式公佈好過啦

當然你問我都係想九巴中標,而家屎水搞到咁樣又唔夠人又有財政問題
不如佢搵夠人手開返佢之前中標既線先啦

JX9097 發表於 2022-2-12 10:27

1372mm 發表於 2022-2-12 00:44
新巴可以將792M拆一條特快線去馬鞍山

行西沙?你坐埋我嗰份

MANN1579 發表於 2022-2-12 10:41

以現時這一刻計,蝕巴財困就無異議,
但版友一方面講唔夠車長開唔倒線,一方面又擔心車長無工開(或開工不足),
敢就有點奇怪!

jacky03 發表於 2022-2-12 10:47

MANN1579 發表於 2022-2-12 10:41
以現時這一刻計,蝕巴財困就無異議,
但版友一方面講唔夠車長開唔倒線,一方面又擔心車長無工開(或開工不足 ...

唔夠車長開唔倒線:因為善水要炒人
擔心車長無工開:因為善水要早收車&停線

無矛盾

mak5052 發表於 2022-2-12 10:53

AMN1 發表於 2022-2-12 03:28
90,90X?

75?

自己的想法:
調景嶺 - 石門: 90 (得佢同 290X 適合叫 90)
康盛 - 烏溪沙: 295 (翠林上少少, 當 95 系列)
康盛 - 大埔工業邨: 74 (把將軍澳當東九龍一部份)

jacky03 發表於 2022-2-12 11:20

mak5052 發表於 2022-2-12 10:53
自己的想法:
調景嶺 - 石門: 90 (得佢同 290X 適合叫 90)
康盛 - 烏溪沙: 295 (翠林上少少, 當 95 系列)

我覺得會係咁:

90(康盛-烏溪沙) (康盛開始/兜曬將軍澳會用0字尾)

297(調景嶺-石門) (原本嘅297因為會改為寶琳開始,而寶琳開始嘅路線都會用3字尾,所以我認為原本嘅297會改為293,而7字尾就改為由調景嶺開始嘅路線)

74(康盛-大埔) (工業邨無專用嘅number,所以我都係估下)

jasonau 發表於 2022-2-12 11:27

其實從咩角度睇...
屎水呢條標唔寫全日或者誤信招標線服務時間要跟返運吉份標,都係笨到無人有...

明知明知厹為咗報798個仇,將馬將埔就算蝕都會博命同你爭....
佢點都會寫全日線,即使即使運吉真係要你服務時間跟足佢份標...
但我諗就算厹寫咗全日都唔會罰佢或者扣分...
你點知真係估唔到今次運吉又唔介意你唔跟佢喎....
反而你仲痴痴地咁寫繁時線....

如果屎水只係諗全日係因為同798左手交右手而唔寫全日...
咁真係好無遠見....
當日厹投290系唔係又同佢一大堆東九荃葵線左手交右手?
但為咗保住個巿場唔俾你叉隻腳落嚟...
幾大都博盡啦!
事實證明290系厹個協同效應出咗嚟...
收你將軍澳價做東九荃葵...
而且巿場成個餅都做大咗少少...
喺地底同紅小搶咗客返嚟...
厹真係醒小小....

qunow 發表於 2022-2-12 12:22

jasonau 發表於 2022-2-12 11:27
其實從咩角度睇...
屎水呢條標唔寫全日或者誤信招標線服務時間要跟返運吉份標,都係笨到無人有...

另一個問題係之前唔係有消息話唔俾繁時招標線一嚟就全日?

JX9097 發表於 2022-2-12 12:29

jacky03 發表於 2022-2-12 11:20
我覺得會係咁:

90(康盛-烏溪沙) (康盛開始/兜曬將軍澳會用0字尾)

唔見得297逆走會改號碼
始終serve番同一批人
你改完號碼仲難適應

當年298M, 91M都冇改號碼
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: 將馬線、將石線及將埔線由九巴中標