12Lane 發表於 2022-4-17 10:34

79X客量未至於好差吧。
最少都為沙頭角公路一帶提供左頗為吸引嘅服務,都見唔少人磚窰落車反向轉55K再入沙頭角果頭。
講以前,九龍搭鐵定巴士,轉車入沙頭角都係好麻煩,78K慢到冇命,巴士轉車同樣不便。
雖然呢班鄉村客夠唔夠養起一條市區巴士係一回事,但眼見果班鄉村客都算幾支持79X,幾次假日傍晚北行,呢班客都約三四十人,反而皇后山可能入伙數少,所佔人數四分一左右。

個人認為79X做多少少宣傳,基本上可以做埋假日R線角色,因為夾得岩時間,轉車入坪輋/麻雀嶺/担水坑一帶都係方便同快捷。
至於改順走,應該唔到山窮水盡都唔會咁做。

JX9097 發表於 2022-4-17 11:25

10598C 發表於 2022-4-17 05:35
睇你點定義對價錢牌敏感,如果真係 care 價錢牌,應該唔少人會搭 296C 係尚德落車行返坑口,慳返 $2.3

...

坑口行過尚德總站/ 唐明街公園快極都要10分鐘以上
(講緊由南豐出發)
行大半個黨鐵站就係為咗慳$2.3
要平不如直接坐鐵好過
去程大半段又有位坐,價錢又比98C平些少
(富寧拍埋$2機仲平過296C $0.1)

計車程,98C同296C差唔遠
(98C爬山,296C遊觀塘道)
計班次,98C一般情況下都密過296C一至兩級

完全睇唔到誘因行過隔離區

10598C 發表於 2022-4-17 11:55

JX9097 發表於 2022-4-17 11:25
坑口行過尚德總站/ 唐明街公園快極都要10分鐘以上
(講緊由南豐出發)
行大半個黨鐵站就係為咗慳$2.3

呢到有人話 296C 尚德去旺角快過 796C,而家你又話 296C 同行山嘅 98C 差唔多時間,咁究竟係快定慢?媽呀好亂啊

JX9097 發表於 2022-4-17 13:10

10598C 發表於 2022-4-17 11:55
呢到有人話 296C 尚德去旺角快過 796C,而家你又話 296C 同行山嘅 98C 差唔多時間,咁究竟係快定慢?媽呀 ...

我覺得去程有可能因為796C食哂調景嶺站同彩明街
尚德上車隨時15分鐘都未去到機樓
同一時間296C隨時去到牛頭角
即使796C飛觀繞,要追番296C都好炆

214P_world 發表於 2022-4-17 15:38

10598C 發表於 2022-4-17 05:39
皇后山四線入面,78X 應該逆走,事關觀塘上車塞完觀繞,其實快唔過行返九龍灣之後上老隧幾多

但 79X 旺角 ...

78X 的確應逆走變順走,問題要研究大老山點行落啟德最理想

214P_world 發表於 2022-4-17 15:46

JX9097 發表於 2022-4-17 13:10
我覺得去程有可能因為796C食哂調景嶺站同彩明街
尚德上車隨時15分鐘都未去到機樓
同一時間296C隨時去到牛 ...

啱,如果 796C 唔逐個PTI/彩明街入,直接停 景嶺路調景嶺站,車程可以快5-10分鐘

JX9097 發表於 2022-4-17 17:38

214P_world 發表於 2022-4-17 15:38
78X 的確應逆走變順走,問題要研究大老山點行落啟德最理想

九龍方向
跟85X落太子道東
去到工業貿易大廈入協調道

新界方向
協調道去到Airside調頭行啟新道隧道
去到四美街出番彩虹道
再喺鑽石山自轉上大老山

ricky 發表於 2022-4-17 18:14

JX9097 發表於 2022-4-17 17:38
九龍方向
跟85X落太子道東
去到工業貿易大廈入協調道

往皇后山方向可以過啟新道左轉三祝街,右轉景福街,左轉景泰街,可以在景泰街停站,然後上觀塘繞道入大老山隧道。

JX9097 發表於 2022-4-17 18:32

ricky 發表於 2022-4-17 18:14
往皇后山方向可以過啟新道左轉三祝街,右轉景福街,左轉景泰街,可以在景泰街停站,然後上觀塘繞道入大老 ...

三祝街同景福街都有唔少違泊
要畀巴士有足夠空間行駛有難度

ricky 發表於 2022-4-17 19:36

JX9097 發表於 2022-4-17 18:32
三祝街同景福街都有唔少違泊
要畀巴士有足夠空間行駛有難度

呢個最簡單行法。我諗緊雙層巴士易唔易轉彎。
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16
查看完整版本: 再論皇后山交通