teddybus 發表於 2022-4-17 20:04

12Lane 發表於 2022-4-17 10:34
79X客量未至於好差吧。
最少都為沙頭角公路一帶提供左頗為吸引嘅服務,都見唔少人磚窰落車反向轉55K再入沙 ...

磚窰等55K易唔易㗎?會唔會班班爆要等幾架?

12Lane 發表於 2022-4-17 21:40

teddybus 發表於 2022-4-17 20:04
磚窰等55K易唔易㗎?會唔會班班爆要等幾架?

正常情況下,好多客喺軍地馬尾下已經落左車。
呢架55k分段多,車密,基本上都好等,再唔係78k補底都得。

asv98.kw131 發表於 2022-4-17 22:55

10598C 發表於 2022-4-17 05:47
咁要問下軍地至磚窯沿線沙公客點諗啦,兜皇后山同粉嶺出市區 aka N78 走線,會慢過而家唔少
皇后山兜聯和 ...

其實我都係 79X 尾幾個站嘅客,我覺得問題唔大嘅~ 當然可以快就最好快啲咁解。

ksmbh 發表於 2022-4-17 23:05

12Lane 發表於 2022-4-17 10:34
79X客量未至於好差吧。
最少都為沙頭角公路一帶提供左頗為吸引嘅服務,都見唔少人磚窰落車反向轉55K再入沙 ...

唔做宣傳冇郊遊客會想到79X沙頭角公路轉車
不過新城一向唔識九記咁同其它公司玩轉乘
否則同52K/55K搞轉乘出入鄉郊+上水粉嶺都得
宣傳下聯和墟客都有得執下

teddybus 發表於 2022-4-17 23:34

ksmbh 發表於 2022-4-17 23:05
唔做宣傳冇郊遊客會想到79X沙頭角公路轉車
不過新城一向唔識九記咁同其它公司玩轉乘
否則同52K/55K搞轉乘 ...

79X假日成30分鐘一架
入郊區就話巿區易就時間等車者
出返巿區走班車
唔通叫我喺沙頭角公路食半個鐘塵咩?

12Lane 發表於 2022-4-17 23:50

teddybus 發表於 2022-4-17 23:34
79X假日成30分鐘一架
入郊區就話巿區易就時間等車者
出返巿區走班車

所以都係靠乘客自己"執生",沙頭角一帶對外交通不嬲都差,55K唔到粉嶺站,56K疏+假日變左遊客專車,78K慢。
出去聯和 OR 粉嶺站轉車都各有缺點。

不過龍山隧道先天性冇吸引轉車嘅條件同配套,我諗最多都只能夠吸引到好熟行嘅居民使用。

反緋聞報導 發表於 2022-4-18 18:29

10598C 發表於 2022-4-17 05:39
皇后山四線入面,78X 應該逆走,事關觀塘上車塞完觀繞,其實快唔過行返九龍灣之後上老隧幾多

但 79X 旺角 ...

似乎屎水忘記當年373A改經青沙嘅教訓,佢最終亦要喺改路一年多後恢復改經大欖隧道

noname617 發表於 2022-4-18 18:39

似乎屎水忘記當年373A改經青沙嘅教訓,佢最終亦要喺改路一年多後恢復改經大欖隧道
...
:L當年373A當年運吉有份參與北區大重組同巴士公司傾出黎!但實績青沙係差過行大欖,接受現實跪低改番大欖,當年路況比起呢架就難講啦!新界西入左幾多人入去住啊!大埔公路又即將擴建完工!路況即將有得對比!同埋先天373A起步飛公路係上水,皇后山行龍山行大欖燒多幾多米數!另外皇后山綁左青沙同大老山轉車BBI,點改啊!

M722 發表於 2022-4-22 12:15

有唔少客搭277X轉78A, 粉嶺站大排長龍。
78X好難開咁密

非繁忙時間 :
78A平均10分鐘一班
277X平均12~15分鐘一班

KW2523 發表於 2022-4-22 14:16

...
373A大頭嶺上公路行青沙/欖隧里數差唔多
但係去龍山隧道口計行欖隧長過青沙10公里
咁行青沙又真係未必慢咗
頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16
查看完整版本: 再論皇后山交通