ahken 發表於 2022-4-16 10:55

limited 發表於 2022-3-21 02:48
79X直達旺角對山麗苑居民做到一定口碑, 相信亦有一班非通勤居民選擇出到旺角再轉車去九龍油尖旺,九龍城區 ...

我都覺得79x真係幾似樣(客量上)

ahken 發表於 2022-4-16 10:59

YY487 發表於 2022-3-20 20:09
咁你可以放心,新城喺呢方面唔會有腦

同樣係搞屎棍唔預有人用嘅 BBI

我覺得屎水大西北掠水BBI嘅掠水程度其實同將南將隧BBI已經冇分別,都係貼堂級數

Phoenix 發表於 2022-4-16 21:57

昨天patpat痕坐79x轉796c再轉694返寶林,79x開15:45,怡心園落車17:50。最煩係旺角道太塞,796c埋站出站被左轉洗衣街個燈位頂足10分鐘!希望快點可以用78x轉798啦!

ahken 發表於 2022-4-17 02:32

asv98.kw131 發表於 2022-3-20 18:50
呢樣就真係要睇吓運輸署俾唔俾聯營巴士路線一間公司有轉乘優惠,另一間公司冇。
月票唔係轉乘優惠,所以不 ...

係喎,如果咁搞法,我用月票喺炮北搭九巴時段嘅690喺將隧分分鐘冇得再免費轉796系

214P_world 發表於 2022-4-17 02:36

Phoenix 發表於 2022-4-16 21:57
昨天patpat痕坐79x轉796c再轉694返寶林,79x開15:45,怡心園落車17:50。最煩係旺角道太塞,796c埋站出站被 ...

多謝分享,原來埋單唔止2個鐘,唔知車費方面邊個方法平d呢?

ahken 發表於 2022-4-17 02:36

流星☆雨 發表於 2022-4-6 18:14
皇后山啲標問題就係,沙公沿線都冇大型住宅發展,條條掟晒去大逆走迫害中標公司 ...

我都認同其實逆走的確幾趕客

214P_world 發表於 2022-4-17 02:39

ahken 發表於 2022-4-16 10:54
我都極度同意將南同啟德招標真係好災難性...

尤其是將南,感覺上就係俾屎水掠水掠盡(而家得將石線有得 ...

平心而論 將南橙線 唔算貴,但若要多個選擇,可寄望將馬將石全日 / 290系增設296系轉乘

10598C 發表於 2022-4-17 05:35

JX9097 發表於 2022-4-16 10:00
將軍澳人唔係對價錢唔敏感
只係間間公司都借「新界」收到盡

睇你點定義對價錢牌敏感,如果真係 care 價錢牌,應該唔少人會搭 296C 係尚德落車行返坑口,慳返 $2.3

但事實原來 98C 係坑口都有一定收視,反而除咗本版個別版友之外,真係好少聽到人為幾蚊搭 296C
當然多數落咗差唔多價、甚至更平,但更快嘅地鐵

更甚者,呢到都聽唔少話康城居民搭 796X 796P $8.9 當區內線

10598C 發表於 2022-4-17 05:39

214P_world 發表於 2022-4-16 03:05
我原本想講市區段可否逆走 (例如先啟德後觀塘)
皇后山四線入面,78X 應該逆走,事關觀塘上車塞完觀繞,其實快唔過行返九龍灣之後上老隧幾多

但 79X 旺角/大角咀特快應該比較難攞走,真係要搞應該要拆線,但有冇咁多客係問題

至於 679 979,兩條線一早應該用灣仔做分界
679 應該兜埋西灣河;979 應該行欖隧

10598C 發表於 2022-4-17 05:47

asv98.kw131 發表於 2022-4-16 00:08
沙頭角 - 皇后山 - 聯和墟 - 市區 咁樣會好少少。
因為而家四條行龍山隧道嘅路線只係需要喺北區行 10 分 ...
咁要問下軍地至磚窯沿線沙公客點諗啦,兜皇后山同粉嶺出市區 aka N78 走線,會慢過而家唔少
皇后山兜聯和墟同祥華,應該比起而家慢五分鐘

而且皇后山四線服務範圍,去到聯和墟會同 270D 277X 673 978A 等重疊
當然最睇好係 79X 可以改順走粉嶺,令沙頭角有直車到旺角

除非咁,一人讓一步
270C 入皇后山;79X 入粉嶺
270D 專心做上水北
不過呢個要運吉協調

頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16
查看完整版本: 再論皇后山交通