KM8453 發表於 2022-4-26 17:55

andrewyl 發表於 2022-4-26 17:44
呢個就不嬲都係,唔踢唔郁,除非燒到自己個疊。
而家都冇區議員,就要等運吉同尻自由發揮,
或者等地區有 ...
條 269P 就的確係阻住全世界發達,269A 都唔好得幾多,睇下幾時可以正常化返。九巴一日繼續係天水圍北瘋狂收車,不作為,佢點可能係競爭對手個竇搶到客,仲同時倒走埋嘉湖北嘅特快客源。

正所謂,又要馬兒好,又要馬兒不吃草。你當 967/967X 同 K76 死嘅咩,隔離 967 依家開緊 7/8 分鐘一班,另加兩班 18:15 18:35 銅鑼灣特快車(不停金鐘)。你條 69C?20 分鐘一班,18:25 就收車啦!:curse:

koneotis 發表於 2022-4-26 19:06

JX9097 發表於 2022-4-26 17:32
690將轉都只係單向式
例如坐其他線去將轉上690入將軍澳係要獨立畀錢
唔係真係咁customer oriented

起碼690將轉係一個好開始,同埋prove到聯營都可以參與到大型補差價轉乘計劃,兩間公司如果東鐵過海之後都唔生性,就注定趕曬d客落地底啦

M722 發表於 2022-4-26 19:51

起碼690將轉係一個好開始,同埋prove到聯營都可以參與到大型補差價轉乘計劃,兩間公司如果東鐵過海之後都 ...

東鐵線過海後,隧巴客量會下降。

兩巴應該合作,攪大跨公司隧巴轉乘,合力對抗共同對手"港鐵"

expertuser2004 發表於 2022-4-26 20:25

起碼690將轉係一個好開始,同埋prove到聯營都可以參與到大型補差價轉乘計劃,兩間公司如果東鐵過海之後都 ...
東鐵過海後三巴(厹,屎,龍)應要出跨路線轉乘優惠, 而不是上車再比錢
可善用轉車站實現超快速運行, 中間做好接駁, 同埋不收太貴應可對坑港鐵

(予想)
eg: 小西灣, 西隧轉車站, 大欖隧道轉車站, 粉嶺轉車站 > 過區(大埔/沙田/馬鞍山)
eg: 柴灣東, 中環畢打街, 西隧轉車站, 葵涌/荃灣/青衣
eg: 太古城, 中環畢打街, 西隧轉車站, 青嶼幹線收費廣場, 東涌, 不去機場/GZBB

andrewyl 發表於 2022-4-26 22:08

回錯 po .

fleetline 發表於 2022-4-26 22:12

KM8453 發表於 2022-4-26 17:10
265M 日日逼沙甸魚,269P 就吉車遊街呢套鬧劇真係要多謝李月民   我都搭過好幾次 269P,基本上 ...

其實成個天北真係欠李月民一句多謝.

2014年重組, 嘉湖北由3條M線變1條M線,
正常既就一定反對,
不過佢竟然只係要求兩繁加特車就算,
算係比天北有個機會改善服務.

當然啦, 佢肯犧牲令巴士公司搵更多錢, 巴士公司就自然對佢好.

KM8453 發表於 2022-4-26 22:50

fleetline 發表於 2022-4-26 22:12
其實成個天北真係欠李月民一句多謝.

2014年重組, 嘉湖北由3條M線變1條M線,

記得果陣好似拖左一兩年喎,主要係嘉湖北同天慈兩區封殺建議。早期初稿,九巴提出 269M 加 3 部車,取消 69P,換取 265M 飛南部同 69M 大幅加 強兼延長。

經過長時間討價還價同各大陣營協商,最後 R 到九巴唔取消 69P,69M 出葵芳兜入天瑞,加開 269A 同 269P,269M 大幅加 6 車(代價係 265M 大幅減 8 車,繁時靠加班車撐住表列班次),先開到綠燈做重組,俾天北有全日特快路線。

當時已經有質疑 269M 究竟需唔需要咁多資源,去到 14/15 年已經有回顧 post,269M 明顯資源過剩。

年代久遠,如果有記錯嘅話請多多包涵,亦都歡迎版友指正補充,一齊睇下呢個 textbook case 對將來有咩啟示。

ccchhhuuunnn 發表於 2022-4-26 22:57

KM8453 發表於 2022-4-26 22:50
記得果陣好似拖左一兩年喎,主要係嘉湖北同天慈兩區封殺建議。早期初稿,九巴提出 269M 加 3 部車,取消...

3M走線分配合理,只係9M短車問題爆出A同P兩個怪胎,以致資源點砌都過剩。一有近似走線分支但唔係同一個站頭開,十居其九都會同前後車距不均以致部份班次上客少

KM8453 發表於 2022-4-26 23:03

ccchhhuuunnn 發表於 2022-4-26 22:57
3M走線分配合理,只係9M短車問題爆出A同P兩個怪胎,以致資源點砌都過剩。一有近似走線分支但唔係同一個站 ...

的確,果陣仲未有 E6M,周街都係 ATS / ASV,時也命也。

只係依家 E6M 周街跑,隔離 269P 就應該收檔(269A 做嘉湖特快,無謂打搞),free 翻批車俾其他大線,咁先乘客巴士公司雙贏架嘛。

ksmbh 發表於 2022-4-26 23:25

3M走線分配合理,只係9M短車問題爆出A同P兩個怪胎,以致資源點砌都過剩。一有近似走線分支但唔係同一個站 ...

其實天華路有直出的265M點解重要拉ˊ69M過天中?!

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16
查看完整版本: 如果九巴肯做好接駁線的話,城巴大西北線仲有無得剩?