UM6122 發表於 2022-4-26 14:47

686, 900, 933, 976, 989 開業一週年討論

686, 900, 933, 976, 989 今日是開業一週年

5條線得900做得起,加班兼延長服務時間.

反而 686衰到出單層, 976過了一個特別漫長的暑假減班, 兩條線都幫城巴蝕咗唔少錢.

933, 989用新車一日行一個來回, 就算客滿唔知要唔要蝕呢?

JX9097 發表於 2022-4-26 14:51

城巴又唔似九巴咁行掛牌
架車日日都跳唔同線
Depreciation都唔會直接計落啲線度
同埋架車唔會成日就淨係做933/ 989來回就算
其餘時間會跳去其他線度攝
686就等一等佢變986啦

ky927 發表於 2022-4-26 14:55

686 轉返西隧,應該會好D,分分鐘同返989重組,989可能沙田頭段可以提速添

976 RPP就睇好落馬洲口岸開,但我個人覺得未開應該係試錦田/錦上路客
933 長遠做荃葵青<>港島東有能力全日,始終荃葵青工商住都有而港島東都有商住。
900 展望大兩味,假設服務時間一樣,應該可以好數過934/936

至於新唔新車行,唔會咁樣計落條線度,係一盤公司數,條線派新車同派舊車係一樣,因為唔係特別為左933/989買新車;同埋架車唔係唔用係其他線
BTW,宜家686同976係咪都仲行緊單層?

asv2 發表於 2022-4-26 15:03

976 新界路段繼續咁樣跳過咗大半住宅,其實都幾難有咩起色

686 就等轉 986 之後再同 989 執執啦
而家 989 應該有批沙田/火炭客暫時俾大圍段嚇走咗

933 同 989 邊個全日先就應該要睇
自身客源重要啲 (933),定係玩網絡鬥插旗重要啲喇 (989 vs 900)

ky927 發表於 2022-4-26 15:29

asv2 發表於 2022-4-26 15:03
976 新界路段繼續咁樣跳過咗大半住宅,其實都幾難有咩起色

686 就等轉 986 之後再同 989 執執啦

講全日,我買933全日機會大過989

宜家沙田養左682全日,同樣條件,應該933可以全日;反而989要全日就要連埋682ABCDPX/686/988 黎一個大執

3tw2527 發表於 2022-4-26 15:38

得933有啲睇頭識加大
即管睇城巴定義暑假定政府定義暑假嘅功力勁啲

KW2523 發表於 2022-4-26 15:39

目前睇淨客量係900/989最好
但東鐵過海後有可能呢兩條會係繼301後跌最多客

900同東鐵打到正, 連翔道/青沙下繁塞車嚴重咗都有影響
989做黨鐵冇咁直接嘅東區, 影響會低過900少少
但係有986以更好站位分走大圍/新翠主客源
所以要睇定啲先

S3bl430 發表於 2022-4-26 15:41

近期本來想開個新post講900, 簡單咁講依家900晚上的情況

900在沙田的知名度明顯上升,現在下午8點多利源東街有時也有20個人等車,約40-50個人上公路
至於7點20分返沙田班次客量上升至約70-80人, 有時有近10個人在西隧等車
值得留意的是有唔小900的乘客是坐900後轉286X返六美

現在900仍未開發市中心和美林客,我覺得沙中線通車後只要沙田肯加站就會夠客繼續半全日,
就好似280X在沙田市中心也有不小人等車出尖沙咀,
總有人會搭巴士出城

至於989, 尾車返沙田客量仍然不成, 只能坐滿窗口位,而且大圍落左大半客,
以後986開辦後可能分薄客源
就好似依家下繁有好多人選擇搭985在新翠落車,分走左982X的客

anson7885 發表於 2022-4-26 15:48

ky927 發表於 2022-4-26 15:29
講全日,我買933全日機會大過989

宜家沙田養左682全日,同樣條件,應該933可以全日;反而989要全日就要連 ...

但933全日會打返自己條930X
989全日就打900

ky927 發表於 2022-4-26 16:23

anson7885 發表於 2022-4-26 15:48
但933全日會打返自己條930X
989全日就打900
1)933打返930X嘅比例應該唔會多,係純粹吸納左930X<>2A/77嘅客(呢批客多唔多有數得計);930X做中上環灣仔本身係夠客;
2)933先捷足開第一條全日東區西隧線,可以吸納西隧客轉去大西北(962/952/969 etc);就算去西隧轉970系落油尖旺都有機會快過102;(當然駁腳個下車費要睇新城識唔識做,而呢個轉乘989都做到)同埋新城西隧網始終全面D多線D;
3)933打唔到930X,所以989亦都唔會打到900;始終大家服務範圍唔同;
4)就算900係989競爭對手,交手位就係沙市同源禾路;呢個位東鐵過海後,989要面對就係900+東鐵;相反,933俾鐵食嘅嘅位,只係荃灣西站個邊,係呢個情況933 vs 989,應該開933好D。

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 686, 900, 933, 976, 989 開業一週年討論