樂仔〞 發表於 2022-4-29 10:50

kay 發表於 2022-4-29 10:49
但到你開全日(如果真係有)7點幾咪又要開車

當然依家問題係

全日就唔同玩法啦
而家講緊平日得 4 對車就唔好咁大想頭諗街客住啫 ...

psypericarp 發表於 2022-4-29 10:53

其實我覺得夜晚933 同989 可以開8 班 由5點開到7點就應該都已好好,同埋搵其中一架改筲箕灣開,變左筲箕灣客可以做西隧轉乘

S3bl430 發表於 2022-4-29 10:53

psypericarp 發表於 2022-4-29 10:46
落美林我覺得觀感比較差,同989唔會差好遠,特別過左晚繁900去源和路係好快,如果落美林,燈位都唔少,隨 ...

81由大圍新村去瀝源內街都係大約11-12分鐘左右

S3bl430 發表於 2022-4-29 10:55

psypericarp 發表於 2022-4-29 10:53
其實我覺得夜晚933 同989 可以開8 班 由5點開到7點就應該都已好好,同埋搵其中一架改筲箕灣開,變左筲箕灣 ...

989仲要諗埋986的搶客情況……
唔好咁樂觀

Snoopy@FB8617 發表於 2022-4-29 11:03

樂仔〞 發表於 2022-4-29 10:45
西灣河鰂魚涌又唔係 D 咩行街地方 , 有幾多街客會坐 ...
太古城要走都唔係七點半之前就走啦 , 咁咪兩頭唔 ...

但睇住條682夜晚回城又唔係無客bo
太古一個站上十幾廿個係基本事

AVW28 發表於 2022-4-29 11:20

S3bl430 發表於 2022-4-29 10:55
989仲要諗埋986的搶客情況……
唔好咁樂觀

兩線的關係有點似以前87A和87B咁,或者似而家982X和985,大圍客的確係共同客源,但986係深入顯徑隆亨,之後就車公廟路89B行法;989就似85加81既走法。
兩線一條做河東,一條做河西,好大程度是有共同客源,但亦有唔同客源。

S3bl430 發表於 2022-4-29 11:24

AVW28 發表於 2022-4-29 11:20
兩線的關係有點似以前87A和87B咁,或者似而家982X和985,大圍客的確係共同客源,但986係深入顯徑隆亨,之 ...

989大圍海福客比重好大,基本上986都serve到(新界首站新翠站)

AVW28 發表於 2022-4-29 11:55

989大圍海福客比重好大,基本上986都serve到(新界首站新翠站)

雖然你都講得岩,但又有幾多人鍾意行果條天橋,比我係大圍道既居民,要咁行我點解唔索性搭鐵?
989大圍海福客比重咁大,我只能話686對大圍人黎講係太兜路了,所以先顯得989有優勢。
假如986投入服務,估計除左989部分大圍海福落車行返去新翠/隆亨既客外,應該都仲有部分係本身搭985/982X轉車、甚至搭鐵既東區客。
不過相對黎講,搭989返美田會更就腳,因為西隧搭989去美林美田比搭985快。

Jamesho81 發表於 2022-4-29 14:26

其實唔係咁多人鍾意過天橋,986真係俾新翠,顯徑,隆亨快咗,989仲有班客係大圍轉鐵,點都係海福近啲,有啲甚至係嫌989後段兜搭返去沙田站

S3bl430 發表於 2022-4-29 16:15

Jamesho81 發表於 2022-4-29 14:26
其實唔係咁多人鍾意過天橋,986真係俾新翠,顯徑,隆亨快咗,989仲有班客係大圍轉鐵,點都係海福近啲,有 ...

咁有左989其實唔會令到條線唔經六美,
989返沙田方向海福花園依然係大站,
只不過到底989海福花園落車的客係轉鐵,去新翠或去其他地方,無人知

我自己就好唔中意海福花園個站,無法地面通過積運街,一定要又上又落天橋,
仲要個天橋只能接駁東鐵線,屯馬線要再行上行落

新翠邨八爪魚橋行程會長一點,但新翠邨上八爪魚橋有扶手電梯
之後可以穿過圍坊落大圍站,

區內人覺得2個站分別不大
去大圍,搭東鐵線會偏好海福花園落車 , 至於搭馬鐵線相信會偏好新翠落車
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17
查看完整版本: 686, 900, 933, 976, 989 開業一週年討論