FBI2 發表於 2022-5-7 08:38

有民間組織準備發起持續性針對948的行動

由於948長期唔夠載,服務時間不足,但新巴因為調車問題,死都唔肯加班加時,結果經常搵九巴埋單,而九巴多次提出加班和延長服務時間都被新巴拒絕,連運輸署拒絕理由都好牽強,唔敢直接說其繁時載客率,企圖避重就輕。因此,有民間組織將於6月起,發起一連串針對948班次和服務時間的行動,以當年307爭取全日做藍本,避新巴和運輸署同意948加班和延長服務時間。

據聞候任特首團隊也關注948現時班次和服務時間不足的問題。

kay 發表於 2022-5-7 08:58

避新巴即係新巴班次唔搭,但打爆九巴班次?但如果月票客未必上新巴948,948我個人認為九巴獨營會合乎居民利益

hadboy5 發表於 2022-5-7 08:58

叫屎水專放棄948,俾九巴全做好過啦

FBI2 發表於 2022-5-7 09:02

kay 發表於 2022-5-7 08:58
避新巴即係新巴班次唔搭,但打爆九巴班次?但如果月票客未必上新巴948,948我個人認為九巴獨營會合乎居民利 ...

948新巴一樣爆,下繁有3班回程連續都係新巴

neoplan720p 發表於 2022-5-7 09:03

候任特首團隊?
連中文英文都未識,
講條鐵咩?

We & US
Monitor 948 together
我和我們
問候屎水

0q9w8e 發表於 2022-5-7 09:07

FBI2 發表於 2022-5-7 09:02
948新巴一樣爆,下繁有3班回程連續都係新巴

其實應該開948P回程

neoplan720p 發表於 2022-5-7 09:10

0q9w8e 發表於 2022-5-7 09:07
其實應該開948P回程

倒不如話平日上、下繁948P、948X全面分拆仲好過。
最多留返幾班 948B 塞住涌美路把口。

kay 發表於 2022-5-7 09:15

早幾日東鐵過海
兩巴話有車多都會去將軍澳同東九龍
都唔提下青衣

不過倒返轉可以迫到運吉幾多
咁易迫到就唔係叫運吉

FBI2 發表於 2022-5-7 09:18

neoplan720p 發表於 2022-5-7 09:10
倒不如話平日上、下繁948P、948X全面分拆仲好過。
最多留返幾班 948B 塞住涌美路把口。
...

而家948最大問題不是單單在早繁,而是:
1/ 早上8點至下午1點的南行班次不足,經常頂閘和私下出加班車應付,就算有加班車都不一定應付到,該段時間最少要加到10至15分鐘一班。
2/ 南行尾班車太早收,起碼要每日收1900才合理
3/ 北行早繁冇車,對港島去青衣返工客不便,建議平日加開06:30和07:00兩班北行。另外,建議北行每日加開10:00,11:00。
4/ 南行頭班車太遲開,建議提早至05:40
5/ 下繁19:00後至00:00班次太疏,要求增加到12至15分鐘一班,因為嚴重不夠載。
6/ 延遲北行尾班車至01:00

edhong 發表於 2022-5-7 09:20

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 有民間組織準備發起持續性針對948的行動