brianso198 發表於 2022-5-7 23:12

williamau 發表於 2022-5-7 22:49
睇黎以你咁既標準任何線都唔洗加班
以948咁既需求量你可以話加1,2班就算?
盲反青衣都唔好做到咁明顯啦唔 ...
不如咁講
屎水另一條獨營682非繁做唔做到50-60人一車先

如果有50-60人一車既話
948加到20分班我覺得唔過份囉

用佢個標準黎計
近乎全世界過海車都唔需要咁密

10598C 發表於 2022-5-7 23:13

ATSE40 發表於 2022-5-7 22:09
聞間組織真係聽返嚟覺得要就話要,同康城要 797 即刻回復 100% 差唔多級數。948 而家北行頭幾兩三班(連 ...
青衣客源單向呢點我相信大家都明,不過當隔離 930X 都全日 20 分鐘一班時
成個青衣島都仲係捱基本班次 30 分鐘一班嘅半全日 948,自自然然感覺唔良好

同 948 差唔多情況嘅 270B 都陸續加強服務,有啲位 948 的確可以做得好啲

nwfb1001 發表於 2022-5-7 23:16

FBI2 發表於 2022-5-7 17:17
125最好做25,27,82,94A,38,42,78,81,13,8H,702

做82M好喇唔好出嚟獻世

williamau 發表於 2022-5-7 23:24

brianso198 發表於 2022-5-7 23:12
不如咁講
屎水另一條獨營682非繁做唔做到50-60人一車先

以我搭咁多次既經驗
1000-1300青衣開既班次都可以企人/頂閘1400打後先開始少d, 但都可以50-80左右
到尾車又可以坐滿,1400前15分鐘一班都唔過分
1400-1700就20, 再延長尾車到1900

ben2004 發表於 2022-5-7 23:26

dennis28a 發表於 2022-5-7 22:25
我想講,以今時今日死亡交叉塞車情況,
795X 全日一定會大脫班。

13X, 14X, 98D, 296D, 796P 全部都咁行,呢幾條線有冇全日大脫班?

brianso198 發表於 2022-5-7 23:46

ben2004 發表於 2022-5-7 23:26
13X, 14X, 98D, 296D, 796P 全部都咁行,呢幾條線有冇全日大脫班?

問題係你一條疏車線仲要咁樣拆既時候

10架只係岩岩好
一出大事既時候就甩到無譜

但屎水有無能力再係港島甩多五架車出黎?
有既, 等沙中線過埋海減到既

不過到時係收走哂D車定點無人知

brianso198 發表於 2022-5-7 23:47

williamau 發表於 2022-5-7 23:24
以我搭咁多次既經驗
1000-1300青衣開既班次都可以企人/頂閘1400打後先開始少d, 但都可以50-80左右
到尾車 ...

呢個都算

最慘係948連長安唔知乜事都嘔到客出黎
明明呢班客行去坐東涌線唔會慢得過948

掉返轉除左加班之外
我覺得可以再做多D囉

williamau 發表於 2022-5-8 00:03

brianso198 發表於 2022-5-7 23:47
呢個都算

最慘係948連長安唔知乜事都嘔到客出黎

我就係長安上車既其中一個
一黎行去青衣站一大段路, 去到香港站又行一段路

二黎948可以預岩時間就坐足全程, 搭鐵就基本上一定要企

cky 發表於 2022-5-8 00:12

據聞候任特首團隊也關注948現時班次和服務時間不足的問題。

吓?我有冇睇錯?小志隻寵物會留意特定某條巴士線而勞神?佢啲手下應該拎晒去斬啦。

佢顧一大一佬同兜大彎都其會在意一條巴士。線吧?

CRH5 發表於 2022-5-8 00:13

brianso198 發表於 2022-5-7 17:20
唔一定架試過有白衫做下繁82X
小西灣邨去北角官小行差唔多七個字

屋企人前幾日搭 680,歷奇單車場去北角行左八九個字
正常五個字應該到
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18
查看完整版本: 有民間組織準備發起持續性針對948的行動