FBI2 發表於 2022-5-18 19:52

東鐵過海巴士中期報告

今日是東鐵過海通車後第3個工作天,已陸續出現乘客回流巴士,以及使用紅隧的私家車增加情況,根據多位友好數客和觀察,暫時得出以下結論,有錯請指正.

101: 客量跌幅遠比預期低
102: 客量跌幅符合預期
103: 客量跌幅符合預期
104: 客量跌幅符合預期
106: 客量跌幅比預期高
107: 客量跌幅遠比預期高
108: 冇影響
109: 客量跌幅符合預期
110: 客量跌幅符合預期
111: 客量跌幅比預期低
112: 客量跌幅比預期高
113: 客量跌幅比預期高
115: 客量跌幅符合預期
116: 客量跌幅比預期低
117: 客量跌幅符合預期
118: 客量跌幅符合預期
170: 客量跌幅遠比預期高
171: 客量跌幅比預期高
182: 客量跌幅遠比預期高
307: 客量跌幅符合預期
673: 客量跌幅比預期高
680: 客量跌幅符合預期
680X: 客量跌幅符合預期
681: 客量跌幅比預期低
681P: 客量跌幅符合預期
682: 客量跌幅比預期高
900: 客量跌幅遠比預期高
907B: 客量跌幅符合預期
907C: 客量跌幅符合預期
930: 客量跌幅比預期高
934: 客量跌幅符合預期
968: 客量跌幅符合預期
978: 客量跌幅比預期高
980X: 客量跌幅符合預期
981P: 客量跌幅遠比預期高
982X: 客量跌幅比預期高
985B: 客量跌幅比預期高

另外,新巴18,九巴280X都出現客量明顯下跌情況,而九巴270A則出現客量上升.

由於東鐵線過海段繁時已出現嚴重超載,估計九巴需要加強新界東至中南九龍的巴士服務,以應付原本東鐵總站變分站的乘客.

總括而言,巴士最終交數上繳的數目,估計會低於原本運輸署預計的,但當東鐵全線裝幕門後,過海巴士線客量有機會再出現下跌,而過海巴士線減班的行動,
不會只是一次性,跟屯馬線一樣,會慢慢減,分批減.

kay 發表於 2022-5-18 19:56

108最後力保不死身,要比個good佢

jocosben 發表於 2022-5-18 19:57

雖然都係目測或者估算,唔會準確,但直接寫跌幾多%會有意思d,你寫預期,咁個預期即係跌幾多? 以104為例,根本係暴跌既情況,你寫符合預期,即係點解讀?

FBI2 發表於 2022-5-18 19:59

jocosben 發表於 2022-5-18 19:57
雖然都係目測或者預算,但直接寫跌幾多%會有意思,你寫預期,咁個預期即係跌幾多? 以104為例,根本係暴跌 ...

預期暴跌,實際都係暴跌,不過未到重創級數.

WN4156 發表於 2022-5-18 20:06

930,934,968,118,112,102完全冇影響喎。最應減嘅係103,104,109,110,111,113,115,170,182,171,981P

EW9016 發表於 2022-5-18 20:09

部份路線應該比善水大幅拉疏班次
搞到班客印象好差、累埋九巴
例子:112,171,182

jocosben 發表於 2022-5-18 20:17

WN4156 發表於 2022-5-18 20:06
930,934,968,118,112,102完全冇影響喎。最應減嘅係103,104,109,110,111,113,115,170,182,171,981 ...

正常情況102早繁紅隧係一架102、一架102P咁上,最少坐滿。
呢3日d車疏左好多,係一架架相隔埋站,人龍只係到樓梯左右,我搭過都係坐滿6、7成左右。我覺得有顯著跌客。

YellowWorksheet 發表於 2022-5-18 20:18

我又唔覺112趺得比預期高,早兩日19:00左右見怡和街走咗3, 4班車都仲排到116站頭,
108同116依舊多人,厹繼續派人係108站頭搶善水116時段啲客~

ENS529 發表於 2022-5-18 20:19

182應該一睇條線完全重疊都知頂唔住啦, 唔通本身預期影響不大咁有自信?

BlackBird 發表於 2022-5-18 20:20

睇又可以再次恭喜尖沙咀往新界客成大輸家;P
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 東鐵過海巴士中期報告