gordon0530 發表於 2022-5-19 00:26

反而想知道107P狀況如何,始終佢都係靠隧道食糊,但好似無咩人提起。
個人就認為短期內影響不大,始終無論會展定係金鐘,去數碼港都要再轉車。但遲吓30X延長去金鐘就好難講,至少金鐘係總站,上東鐵/30X都有位坐,方便好多

ahken 發表於 2022-5-19 00:41

HP5389 發表於 2022-5-18 22:49
尋日試過保鐵 今朝試搭番112/116 紅隧口非常冷清 等車人數都明顯少咗 以前一班火車到成十幾廿人一齊去追埋 ...

冇嘅,如果去灣仔摩利臣山/銅鑼灣,112或116仍然係可取,但如果過咗銅鑼灣應該係空載㗎啦

ahken 發表於 2022-5-19 00:43

S3bl430 發表於 2022-5-18 22:00
只要運輸署肯比900入沙田市中心,而900增設和九龍青沙線的轉乘,應該就可以維持收支平衡
但你預非繁只有20-4 ...

的確,我喺另一個topic提過,900要救嘅話,入沙中應該係走唔甩了

ahken 發表於 2022-5-19 00:45

bestwishes706 發表於 2022-5-18 22:03
流失情況多唔多過屯馬全通後嘅268C?

個人會認為268c會傷啲

長遠268p或268c特全日好過,268p可以做真正九龍東特快(鑽石山新蒲崗唔係最佳選擇...)

Gary_B 發表於 2022-5-19 00:55

三條土瓜灣上路線 101 111 116 客量跌幅都比預期低
108 仲要係冇影響

* 107 當南區線

cky 發表於 2022-5-19 02:06

GK3258 發表於 2022-5-19 00:06
明顯特工放緊內部料出黎
不過對於外界根本唔會知凱婷本身個“預期“係減幾多車嘅時候,呢啲數據都係唔會 ...

呢度冇人唔知特工兄多內部消息
我只不過係指出就算內部真係有做調查
會唔會只係拎兩三日數據就等如成個畫面用嚟做後續
咁未免太粗疏

Ohm 發表於 2022-5-19 02:09

Choi 發表於 2022-5-19 00:14
本身南行112/116及101/111都唔多人搭,情願104/115/182伊麗莎白大廈行過去仲快過塞鵝頸橋,除非去到合和 ...

上面講緊朝早,早繁鵝頸橋落禮頓道係唔會塞車的,同埋亦都係可以順燈轉入摩理臣山道

neoplan720p 發表於 2022-5-19 02:28

psypericarp 發表於 2022-5-18 21:17
新界東都叫客量上升? D 車越來越疏喎,連城隧線都有跌客

東鐵過海關城隧線咩事?
你話屯馬線通車就話有影響……

Choi 發表於 2022-5-19 02:31

Gary_B 發表於 2022-5-19 00:55
三條土瓜灣上路線 101 111 116 客量跌幅都比預期低
108 仲要係冇影響

107應該飛銅鑼灣同黃竹坑專心做香港仔華富貴客

rusf101001 發表於 2022-5-19 02:53

neoplan720p 發表於 2022-5-19 02:28
東鐵過海關城隧線咩事?
你話屯馬線通車就話有影響……

佢想講唔係淨係屎水會收車趕客渣?
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15
查看完整版本: 東鐵過海巴士中期報告