932gz6061 發表於 2022-5-20 12:42

gavrie01 發表於 2022-5-19 19:59
純粹睇客量,170應該飛銅鑼灣

唔做CWB可以成條取消

neoplan720p 發表於 2022-5-20 12:51

Snoopy@FB8617 發表於 2022-5-20 10:26
而家變左權威上晒神檯啦
啲料錯左又得
吹下水又可以變事實

咪同香港一樣囉,
藍屍犯法一樣無事架,
藍屍做假新聞,又會變成真理。

MCMoore 發表於 2022-5-20 13:17

neoplan720p 發表於 2022-5-20 12:51
咪同香港一樣囉,
藍屍犯法一樣無事架,
藍屍做假新聞,又會變成真理。

今日先見到條片,佢哋成份問卷自己老作跟住以此為「證據」又得
我點知啲data係咪隨口噏,水晒成壇人㗎?

kay 發表於 2022-5-20 14:48

其實對比巴士MTR二選一
有班人係兩樣都搭晒
只係朝早巴士放工MTR
定朝早MTR放工巴士

碌下社交媒體D CM就發現呢類選擇大有人在

所以解釋到點解有D繁時線
下繁跌客可能勁過上繁
朝早就算塞車都搭巴士
個班客係想係車上訓覺

但有個臨界點係塞到咩地步
呢班車上訓覺客都會放棄埋

ky927 發表於 2022-5-20 15:07

無一條遠俾預期低 XDDDD
170.182 真係諗定個告別禮點做。107變疏D都得嘅。

不過17.5 起留意到111/101 北行係可以返返去頂閘情況(灣仔道肉眼觀察)唔知當中有無cut到令到每班多返客。

108真係前世嘅福執到支好籌,由當年中巴唔玩,養下養下養到條線入啟德之餘,居然係唯一一條無影響。

流星☆雨 發表於 2022-5-20 15:35

kay 發表於 2022-5-20 09:13
呢度都唔剩係得樓主講下客量
剩係話樓主有點不公

4係「重組巴士服務」定係「調整巴士班次」先?

游離客的確係最需要拉攏,亦係最難拉攏,要說服人包容晒塞車收車滿車呢啲因素去棄鐵,做到都唔會耐
惟有希望可以用cut特車換正線cut少啲班次,減低倒客損失

ky927 發表於 2022-5-20 15:42

932gz6061 發表於 2022-5-20 12:42
唔做CWB可以成條取消

應該咁講

170客倉係銅鑼灣,呢個客源大可過俾182/680/681(當然涉及重組走線甚至重組路線),整段170要死守港島南至沙田,呢個時勢唔值咁行。

真係想做南區<>新界東,應該係試薄扶林/西營盤+西隧。好多師兄有講呢邊仲死,因為唔係商業區,係嘅,講客量係未必多,但有大學,有瑪麗加埋西營盤,其實可以係穩定嘅客源。做返30分鐘一班,有可以試嘅空間。

如果講170係咪都死,咁不如死前試新走線。

流星☆雨 發表於 2022-5-20 15:46

ky927 發表於 2022-5-20 15:42
應該咁講

170客倉係銅鑼灣,呢個客源大可過俾182/680/681(當然涉及重組走線甚至重組路線),整段170要 ...

680/681做第一城以東,170做大圍至河畔、沙田站,似乎扯唔埋

182如果要做埋銅鑼灣,又唔知會倒走幾多灣仔客

反而將170踢出南區以外,南區另外做補償,可能更加可行

kay 發表於 2022-5-20 16:04

流星☆雨 發表於 2022-5-20 15:35
4係「重組巴士服務」定係「調整巴士班次」先?

游離客的確係最需要拉攏,亦係最難拉攏,要說服人包容晒 ...

睇D官方口吻應該互通
(唔係叫大家同意官方)

不過都係個句
與其諗跌走左客等減班
真係倒返轉諗邊度搵客返黎
如果唔係今日數跌左幾多同一年後數可能差唔遠

本來巴士有個黃金期係2019年下半年
有人身體力行唔搭MTR搭巴士
但點解最後比巴士公司講到未能帶來改變
呢個問題解唔通就解決唔到依家問題

即係好似我舉例子
返放工選擇唔一樣
有無可能令佢地兩程都係巴士

S3bl430 發表於 2022-5-20 16:32

流星☆雨 發表於 2022-5-20 15:46
680/681做第一城以東,170做大圍至河畔、沙田站,似乎扯唔埋

182如果要做埋銅鑼灣,又唔知會倒走幾多灣 ...

咁以182客量流失的情況,以及超過20分鐘一班的班次,依家仲坐182果班客都應該係忠實巴士fans...

如果殺170而將182改入銅羅灣,車程上要多10-15分鐘,的確會倒客,但應該就唔會太多(依家班客已經走左去搭東鐵)。對巴士公司來說,重點不是182還有幾多客,而是殺了170之後,再有機會殺埋182
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19
查看完整版本: 東鐵過海巴士中期報告