JX9097 發表於 2022-6-11 23:53

ccchhhuuunnn 發表於 2022-6-11 19:28
石礦場深水埗線理應係新界/西貢路線
至少單向應該係相對貴價
爭議應比1A/20A少,正如796C一樣同九巴市區路 ...

好難咯...
運吉肯做呢類協調工作就唔會咁多區出現呢啲情況

10598C 發表於 2022-6-12 00:07

ccchhhuuunnn 發表於 2022-6-11 22:34
大家都知港島幾乎冇任何新發展空間
唔追求相對公平,屎水都翻身機會都冇

唔係唔比屎水翻身,但都唔係唔比舊區線拉入新區做全日,問題係點樣平衡
即係一人一條入去新區,譬如石礦場用 213D 213X 延長,中環線就攞出來招標;
皇后山 79X 行返聯和墟;然後比返一條聯和墟九巴延長

呢個當然好 case by case 但運輸署規劃班人收得份人工就係要做好規劃
唔係隨便亂規劃就交差

Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-12 16:19

Keo 發表於 2022-6-11 22:24
商業世界,對家踩入自己地盤,梗係死擋爛擋啦,唔通中門大開咩

官方要協調多方利益好正常,一間死好過兩 ...

問題在於佢放俾屍水既同時
又有對家一齊玩
78A/K54/67A之流
基本上救唔到仲要兩邊一齊放血

Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-12 16:28

ccchhhuuunnn 發表於 2022-6-11 22:34
大家都知港島幾乎冇任何新發展空間
唔追求相對公平,屎水都翻身機會都冇

如果屍水自己都做得唔好
就算送俾佢做一樣死
好似啟德咁D血自己申請放

運吉想幫屍水
大可以幫佢先搞掂港島區重組
個盤本身就可以唔蝕
最多你可以話港島唔夠好賺

Keo 發表於 2022-6-12 17:43

Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-12 16:19
問題在於佢放俾屍水既同時
又有對家一齊玩
78A/K54/67A之流

重點係,屎水盆數搞到今時今日咁樣往常經營不善所致,咁點解要為左就佢對家唔可以一齊玩?他日AB線開返嘅時候到紅鬼冇咁好境喇喎⋯

石頭 發表於 2022-6-12 23:57

67A應該開去同58M等線做重組,67A要54區、寶田直出,

太兜就會變另一條67M趕頭站客走~

JC8385 發表於 2022-6-13 00:53

Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-12 16:28
如果屍水自己都做得唔好
就算送俾佢做一樣死
好似啟德咁D血自己申請放

根本港島重組先係優先任務
唔係嘅話俾你新區有錢賺,問題無解決過
最後都係無限loop幫人埋單

fatpear 發表於 2022-6-13 01:04

最後都係無限loop幫人埋單 ...

算吧啦,就算開綠燈俾佢重組,以呢間嘢劃線嘅天才功力,遠嘅有18系之亂,近嘅有垃圾797/1M,嚟緊仲有加10部車嘅796C變793+795X,
(仲未計嗰幾條搞笑嘅A20/A17/A23),
分分鐘俾佢重組完後蝕得更甘

qunow 發表於 2022-6-13 07:32

最後都係無限loop幫人埋單 ...

運輸署搞重組要幾多時間?望下北區

GD1570 發表於 2022-6-13 08:10

石頭 發表於 2022-6-12 23:57
67A應該開去同58M等線做重組,67A要54區、寶田直出,

太兜就會變另一條67M趕頭站客走~ ...

九巴點會肯放棄市中心嘅客源呢...
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11
查看完整版本: 54區準街坊表示: 城巴講就兇狠