XH2782 發表於 2022-6-8 17:03

將軍澳交通

據知將馬線,將埔線將交由九巴經營,本人為是次招標結果感到非常滿意。
據知290將會遷移到坑口北,297逆走方案亦獲得通過。試問以上措施會為巴士公司帶來更多乘客,還是將乘客拱手相讓予港鐵。290撤離彩明後,將軍澳南居民如欲前往荃灣,必須乘搭行車時間極長,極費時的290A。據本人多次經驗,290X於寶盈花園上車前往荃灣所花時間均比290長,以早上繁忙時間為甚。雖然290X行車時間短於290A,但將軍澳廣場巴士站論方便度必定勝於290X設分站的寶盈花園。兩站只須數分鐘步程,但將廣巴士站等侯290的乘客量遠較290X高。難道全數居民會因290撤離彩明而改搭更疏,更費時的290X嗎?相信屆時來往將南及荃葵的乘客會棄巴士而選乘港鐵!

FBI2 發表於 2022-6-8 17:08

好夾唔送,我前晚係將廣都有諗過290定290X,最後因為290X早d到站,所以上290X,點知一上就遇寶邑路燈陣。

XL2135/D343344 發表於 2022-6-8 17:16

以九巴app個時間計,荃灣去尚德290定290x基本上差唔多

XH2782 發表於 2022-6-8 17:40

XL2135/D343344 發表於 2022-6-8 17:16
以九巴app個時間計,荃灣去尚德290定290x基本上差唔多

For Sheung Tak, 290x is certainly faster than 290. However TKO Plaza is the opposite

FBI2 發表於 2022-6-8 17:50

XH2782 發表於 2022-6-8 17:40
For Sheung Tak, 290x is certainly faster than 290. However TKO Plaza is the opposite

I understood your concern. You can walk to sheung tak for taking faster 290x instead

AE367 發表於 2022-6-8 18:04

FBI2 發表於 2022-6-8 17:08
好夾唔送,我前晚係將廣都有諗過290定290X,最後因為290X早d到站,所以上290X,點知一上就遇寶邑路燈陣。 ...

今次的建議,坑口變大贏家,將軍澳站變大輸家。

1234567 發表於 2022-6-8 19:56

290X停完尚德一定要停將軍澳廣場,如果唔係就係送班客落地底。同時第一次入將南時應繞經至善街,避免繞經將軍澳廣場對出,變成路線重疊影響觀感。

214P_world 發表於 2022-6-8 20:22

究竟290縮走減車 是為康城290X加密 抑或為吉咗彩明條坑比將石線?

214P_world 發表於 2022-6-8 20:22

AE367 發表於 2022-6-8 18:04
今次的建議,坑口變大贏家,將軍澳站變大輸家。

將站贏290X密車上安泰, 輸快線290 (雖則唔介意轉2次嘅可以坐鐵)
坑站贏30分鐘一班297飛寶琳, 輸20分鐘一班290落將南 (雖則唔脫班都有20分鐘一班290A)

214P_world 發表於 2022-6-8 20:24

1234567 發表於 2022-6-8 19:56
290X停完尚德一定要停將軍澳廣場,如果唔係就係送班客落地底。同時第一次入將南時應繞經至善街,避免繞經將 ...

的確不應雙手把將廣客倉送比地底, 但290X停完尚德再落將廣 康城會唔會不滿呢?
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 將軍澳交通