Ricky403 發表於 2022-6-10 19:45

係18X轉車大法唔work,定係東區客少?

是咁的
今日趕時間出發去北角,睇過下條路正正常常,自己又未搭過繞道線,就試下褒貶不一嘅18X轉車大法

去程見934有車上934,車上面大概坐咗50-55個左右,非繁黎講算唔錯
大約13:28左右到港澳轉車,走咗架18,(如同所料)等咗大約13分鐘,18X終於到站
等車時間無乜野做順便望下啲人去邊
934落車嗰10個,得我去等18X,其餘多數上天橋
等嗰13分鐘內有905 914 969 930X 948埋港澳碼頭站,969 930X 948都相當多客喺車
去到18X就到嗰陣,計埋上環客得6個出黎排,而車上面大把位,下層幾乎全吉
車程唔長,的士走線,但車長喺繞道入面風琴腳,部E500就3 4 3 4咁行,觀感好差
到北角落車嗰陣就落咗~10個,再望番上層,呢10個已經係大半車

基本符合預期:
1. 18X大把位揀,收得貴都要蝕做,停港碼好過無但不足以救線
2. 新西過海去東區,假如過咗繁時無直達車,情願西隧轉鐵/全鐵/紅磡轉紅隧車,都唔會用西隧線轉20分鐘一班18X

究竟要唔要用全日933/989去搵西隧東區客就匯達自己考慮,但如果諗住用18X去順手做埋,係幾乎無效果

Tummy 發表於 2022-6-10 20:09

呢個時間坐多兩個站轉 18 720 又快又平
有咩需要畀多三蚊快嗰幾個字 (更何況連埋等車就 ;P)

同埋東區除咗 太古城/太安樓/蘇豪東 根本冇去娛樂嘅需要 :L
日中冇人我覺得理所當然 :victory:

12Lane 發表於 2022-6-10 20:09

非繁冇得好講,但繁時真係好過以前多多聲架啦。荃葵西隧線又比mtr市區線食住,大家都係轉車,無謂又巴等四個字風險到最後仲要可能落番地鐵。東區對於大西北班客又算係嚴重out of日常活動範圍,仲要上環轉車得去北角鰂魚涌係快,落得越遠18x個優勢差距就越細。

sq285 發表於 2022-6-10 20:27

其實如果佢肯加18X西隧線轉乘,三四蚊都好
再加到15分一班,唔信佢冇得做架
不過吸到客又搵少咗,咁就唔做好過做咁解

ATENU135 發表於 2022-6-10 20:28

未停以前上環排到20個 通常都滿窗口位 有時可以接近坐滿 北角都係大站

Ricky403 發表於 2022-6-10 20:31

Tummy 發表於 2022-6-10 20:09
呢個時間坐多兩個站轉 18 720 又快又平
有咩需要畀多三蚊快嗰幾個字 (更何況連埋等車就 )

18都收車收得好勁,嗰陣時15-20分鐘先一班,西區客量都差咗,不過都好過18X
720就要太古城同打後先岩路,無得揀...
之後我都會揀番屯馬綫轉102/106/110三飛,或者荃灣綫轉港島綫全鐵,確實西隧轉18X性價比低 (計埋等車落北角都係快,但時間差距唔多)

BlackBird 發表於 2022-6-10 21:04

18X 4個字一班, 如果時間夾唔好真係地鐵都已經到左

tommy14D 發表於 2022-6-10 21:11

18X真係夠快嘅,港澳碼頭上車去北角十分鐘內到,但西隧線冇轉乘冇乜吸引力

HV7967 發表於 2022-6-10 21:12

有車就轉18x,無車港鐵見?

1234567 發表於 2022-6-10 21:12

應該開條荃葵東區線,小西灣至荃灣西站,北角糖水道上橋,荃葵跟290走線,兜埋入葵芳新都會,咁應該夠客全日10-15分鐘一班,如果按290系一小時8班車來說。咁10-15分鐘西隧轉乘應該可以接受。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 係18X轉車大法唔work,定係東區客少?