ricky 發表於 2022-7-3 18:16

九巴75X非繁九龍段搞成50分鐘先入老隧

75X嘅最嘥時間有三段路:
1. 由九龍城碼頭開出,唔跟11B、61X、85A咁行馬頭角道,而係行下路調頭再行上路。
2. 聯合道同富美街路窄同燈位多,路程比已取消嘅85C行東頭邨更兜。
3. 駛入鑽石山總站,嗰邊已經有班次更密嘅74X。

往九龍方向其實都係兜,但由於一出老隧已經行新蒲崗彩虹道,唔使往大埔方向入鑽石山站左兜右兜。

75X呢個走線太趕客,一早應該好似85X咁改道去迎戰屯馬綫。在屯馬綫通車後,大部份人改搭屯馬綫,來往大埔至九龍城土瓜灣。考慮今年RPP建議的275X逐漸取代75X,但為顧及聯合道、橫頭磡、黃大仙往返大埔需求,75X/275X可參考86C/286C運作模式,兩條線都做全日,但75X拉疏去行全日化嘅275X。

(有關巴士片段,請往B22版,我不在此張貼)

SanPoKong203e9 發表於 2022-7-3 19:03

橫頭磡去大埔的需求高,同當時起條邨有關。現時75X/275X 覺得唔係唔合理
其他路線更加大問題。

Choi 發表於 2022-7-3 19:14

SanPoKong203e9 發表於 2022-7-3 19:03
橫頭磡去大埔的需求高,同當時起條邨有關。現時75X/275X 覺得唔係唔合理
其他路線更加大問題。
...

如果75X跟85X走可否搵74A補位?

ricky 發表於 2022-7-3 19:16

其他路線更加大問題。
...

所以我無提全面取代75X,只係抽車行275X。

ricky 發表於 2022-7-3 19:18

但74A去啟業喎,點兜番去土瓜灣呢?

KC3555 發表於 2022-7-3 19:22

大老山隧道排隊出九龍,75X同85X同一條龍,75X嚟兩架先嚟85X一架,而每班75X喺隧道口上車的客量,又的確同85X差唔多。

Ohm 發表於 2022-7-3 19:40

ricky 發表於 2022-7-3 19:18
但74A去啟業喎,點兜番去土瓜灣呢?

應該講緊用74A補75X來往大埔橫頭磡

ricky 發表於 2022-7-3 19:42

KC3555 發表於 2022-7-3 19:22
大老山隧道排隊出九龍,75X同85X同一條龍,75X嚟兩架先嚟85X一架,而每班75X喺隧道口上車的客量,又的確同8 ...

因為75X出新蒲崗直接,全車超多一半返工客喺四美街落車。

kmb71k 發表於 2022-7-3 19:58

咪玩啦
一個一個鐘一班
一個三至四個字一班
點補呀?

kmb71k 發表於 2022-7-3 20:10

75X要做85C變85X飛走聯合道既轉乘補償
所以75X聯合道呢段根本冇得郁

至於鑽石山問題
74B/X好多時都滿載住入鑽石山
鑽石山有時都好難迫得上74B/X
75X就係救命神燈嚟
因為75X相對比較鬆動