ricky 發表於 2022-7-3 20:28

kmb71k 發表於 2022-7-3 20:10
75X要做85C變85X飛走聯合道既轉乘補償
所以75X聯合道呢段根本冇得郁

但屯馬綫全通後,土瓜灣段跌咗唔少客,皆因75x太兜,紛紛轉鐵,或者85x轉74x/75x

ricky 發表於 2022-7-3 20:30

Ohm 發表於 2022-7-3 19:40
應該講緊用74A補75X來往大埔橫頭磡

74A行大埔山,咪搞啦

Choi 發表於 2022-7-3 20:38

kmb71k 發表於 2022-7-3 19:58
咪玩啦
一個一個鐘一班
一個三至四個字一班

你會點建議呢?

SanPoKong203e9 發表於 2022-7-3 20:45

但屯馬綫全通後,土瓜灣段跌咗唔少客,皆因75x太兜,紛紛轉鐵,或者85x轉74x/75x
...

反而係咪應該75X繼續往西走(九龍塘/石硤尾),土瓜灣給85X隧道轉?

ENS529 發表於 2022-7-3 20:47

...

85X自身都跌唔少客啦,
紅土直去馬鞍山真係無乜得做,
但佢再減班又只會更趕客...

忽發奇想, 其實可以利用九龍灣,
將85X采頣後改經工貿大樓掉頭,
用承啟道去宏天入企業做總站,
回程就行宏天承啟道出世運掉頭返原線

乾脆推紅土客用采頣站轉11B, 14, 15, 26落去,
回程就由佢哋自己出富豪東方再等返85X,
博啟德同九龍灣商貿區幫手保到一定班次,
會唔會好過現時唔上唔落呢?

DX2771 發表於 2022-7-3 20:50

75X 九龍段d 流水都唔弱,早排搭過一次,黃大仙中心至衙前圍道 一共上36人,自從85系減班後,聯合道流水角色再加重左

YY487 發表於 2022-7-3 20:58

ricky 發表於 2022-7-3 21:04

SanPoKong203e9 發表於 2022-7-3 20:45
反而係咪應該75X繼續往西走(九龍塘/石硤尾),土瓜灣給85X隧道轉?

咁樣不如搭86C去石硤尾啦

ricky 發表於 2022-7-3 21:13

ENS529 發表於 2022-7-3 20:47
85X自身都跌唔少客啦,
紅土直去馬鞍山真係無乜得做,
但佢再減班又只會更趕客...

85X的情況好有趣,你所講嘅(繁時)客量跌,係針對返工時間馬鞍山出紅磡,但放工時間紅磡返馬鞍山,好多時都頂閘去老隧。

ENS529 發表於 2022-7-3 21:32

ricky 發表於 2022-7-3 21:13
85X的情況好有趣,你所講嘅(繁時)客量跌,係針對返工時間馬鞍山出紅磡,但放工時間紅磡返馬鞍山,好多時 ...

譽港灣一站都可以上三四十個,
所以我上邊講改咗去九龍灣之後,
都要用世運迴旋處掉頭停返個站~
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 九巴75X非繁九龍段搞成50分鐘先入老隧