WN4156 發表於 2022-7-7 14:01

FBI2 發表於 2022-7-7 09:27
講埋41M,拉左去碼頭後客量是有所上升,而且都升幾多,不過都係49X轉會為主,而49X短途客又跌,長途客一樣 ...

咁49X減班後,41M係咪可以加返去10-13分鐘一班?

FBI2 發表於 2022-7-7 14:25

WN4156 發表於 2022-7-7 14:01
咁49X減班後,41M係咪可以加返去10-13分鐘一班?

唔好玩啦,邊有咁多客坐

sq285 發表於 2022-7-7 15:10

WR309 發表於 2022-7-7 09:06
荃灣來回葵涌新區已經佔三分一以上, 呢段由頭車到尾車都出到客

唔好忘記仲有新區葵芳同埋荃灣葵芳兩堆客
前者仲有條44M,後者唔通靠條貴嘅33A或者半粒鐘一班嘅30咩

樂仔〞 發表於 2022-7-7 15:16

kingprowm 發表於 2022-7-7 13:52
如果 68A 去元朗方向有青衣上車荃灣落車既雙向分段優惠就好了

68A 萬萬都不能改 ! 所以連分段收費位置都唔好再改啦 !

Snoopy@FB8617 發表於 2022-7-7 19:05

S3bl430 發表於 2022-7-7 13:39
諗到一個怪招,
43B和243M可以不作改動, 但將249X拉去荃灣愉景新城,入長安

249X係青衣站都有客
如果唔經既沙田會嘈
經既時間唔吸引
反正要兜既寧願留返青衣站好過已經有N條線既長安

HF3204@243M 發表於 2022-7-7 20:37

FBI2 發表於 2022-7-7 09:24
唯一能做就係43一拆二不加車,至於43B和243M呢對,我都唔知點搞佢好,就算合併都係疏車和拖後。 ...

開E31短棍,番青衣嗰程好和味

10598C 發表於 2022-7-7 21:00

樂仔〞 發表於 2022-7-7 09:54
連同特工嗰到一齊覆
而家 (43B 未改路前) 青康路有個難處係荃灣 43B 243M 兩邊總站無得一條線 serve 哂 ( ...

243M 區內客其實有 43B 包底(雖然要兜青衣碼頭),所以只要 43B 兜埋美景,243M 都有空間飛長安

而 243M 荃灣段,來回程改行楊屋道(即荃灣段跟足 42M)其實我覺得都夠
本身 243M 收貴少少,有潛質做加價快速線

當然,最簡單係招標一條小巴線,直接做青衣南至荃灣特快
只係本身青衣南至荃灣用小巴做又有啲 overload,用巴士做又只能做一條特快,加上巴士改極都快唔得幾多,呢點先係矛盾位

HR9710+KU1391 發表於 2022-7-7 21:44

樂仔〞 發表於 2022-7-6 17:26
88C 好老實唔覺有特別多咗新客搭 ...
我諗班客係直頭唔出荃灣多過流失去其他方法
...

唔出荃灣買餸,會否用42A出北河街買餸?

tony223 發表於 2022-7-7 22:59

其實最簡單將41M經青衣鄉事會路同青衣路進一步拉長去美景花園,43B不變,243M你想點轉特快都得

S3bl430 發表於 2022-7-7 23:17

tony223 發表於 2022-7-7 22:59
其實最簡單將41M經青衣鄉事會路同青衣路進一步拉長去美景花園,43B不變,243M你想點轉特快都得 ...

咁同將243M繞經青衣碼頭和青衣邨有乜分別;P
頁: 1 2 3 [4] 5 6
查看完整版本: 紅鬼43、43B、243M、243P死結與長安之迷思