ahken 發表於 2022-7-19 22:38

toby_tl10 發表於 2022-7-19 15:18
棄標點解唔係城巴負全責?冇人揸住枝槍逼城巴入標架喎,城巴由頭到尾都係自願入標。

除非你有證據證明署 ...

我同意閣下觀點

而家係屎水唔啱在先,咁理論上呢條線佢唔可以做返真係最合理不過

但係,而家呢個香港已經二次回歸咗,咁成件事又唔同哂

市民只能被人收割,完

ahken 發表於 2022-7-19 22:39

FBI2 發表於 2022-7-19 15:19
據屎坑渠邊消息,該路線傾向城巴中標,暫定編號為前九巴已取消的路線。

咁疊埋心水A37算

ahken 發表於 2022-7-19 22:41

FBI2 發表於 2022-7-19 09:18
其實而家搵定都差唔多,運吉知道會識做

咁睇嚟又要我咬文嚼字送俾TD了

KM8453 發表於 2022-7-19 22:41

ahken 發表於 2022-7-19 22:36
最大問題係,月票客要繼續用A37嚟頂住...(唔通下下K73咩...)

新線收費應該唔貴,當然難以同流水線或南區蛋撻價相比,但係一來一回十蚊左右,換來極大方便快捷,乘客好大機會受落。

另一問題,九巴係天水圍北連一條去到元朗嘅長途線都無(就算天富,用 269D 塞緊四大天王同時,新線應該就落到元朗),呢條線吸引力真係唔差。

新線係開拓緊巴士嘅藍海,成效如何我都唔敢高估,但起碼有機會贏下。

tina 發表於 2022-7-19 22:44

最大問題係,月票客要繼續用A37嚟頂住...(唔通下下K73咩...)

通常月票客係平日出港九,假日先係短途多
但其實假日又有264R,雖然疏車但都叫做有得揀
兼且短途線來回都係10蚊有找,個幾蚊就冇所謂啦

ky927 發表於 2022-7-19 22:45

city_alexander 發表於 2022-7-19 21:33
其實有冇白紙黑紙寫明巴士公司中標後棄標後會有懲罰?
會唔會好似某無綫前記者話林鄭去左英國但係無圖,即 ...

其實普遍中標而棄標都係有懲罰。因為自由投標,中左,再棄,你係浪費緊人地資源。有啲公司嚴緊到係要重新招標而唔係搵第二高分者頂替。

棄標,某程度係credit問題。今次如果運吉真係批返俾城巴,當然都意味著運吉對於畫線可能都承認有部分責任先算數。但唔代棄標,係可接受。

edhong 發表於 2022-7-19 23:00

ky927 發表於 2022-7-19 22:45
其實普遍中標而棄標都係有懲罰。因為自由投標,中左,再棄,你係浪費緊人地資源。有啲公司嚴緊到係要重新 ...

雖然棄標真係好不該,係的確應該有罰則,不過高級小粉黃又無錯喎,請問你邊度搵個罰則出嚟唔畀人棄標先?

當康文署要到今時今日先有個棄場機制,政府做野是是旦旦就唔好諗住佢哋會做到啲乜野啦。

city_alexander 發表於 2022-7-19 23:00

A37日間大部份時間都係30-60分一班,時間唔係咁浪費;P

city_alexander 發表於 2022-7-19 23:05

FBI2 發表於 2022-7-19 09:17
我認為要,但icac需要親身或書信舉報,電郵舉報不接受,所以要d板友得閒先去做。 ...

好好奇因工手上有咩證據
你自己都唔好得去邊;P

12Lane 發表於 2022-7-19 23:10

KM8453 發表於 2022-7-19 22:36
棄標邊有得話棄就棄,唔通好似 H&M 就咁唔剪牌行埋去 checkout 搞掂。

元朗天北市場係有得做,有潛力, ...

根據「官方」口徑
而家唔正正就係「話棄就棄」?
當然實情就似係講唔掂數要執走線
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18
查看完整版本: 天元線重新招標