rusf101001 發表於 2022-8-18 20:08

Snoopy@FB8617 發表於 2022-8-18 12:55
問題係除非36X有得一齊提升服務仲要拉返出彌敦道
否則石籬點都唔會再俾35A過資源俾35X
相反而家同路先有 ...

36X回程上一上石籬方便打劫36B d車做:lol

rusf101001 發表於 2022-8-18 20:11

neoplan720p 發表於 2022-8-18 13:14
做得特快,就係想用車程吸客,
咁無理由玩一線走天涯,好似40P、936漫遊成個東北葵。
如果用一線走天涯, ...

40P屬於兜到咁都仲有客坐去梨木樹石圍角算係咁

936石籬打後同載空差唔多
成條935都唔做

B好d
對現有改動最少
35X直上安蔭改235X
36X就回程加經一次石籬,搞掂

samuelho668 發表於 2022-8-18 20:19

neoplan720p 發表於 2022-8-18 13:14
PLAN A 唔得, 36X 梨木樹開屈上石蔭先再落昌榮路好難接受
PLAN B 比較可行:
36X 梨木樹開, 直落昌榮路上青山公路, 即 234C 走線, 加停屏麗徑, 石英徑無 35A 唔建議 36X 都無埋
35X 安蔭開, 跟 935 同 269B 出尖沙咀, 行廣東道相信會有一定吸引力
35A 唔改

rickywk 發表於 2022-8-18 21:54

rusf101001 發表於 2022-8-18 20:11
40P屬於兜到咁都仲有客坐去梨木樹石圍角算係咁

936石籬打後同載空差唔多

936最大競爭者係自己,走線咁嘅樣邊拉到黨鐵客走,反而40P東北葵走線尚可,起碼無入北葵涌街市行個圈,所以碌到石圍角都仲有客

j6ny 發表於 2022-8-18 23:38

有坐開81去沙田,大埔道多違泊得番一條綫~慢,放工時間嘉頓燈位有時要等兩至三轉先過度。

Ricky403 發表於 2022-8-18 23:42

未有疫情上葵想拆兩條油尖旺特快都好勉強,而家都係唔好諗上葵油尖旺特快會煲得起
35X之所以繼續存在都係因為收貴35A $1.1,始終有班客會upgrade,而家回程改到同35A一樣先石籬就更加

rusf101001 發表於 2022-8-18 23:51

rickywk 發表於 2022-8-18 21:54
936最大競爭者係自己,走線咁嘅樣邊拉到黨鐵客走,反而40P東北葵走線尚可,起碼無入北葵涌街市行個圈,所 ...

東九競爭冇咁激烈
龍翔道唔發神經就係特快

936真係935轉43A都快過佢:L
一日死攬四小龍一日都係咁廢
936A都係20人上下
返轉頭直頭打5折得返10人
搞到全北葵一齊慢
都應該放棄四小龍

宜家霸地頭都霸完
935入返銅鑼灣食左936佢:lol
加返優惠
石圍角未934A轉36/935轉32M
梨木樹935轉36A/M(有月票成堆城隧車上)

華員邨就……:dizzy:

Ricky403 發表於 2022-8-18 23:53

Tre89 發表於 2022-8-18 15:13
我覺得呢啲始終係外界嘅刻版印象。講真,如果要講「老人邨」,我相信除咗水泉澳呢類新移民比例稍高(據聞 ...

始終石圍角返工嘅慣咗經綠楊行去荃灣站
巴士都唔易做,石圍角尾站出港九真係咁多年黎都未試過:lol
934A算係最接近嘅example,但綠楊客量都係三五個

rusf101001 發表於 2022-8-18 23:56

Ricky403 發表於 2022-8-18 23:42
未有疫情上葵想拆兩條油尖旺特快都好勉強,而家都係唔好諗上葵油尖旺特快會煲得起
35X之所以繼續存在都係 ...

客就夠既
係安/石蔭既客冇開發過
35X做得一半
搵36X做返石籬特快

疏車線既特快係微妙搵笨既
不過唔見得宜家好密

Tre89 發表於 2022-8-19 00:16

Ricky403 發表於 2022-8-18 23:53
始終石圍角返工嘅慣咗經綠楊行去荃灣站
巴士都唔易做,石圍角尾站出港九真係咁多年黎都未試過
934A算 ...
綠楊嘅話,因為巴士無論點行法都只係做到綠楊擦邊(除非入埋人哋條私家路,但明顯冇可能),住得離巴士站遠嘅座數(A-C座、L座一帶)啲居民行去黨鐵站仲近啲,佢哋未必肯行大段路去巴士站。至於對石圍角嚟講,934A直情係唔湯唔水,就算近啲嗰幾座行過去綠楊個巴士站都幾遠下;上面嗰幾座如果搭巴士嘅話,寧願936A好過行大段斜路落去(不過就要肯預多啲時間畀個車程,差唔多50幾分鐘先到中環)。
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11
查看完整版本: 九巴35X改道及減班、35A加班