GW4866 發表於 2022-8-19 05:42

rickywk 發表於 2022-8-18 21:54
936最大競爭者係自己,走線咁嘅樣邊拉到黨鐵客走,反而40P東北葵走線尚可,起碼無入北葵涌街市行個圈,所 ...

去東九巴士相對上直接又唔使搭鐵咁轉幾次車又要企大半程車
40P行多幾道都仲有競爭力
反而去程嫌佢唔到位做唔到上葵d大位

過海搭鐵就方便直接過936佢,唔係935式咁直接既走線真係你搭埋我果份

講起936,上星期某晚先係中環搭車走人
見仲有3個字先有936,于是走去等個零字既930,去到西隧口睇同站ETA 936仲有9分鐘
之後係葵芳買埋野再轉43A返到石籬,再睇ETA都仲有6分鐘先到:sleepy:
如果係返打後果d石蔭呀梨木樹呀,真係轉車都快過佢
基本上得石籬先有d優勢
但係銅鑼灣除非係正怡和街兼5分鐘內有車,返石籬都唔會考慮936
102/112轉31B/35A都唔差得去邊(什至快過都試過),但起碼慳咗等車時間

GW4866 發表於 2022-8-19 05:56

Ricky403 發表於 2022-8-18 23:42
未有疫情上葵想拆兩條油尖旺特快都好勉強,而家都係唔好諗上葵油尖旺特快會煲得起
35X之所以繼續存在都係 ...
全日線計以近年現況仲整兩條的確完全無可能
奢求到一條快線已經好好,當然唔要35X呢d搵笨線,完全唔值加果$1
繁時就可以細分一下應對各小區需要

呢兩日係隔離版重新寫咗份2022最新plan,歡迎過黎品評下:handshake
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2150389-1-1.html

Mercer 發表於 2022-8-19 10:25

反而去程嫌佢唔到位 ...
梨木樹一定係930 935 轉36M

936A 都唔會搭.

如果個位有102 112 , 我會去旺角轉小巴算數.

Snoopy@FB8617 發表於 2022-8-19 11:45

j6ny 發表於 2022-8-18 23:38
有坐開81去沙田,大埔道多違泊得番一條綫~慢,放工時間嘉頓燈位有時要等兩至三轉先過度。 ...

本身大埔道車流量唔高
得返一條線都正常速度
而家出事位係下繁元洲街口疏唔切車
兩條路車流夾埋得單線
但其他時段基本上都係順過

Ricky403 發表於 2022-8-19 11:59

Tre89 發表於 2022-8-19 00:16
綠楊嘅話,因為巴士無論點行法都只係做到綠楊擦邊(除非入埋人哋條私家路,但明顯冇可能),住得離巴士站 ...

其實以上繁936A個載客率有條件拆兩班改行石圍角落山再做番綠楊同大窩口站
934A就可以掟番去行大涌道出幫934手清客
idea一早講咗,係睇九巴有冇心搞

sammyleung719 發表於 2022-8-19 12:02

轉車仲要平過一程過添
基本上冇咩死等936嘅理由,除非係月票客,而112係蝕水時段

hk20020062 發表於 2022-8-19 15:11

AE367 發表於 2022-8-16 09:34
留名35X變假特快。

家陣只係石蔭快,對石梨都係假特快 ;P

hk20020062 發表於 2022-8-19 15:13

Mercer 發表於 2022-8-16 09:52
反正36X 冇人搭, 石蔭街市可唔可以改36X 用35X 舊行法, 去石蔭街市轉個圈再上梨木樹, 可能仲快過美孚上山. ...

36X行富榮花園,有屁用咩

hk20020062 發表於 2022-8-19 15:19

neoplan720p 發表於 2022-8-18 09:23
咁係分工有問題而已。
35X專攻石蔭、石蔭東同安蔭;
36X主打石籬同梨木樹。

你將36X拉返出彌敦道先講分工啦

rickywk 發表於 2022-8-19 23:00

放工時間,梨木道公園開始有唔少客專登等40P,所以去觀塘方向唔算食唔到放工客

頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11
查看完整版本: 九巴35X改道及減班、35A加班