S3BL100 發表於 2012-11-20 02:20

原帖由 dippy 於 2012-11-20 01:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你有無證據先, 無就可以當你放流料lo
根據:
http://www.eac.gov.hk/pdf/distco/maps/dc2007f.pdf
又一村公共運輸交匯處係位於深水埗F19區(又一村)範圍內, 而非如閣下所言在九龍城區
故702在改道後改為循環運作亦只 ...

我收返上面言論,但係我聽返黎的確係因為總站位置敏感,
內部有人當左2C/203總站區係九龍城,於是收左工,之後
衞理道既議員發覺自己中左伏(2C其實無減過車),急急忙諗緊點補鑊。

如果你知道何文田可以反對重組, 而硬推影響更大, 有人由有變無既方案, 改41行尖咀
再反智地將45同時推上西廊

我幾時有講過同時做?麻煩睇下我本來係點講:

原帖由 S3BL100 於 2012-11-20 00:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

搞45的條件係41/41A由43C/44抽少少車重組後,拆到條青衣線經深水步去何文田,
再通過42A/43C重組,42A改特快,嘔車幫呢條用來填43C/44唔到的流水窿的新線加到10分鐘一班。

到時45其實係有條件改做土瓜灣<->何文田<->旺角<->西廊<->美孚<->麗瑤,
主打荔景山路/美孚<->旺角/何文田/土瓜灣特快。

我係話要呢條新線加到10分鐘一班先有得傾喎。

再早少少,我回應板友HF3204@243M係咁講:

原帖由 S3BL100 於 2012-11-16 00:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我係講緊現況。

不過你提醒左我一樣野,如果純粹為左想做美孚<->旺角/何文田/土瓜灣特快的話,
46北行改經長沙灣道,45改做半特快,美孚直出旺角,
唔係無得諗,但條件係要配合到青衣線重組,何文田土瓜灣分家,
換條收$6.1的何文田青衣線,做返何文田<->長沙灣道流水
(我心水係通過41/41A/44重組,整條長亨<->楓樹窩<->青衣碼頭<->美孚<->長沙灣<->旺角<->何文田,
填晒44同43C去唔到的地方,製造條件俾41A/42A改做旺角佐敦特快)。

而且我怕到時條45唔夠客。.

我一直都係講緊,要配合埋青衣線重組,何文田<->旺角<->深水步<->青衣加到10分鐘一班,
兼且46北行改行成條長沙灣道,先有條件將45改做半特快,
唔好老屈我喎。
你再睇埋我其他回應,我一路都係覺得45改線空間最少,
一路都係講緊46改行成條荔枝角道、45唔郁已經好好,我幾時有放棄過荔景山<->長沙灣道?
我幾時有搞到何文田<->深水步無車搭?

預期有增長就可以劫貧濟富?
好似你之前唔係咁講喎
記得講86系重組果陣, 有人話石硤尾無左車去呢度果度好有問題
所以應該無視深水埗長沙灣既客量增長喎
(依家呢班客可能坐村巴, 港鐵)

仲好意思自己話自己?

果陣講86系重組果陣,你係將石硤尾淘空晒而又唔俾合理替代俾人。
而家講41重組,除左極少量青衣往返何文田要轉車外,基本上全部客都可以繼續搭巴士。
而青衣往返何文田只係屋村往來屋村,相反石硤尾去深水步、長沙灣、沙田巿中心、旺角
係往返巿區/主要商貿區喎,性質上已經爭九條街,邊有得比?
果陣講86系,我反對既係你令到人由有變無,無左基本需要,
我無反對過適量削減澤安邨、石硤尾往返沙田其他屋村既服務喎。

由RDP既數據得知, 現時41大部份都可以改用45
咁青衣既話事權咪最多齊齊分左啲車, 青衣加4部車落41A/42A/43C/44/44P度
45自己加6部車
青衣何德何能去打劫土瓜灣-何文田-旺角-深水埗既資源去做青尖特快?
既然你都知青衣-土瓜灣只係得10%, 咁你條青尖特快41既直接受惠人數咪仲低過40囉
仲未計你擺左其餘果九成人上枱, 搞到人無車坐
呢個居心同令半數40乘客由有變無有乜分別呢?

你改41搞到何文田少左條線往返深水步,就「大部分可以改用45」,
咁點解我改41同時補返條線做何文田<->旺角<->深水步<->青衣,
實際上無減過何文田<->深水步的班次(而土瓜灣<->深水步本身又有大量其他選擇),
就「擺左其餘果九成人上枱,搞到人無車坐」,而唔係「大部分可以改用45及新線」?
呢d算唔算雙重標準,自相矛盾?

同埋我無講過只係改41,我係話41/41A由44/43C抽幾架車重組,
前設一定係41A縮短做佐敦-旺角循環兼改特快及減車,否則邊度夠車整條用來填流水窿的
長亨<->青衣碼頭<->深水步<->旺角<->何文田新線?
41A本身尖咀客唔係真係好少(尤其入夜後),佢地全部改晒用青衣<->尖咀<->土瓜灣特快,
再加埋旺角/佐敦<->青衣山下提速,受惠人數又係咪得41果10%咁少?

青衣-旺角-何文田說來動聽
但日日坐車來往何文田-土瓜灣既客一樣少左選擇
都係載唔哂, 你依然都係劫緊啲無鐵路既區去服待人, 以子之矛攻子之盾, 唔通又係一句個別例子/情況唔同可以蒙混過關?

自相矛盾,你用咩證明45會載唔晒?RDP都建議41縮短,用45全面取代何文田<->土瓜灣段。
如果有問題既話,點解你搞到日日坐車來往何文田-深水步既客一樣少左選擇,又可以蒙混過關呢?

86非繁客量如何, 班次怎樣先
新計劃行車時間快左, 即使轉車, 兩線加埋都仲可以快過等一班86
你條新41做唔做到?
青衣-尖咀再轉車上何文田已經夠兜大圈, 8仔係乜班次大家有眼見
同將來用頻密既281A轉286X真係可以相提並論?
你同時建議抽走41同45上快速, 拉46出荔枝角道, 荔景山-長沙灣道得番單程有貴價42
班次大幅減少之餘, 麗瑤仲食自己

你估大半個沙田去成個深水步的人數多D,定係半個青衣去何文田的人數多D?
41客量幾多,大家心中有數,上面推算最多得5%人要轉車,
但係你將86執剩兩繁,非繁係講緊超過一半乘客都要轉車喎,
點解你可以要人轉車,我又唔可以?

青衣去何文田,要轉車既梗係旺角轉,又或者搭條新線入到青衣後再轉島上短途線,做咩要去尖咀轉?

而你咁將86系玩到反轉,搞到沙田無車往返石硤尾,
281A又無空間食埋成大條86的全部乘客,呢條數又點計?
係咪又係因為全世界圍住深水步轉,唔係深水步既乘客就唔使理?
係咪因為286X對深水步有著數,所以就應該忽略你將86執剩兩繁,迫人轉車對大量乘客的影響,至少一半客受影響都嫌少?
係咪因為你想要41遷就美孚做條四不像,所以就無限誇大41脫離旺角何文田對乘客的影響,5%客都嫌多?

45/46的問題上面已經答左,我費事重覆。

AVD1 發表於 2012-11-20 12:31

原帖由 S3BL100 於 2012-11-20 00:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

起碼荔景山路沿線的清麗苑、盈暉臺太近西鐵站,尖咀特快一定唔夠鐵路打,
去旺角就唔同
呢句我係 buy 你,
不過如果眼光咁細, 成日只係睇到荔景山道一帶 o既客的話, 我自己又覺得係眼光短淺左小小囉 ~

其實去尖沙咀, 或者九龍南特快, 我會係 prefer 新界區路線做轉乘駁呢條新線,
我唔理條線係直落尖沙咀又好定係旺角又好 (何況呢樣野根本就係開放討論), 總之比原線快就可以,
好似 234X 咁由荃灣去尖沙咀, 雖然係一條直線,
但係人所共知 234X o既行車路線究竟有幾慢 ~

如果荃灣西約班人坐 234X > 新線 可以比現時快過 234X 到步九龍南目的地,
其實唔覺得冇作為,
最重要係而家成個新界區係冇一條全日行經西九龍走廊 o既線, 所以我先覺得佢有潛質,
就咁數; 30X, 35A, 41A, 42A, 43C, 58X, 59X, 60X, 67X, 68X, 69X, 234X, 238X 呢 D 線全部都係要行長沙灣道先出到太子, 簡直就係浪費去九龍南 o既時間
咁當然元朗係有 268B, 天水圍係有 269B, 屯門係有 260X 直接行三號幹線直出, 咁但係荃葵青最小而家係冇條直通路線,
當然我都好清楚知道如果要養起呢條特快接駁路線, 條線一定要密, 否則冇得玩 (又或者用行政指令將部份路線縮到去美孚, 不過就肯定會有好大反對聲音, 所以呢個 case 係冇咩可能發生) ~

S3BL100 發表於 2012-11-20 13:17

原帖由 AVD1 於 2012-11-20 12:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

當然我都好清楚知道如果要養起呢條特快接駁路線, 條線一定要密, 否則冇得玩.

問題就係呢點,根本無資源煲密呢條特快接駁路線,
美孚等得車來,坐原線可能已經到左東京街甚至欽州街,
最後落到旺角時間根本一樣,甚至可能仲慢。

如果想特快入到旺角甚至尖沙咀,我諗最終都係要靠重組現有路線,
例如30X/234X隔離條thread已經有幾個idea,
剩返屯門旺角特快可能要靠259B全日、60X可能要縮短,
元朗旺角特快可能要靠268B重組、68X縮短之類。
不過我對大西北唔熟,唔comment太多喇。

AVD1 發表於 2012-11-21 17:51

原帖由 S3BL100 於 2012-11-20 13:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
問題就係呢點,根本無資源煲密呢條特快接駁路線,
美孚等得車來,坐原線可能已經到左東京街甚至欽州街,
最後落到旺角時間根本一樣,甚至可能仲慢。

如果想特快入到旺角甚至尖沙咀,我諗最終都係要靠重組現有路線,
例如30X/234X隔離條thread已經有幾個idea,
剩返屯門旺角特快可能要靠259B全日、60X可能要縮短,
元朗旺角特快可能要靠268B重組、68X縮短之類。
不過我對大西北唔熟,唔comment太多喇。
其實政府一向以黎就係想起美孚玩埋 D 咁 o既野 (即所謂大型轉車站去減小巴士落市區 o既數量),
無奈佢西鐵站又遠離美孚落橋位, 之後班次方面你而家都搵唔到線去大搞,
如果起美孚做到所謂旺角特快, 油麻地特快, 尖沙咀特快,
呢三條線平均三分鐘黎一班 (又或者你可以駁到大部份新界區路線), 咁呢個願望就可以做到 ~

起新界線入手問題始終係有,
就係會有機會出現一區兩線 (將原有路線分拆做一條九龍南, 一條旺角/太子) ~

不過起呢個 topic 講緊 46 特快化,
既然講到特快化就應該係講個 concept,
以我上面個意思就係咁 ~

S3BL100 發表於 2012-11-21 23:56

原帖由 AVD1 於 2012-11-21 17:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實政府一向以黎就係想起美孚玩埋 D 咁 o既野 (即所謂大型轉車站去減小巴士落市區 o既數量),
無奈佢西鐵站又遠離美孚落橋位, 之後班次方面你而家都搵唔到線去大搞,
如果起美孚做到所謂旺角特快, 油麻地特快, 尖沙 ...

如果41A、42A、60X、68X、69X等線全部縮去旺角的話,
應該會夠車整到美孚旺角特快,甚至美孚尖咀特快,俾人轉乘。

不過呢招一定唔work,郁是但一條迫人轉車都一定俾人反對。

仲未計堆新界線有唔少都同鐵路有唔同程度競爭,如果要轉車的,
點解唔舒舒服服用鐵路轉車涼冷氣?

所以如果真係想搞特快的話,最實際都係由新界一邊入手重組,
前提係唔可以因為重組而令到D線新界一邊的行車時間大幅增加,令到部份長沙灣/深水步客反而慢左。

tonytsang_hk 發表於 2012-11-23 08:29

原帖由 S3BL100 於 2012-11-21 23:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果41A、42A、60X、68X、69X等線全部縮去旺角的話,
應該會夠車整到美孚旺角特快,甚至美孚尖咀特快,俾人轉乘。

不過呢招一定唔work,郁是但一條迫人轉車都一定俾人反對。

仲未計堆新界線有唔少都同鐵路有唔同程度競爭 ...

我地好似傾緊重組荃葵青往九龍南的路線,減少重疊,分工清晰去增加巴士線的競爭力
做咩講講下去左講縮新界路線去騰出車輛呢?

不過有個題外話,68X/69X/268B/269B係唔係應該重組成兩條路線呢? 以利用大欖隧道轉乘網路

LNChickenRice 發表於 2012-11-23 10:02

大西北0既巴士乘客
對需要晌大欖轉乘反應係...相當抗拒...
所以將天水圍0既69系列同元朗0既68系列「洗牌」重組
根本未到區議會層面之前,已經俾兩區0既居民「猛烈批評」...

故此,小弟反而會建議調低68x/69x由美孚開始0既分段車費
去到$5.2(甚至$4.8:同城巴E21系列相同)
換取空間去將6號分拆:6p改行西九走廊、大角咀之後
晌太子(水渠道)返回6號原線...
[當然: 早上繁時人出九龍客量多
就無可能拉68x/69x 0既位打仗啦...]

不過:45/46無客
會唔會係同城巴$4.8分段/小新$4.6分段(796c!新蒲崗前再拍八仔特價)有關呢?
[都話何總經理唔識玩巴士0架啦...
連中途上車短途客都當長程客0黎劏...唔走就有鬼囉...]
(係的話就表示:九巴0既票價政策唔夠對手0黎...)

AVD1 發表於 2012-11-23 12:10

原帖由 LNChickenRice 於 2012-11-23 10:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
大西北0既巴士乘客
對需要晌大欖轉乘反應係...相當抗拒...
所以將天水圍0既69系列同元朗0既68系列「洗牌」重組
根本未到區議會層面之前,已經俾兩區0既居民「猛烈批評」...

故此,小弟反而會建議調低68x/69x由美孚開 ...
其實九記新界線起九龍分段唔夠平個原因應該係唔想比好多客坐上去,
影響班次及新界區乘客,
假若新界區路線要分擔埋九龍市區線 o既服務,
咁新界區客要去旺角, 太子我諗比而家所需時間仲要長 ~

AVD1 發表於 2012-11-23 12:13

原帖由 tonytsang_hk 於 2012-11-23 08:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我地好似傾緊重組荃葵青往九龍南的路線,減少重疊,分工清晰去增加巴士線的競爭力
做咩講講下去左講縮新界路線去騰出車輛呢?

不過有個題外話,68X/69X/268B/269B係唔係應該重組成兩條路線呢? 以利用大欖隧道轉乘網路 ...
講到九龍區路線特快化 (即所謂 6X)
根本新界區路線係走唔甩,
某程度上, 荃葵青路線個意思基本上已經等同所有新界區路線,
只因新界區出九龍路線 (去得深水埔以南) 唔係係行長沙灣道就係行荔枝角道落,
條條線一樣, 要搵車做特快, 仲要引埋新界區線班客轉坐新路線 (以避免係咁行長沙灣道及荔枝角道),
點解又會唔關新界線事丫 ~

如果你以為九龍區路線只係九龍區 o既事,
呢條線基本上係冇可能做得起 ~

Snoopy@FB8617 發表於 2012-11-23 12:30

回復 99# 的帖子

但有冇考慮實際上乘客既需求係點?
落到美孚既得大西北同荃葵青

大西北既要坐多過快得果幾分鐘
去到美孚仲有冇得上車都可能成問題
旺角條條X線都到
佐敦之後有轉車站可以轉
尖沙咀本身又有線
根本就用唔著
最後又係得返荃葵青
青衣大家本身可以搵到一個執得唔錯既方法,又用唔著
即係得荃葵先用到
咁係唔係真係有咁多人會用得著果一段仔特快而去轉車?
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11
查看完整版本: 46轉特快以尖沙咀做總站, 於早繁開辨6X線