1181 發表於 2013-8-25 22:49

S3BL100 發表於 2013-8-25 23:09

呢個建議過到觀塘一關,但係無可能過到九龍城,已經可以收工

仲未計你令到彩虹道無車搭又無任何補償/合理替代,雖然唔係總站區,但重組唔係咁做的……

晌11B土瓜灣客量原來高過舊40觀青客量好多的前提下,
我睇唔到理由點解要斬11B進貢俾已經有齊其他替代品的觀青……
觀青要開線,唔該觀塘同深水步搞掂,唔係拉埋唔關事既九龍城落水

40改路既成事實,你都係接受現實吧啦,唔使日以繼夜諗計打劫第二D唔關事既區出氣,講完

AD118 發表於 2013-8-25 23:22

要改囉11D改,客量都用到單層
將6D延去觀塘碼頭
樂富同聯合道就由6D轉7B或11K轉乘優惠代替
用11k,綠小13既分段或開新小巴線做代替品

1181 發表於 2013-8-25 23:47

S3BL100 發表於 2013-8-25 23:56

原帖由 1181 於 2013-8-25 23:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

彩虹道唔係總站區,講完

11B非繁客量唔掂,用17做埋車又密左,又有車海轉乘
繁時有17A做番土瓜灣

有乜數據證明客量影響大過40?
講緊全線只有九碼一個站expect要轉車
唔轉車都只係行10分鐘就到下路,仲近過叫人由明愛去荔枝角道坐296C

你要觀青多一個選擇,就要彩虹道/土瓜灣無車搭,咩道理?

只係目測,上繁舊40開14分一班,去到九龍灣得返半車客;
11B開9-10分一班,去到九龍灣仲有人要企

下繁舊40開12-15分一班(實際得兩班車12),過完九龍灣仲有窗口位;
11B開9-11分一班,過左德福花園個站,下層平均企十幾個

就算你要人行去上路搭車,咁我又問你,土瓜灣無地鐵,其他交通工具食唔食得晒呢班客?

如果你認為你咁做無問題既話,咁而家由深水步拎走條舊40,仲有紅小/地鐵俾你地揀,絕對係天經地義,一D問題都無。
因為你本身都係打劫緊人,仲要係打劫d無鐵路既地區,因此你抗議40改路的理由全部都站不住腳。

1181 發表於 2013-8-26 01:02

S3BL100 發表於 2013-8-26 01:26

原帖由 1181 於 2013-8-26 01:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

繁忙時間有特車,已修改特車走線服務13街一帶
編號17X,東行飛亞皆老街球場至啟業各站

你改得方案,即係原本個方案都未盡完善啦:victory:

不過改完都仲係好大問題,我想知返九龍灣、住土瓜灣果班客,應該搭咩車返屋企?
係咪又因為唔想條線益「牛頭角」,所以連土瓜灣的利益都要出賣?

而家放工有11X 15X行快路清客好地地,開呢條17X只會影響九巴收入

好心你啦,搵條觀塘區既線駁返去青山都唔係搵11B呢D另一邊總站區真係有客坐足全程去觀塘、兼無替代既線搞啦……
最簡單,咪打15A主意囉,15A來往藍田去慈雲山的乘客極少,
倒不如拎四架車俾返慈雲山,做慈雲山<->九龍灣,或者俾佢地開線去第二D區,
之後2A拉直減三架車,深水步少客的2同12各減一架,咁已經4+3+2 = 9架車,
做到條青山道經啟晴、啟業麗晶九龍灣工業區去觀塘再上平田的新15A,繁忙時間20分一班,非繁30分一班
心目中大概咁行:

往藍田方向 http://goo.gl/maps/0U0pA
往深水步方向 http://goo.gl/maps/uDXy3

收費$7.1,啟晴 - 藍田雙向分段$5.1

到時藍田應該會幾歡迎,條線又可以九龍灣工業區食糊(唔使經「牛頭角」喎),放工唔使下下行出地鐵站

當然唔想搞15A,仲有一個選擇,就係無咩客由秀茂坪坐去黃大仙的11C,
秀茂坪/翠屏果段駁去青山道,11C縮落觀塘,做觀塘 - 竹園,嘔三架車俾新線,
之後2A嘔三架,2/12加埋嘔三架,一樣有九架車慢慢玩,繁忙時間20分一班;翠屏又有車去西九,佢地都會歡迎

不過直行觀塘道會同地鐵重疊,而且11C客量好過15A,搞15A應該好過搞11C;
改11C vs 15A,前者同其他路線重疊比較多,而且
我想信最終入九龍灣工業區對整條線的客量更有幫助。

點都好,你打人主意,無理由走去搵D另一邊總站真係有客坐足全程既線去搞囉:L
而且深水步都要有份嘔車,完全無理由搞九龍城。
你答唔到點解要將6D由彩虹道拎走,答唔到點解要搞條真係有客的11B,
答唔到點解要搞d無替代品的地區,呢條thread已經可以收工。

1181 發表於 2013-8-26 07:49

S3BL100 發表於 2013-8-26 11:38

原帖由 1181 於 2013-8-26 07:49 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果你嘅目標係要贏,咁你贏囉http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/smilies/default/handshake.gif
反正出文嘅目的係促進討論,唔係要一言堂,比人插左六版仲死撐
仲未計你個爛方案,班次、收費等都好大問題

11C要重組,山上應該會揀同14D,15A執
搞好山上-黃大仙,慈雲山「過山」服務
上秀,四順都有西九線
將來搞東西特快都可以揾藍田,但唔應該係唔經牛頭角嘅15A,而係14B,
而且係應該加14雙向分段取代,車分比14X同新線(暫稱216X)
服務範圍應該係藍田,觀塘,九龍灣直飛深水埗(荔枝角道/長沙灣道),美孚
比空間40再提速,到時6D再回歸彩虹道,東頭邨,食埋2D……

要一步登天唔係唔得

但一次理順哂真係比較困難

好好笑囉,你邊度見到我俾人插左六版?同人討論左六版就等於俾人插足六版?

如果係用新15A改的話,繁忙時間20分一班,連埋6D已經一粒鐘有5+3 = 8班車,
非繁30分一班連6D都有4+2 = 6班車,同40未提速前已經接近打和。
15A仲要係入埋九龍灣工貿區,獨巿位食糊,兼食埋megabox行街客
(假日15A megabox 係落十幾廿個再上十幾廿個的)
而收費$7.1,我就算俾你改11C或者13D,里數超標都要收呢個價,來回$14.2同舊40打和,仲想點?
你唔要既話,即係敬酒不飲飲罰酒囉:(

又返到基本問題,點解一定要有觀青一程過巴士?純粹想多個選擇?定係只係為左象徵意義?係咪真係有必要?

11C要重組,唔係唔得,搵D野同翠屏、竹園、秀茂坪交換囉。
同樣道理,改15A,都要搵野同藍田、慈雲山交換,所以你見我已經分返四架車俾慈雲山。
換過山線?中段有冇客先?慈雲山要觀塘過山線做咩?
而家真係無全日車的過山組合係油塘 - 四順,另加三彩條畸形28B,
只要區內線自己重組,已經可以經觀塘巿中心駁通晒成座觀塘山啦,開全日過山線做咩?嫌錢腥?

你淨係識得透過削減牛頭角/其他唔關事既區的巴士服務去換觀青,即係你已經技窮兼玩針對。
14B換第二D跨區線唔係問題,但係原來你只係借人過橋:L
講真,油塘加廣田/碧雲道,比起你呢條東西九線更有潛力而未開辦的跨區線仲有大把,
至低限度使唔使一定要塞觀塘巿中心,停晒觀塘至九龍灣?你知唔知藍田油塘真正需要D咩?

再講,14B得五架車,我打15A主意都搵到四架,條數根本分別唔大。唔好妄想五架車可以做到頻密班次囉。

客觀事實係,深水步搭港鐵去觀塘好快,又未係去到好似觀旺、觀荃呢D多客多到傻,
舊40已經有辦大家睇,夾硬開條線同地鐵重疊,又唔係快過人,係唔會有好結果。

美孚上龍翔道係快過觀美紅小,仲有美孚<->黃大仙只需10分鐘,
行荔枝角道/長沙灣道再快都唔可能20分鐘出到九龍灣/觀塘,唔好諗住半直通線擺美孚就可以俾40脫離美孚囉。

1181 發表於 2013-8-26 12:02

頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 建議重組6D, 11B及17線