電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[路線消息]

九巴新線33服務詳情

看全部

引用: KW2523 發表於 2019-7-12 20:32
20同22係捆綁一齊投,而且608客量都非常好
另外新發展區投線有旗插,投33一樣被九記近似路線包圍
...

608其實非繁時段真係好麻麻

Advertisement

回帖數目:505

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

引用: jocosben 發表於 2019-7-12 20:36
608其實非繁時段真係好麻麻

繁時都有唔少班次頂閘應該夠cover
  • 13# ricky

引用: LN9267 發表於 2019-7-12 19:14
我估計荃灣區議會和觀塘區議會一直追33開辦進度,所以沒有招標。

不過我好奇的是為何新創建沒有反對。

由RPP提及,過咗三年都仲未招標

特工兄專登唔講原因,肯定係有啲古怪,上個Po炒唔起今次再炒過,有想引導人去比運吉壓力之嫌。

• 15# ricky

返工時間都開30分鐘

608路線長 客量一般 好在隧道費免咗幫佢好多。33有得投我唔信新創建會唔投。插旗效果好強。就算蝕,淨開繁時都係有限錢。但就打開咗觀塘區/荃灣區非過海線嘅缺口

引用: 99MAN 發表於 2019-7-12 18:57
往荃灣竟然冇$8.8分段,應該唔駛旨意有客。

放工時間觀荃九龍灣站頭 $15 都打哂蛇餅
無分段都不是問題

• 19# kay

如果新創建無入標,得九巴入,唔批比九巴批比邊個?

33呢D咁伏走線,投完衰左又唔知捱幾耐

改線又要問九巴

引用: 巴士遊樂團 發表於 2019-7-12 20:21
其實33走線咁吸引,離開龍翔道後就直去荃灣,更為環宇海灣一帶提供去九龍灣同觀塘商貿區嘅服務,相信佢可 ...

九龍灣同觀塘商貿區非繁有幾多客?
要條線做得起繁時頂閘非繁都唔可以完全運櫈先得架
討論左咁耐得黃大仙一個站做保底 客量可以有幾多保證?
290 42C 40去荃灣可以叫幾飛 eta唔睇都可以
33開半個鐘一班仲要時間咁唔穩定 開完eta見到下一班40分鐘唔通照等咩

至於後段無人知入去塞幾耐 牛頭角/觀塘市中心又唔敢特登行過去等

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1234.. 51下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路