hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-2023年度離島區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2022-2023年度離島區巴士路線計劃

bestwishes706 發表於 2022-2-24 15:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/util_uarticle_cp/rpp_22_23_is.pdf

除咗早前喺其它區RPP提及,重點:
1、A47X NA47來回繞經白石角

2、E21系列重組,增設E21B及E21D:
E21縮時,服務時間外增設E21D繞經東涌北
E21A縮時,服務時間外增設E21B不經東涌北,東涌北服務由E21D替代
即係部分時段東涌北同逸東/東涌市中心分家,但同時段機場客需要繞經東涌北一帶,即係進一步倒機場客走

3、S65取消,併入S64X

下圖由 hkitalk.media 小編加上
Cover_Island RPP.png
吳宗錡 發表於 2022-2-24 15:55 | 顯示全部樓層
首先講S64系:
  • 有無東涌居民知道,未有疫情之前,(逸東(二)邨)同(逸東(一)邨+滿東邨)夠唔夠客各自做一條去客運大樓嘅S線?
  • 條S64X線好心就唔好再兜國泰城,國泰城就畀返S52同S64/S64C做啦!

其他路線方面:
  • E21成為繼E11A同E23A之後下一個受害者
  • A28拉去日出康城竟然過到?

Sita1004-1017 發表於 2022-2-24 16:49 來自手機 | 顯示全部樓層

S65變S64X大幅增加行車時間,而且本身S64X密,倒頭來分分鐘係慳唔到皮,又冇延長服務時間(例如晚上11點左右有服務)我覺得要反對囉  
E21A/B/D咪即係抄E11A模式,但係抄迎東邨好啦仲要入埋裕雅苑做咩?裕雅苑本身出面個站已經對住屋苑(不過城巴又係抵死既繼續玩反轉行模式),兜過度不如兜裕泰新站好過
GU9338 發表於 2022-2-24 16:51 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2022-2-24 16:49
S65變S64X大幅增加行車時間,而且本身S64X密,倒頭來分分鐘係慳唔到皮,又冇延長服務時間(例如晚上11點左 ...

唔會慳唔到皮
因為文件寫咗新 S64X 開 15/20 分班 , 兩線合一仲疏咗車
請用文明來說服我。
E21A 發表於 2022-2-24 16:54 來自手機 | 顯示全部樓層
E21同E21A終於肯交替換防,唔完美但總好過冇啦。
Sita1004-1017 發表於 2022-2-24 16:55 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2022-2-24 16:51
唔會慳唔到皮
因為文件寫咗新 S64X 開 15/20 分班 , 兩線合一仲疏咗車

咁就更加不可接受啦,合併完某d時間真係要頂閘

下午服務呢?照15-20定30?又唔係有誘因(例如夜晚11點收工有服務)去支持佢咁改

依家S65早上班次大多數係用電巴,成本根本好低

仲有唔好睇小咁樣兜嘅行車時間,依家S65滿東開出來都要5分鐘才去到北大醫院站;S64X仲要入總站
AMNF21 發表於 2022-2-24 16:58 | 顯示全部樓層

城巴終於肯開滿逸市中心直出, 係好事嚟嘅

不過後勤又兜東涌北, 唔知又兜走幾多客
E21A 發表於 2022-2-24 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2022-2-24 15:55
首先講S64系:
  • 有無東涌居民知道,未有疫情之前,(逸東(二)邨)同(逸東(一)邨+滿東邨)夠唔夠客 ...

• 唔會唔夠既,不過兩條線會拉到好疏,S64X過咗8點之後都開緊20分鐘一班。
    Sita1004-1017 發表於 2022-2-24 17:03 | 顯示全部樓層
    E21A 發表於 2022-2-24 16:59
    唔會唔夠既,不過兩條線會拉到好疏,S64X過咗8點之後都開緊20分鐘一班。

所以之前咪因為成日一齊開車改咗S65「早2分鐘開」囉,喺呢個方案之下我去冇理由去支持佢咁做
    KW2523 發表於 2022-2-24 17:06 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2022-2-24 15:55
    首先講S64系:
    有無東涌居民知道,未有疫情之前,(逸東(二)邨)同(逸東(一)邨+滿東邨)夠唔夠客 ...

E21B唔兜迎東邨/裕雅苑比較好
    但兜東涌北本身就唔大影響
    特別出去方向可能唔慢得過兜達東路幾多

不過既然屎水決定放棄E21A東涌區內流水
    做東涌西-九龍特快就應該直接改全日