hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有關港鐵規劃中嘅添馬站、銅鑼灣北站問題 ...
開啟左側

有關港鐵規劃中嘅添馬站、銅鑼灣北站問題

TY4934 發表於 2022-10-16 19:07 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我想問下添馬站、銅鑼灣北站係唔係落實咗會興建?
tonyng 發表於 2022-10-16 21:31 | 顯示全部樓層
添馬:你就當作是一場夢吧
銅北:仲研究緊係咪起
巴士的膠 發表於 2022-10-17 10:08 來自手機 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2022-10-16 21:31
添馬:你就當作是一場夢吧
銅北:仲研究緊係咪起

添馬站就算啦,反而銅鑼灣北站如果要起,應該夾埋維園地下城計劃一併考慮。
hellomato 發表於 2022-10-17 10:57 | 顯示全部樓層

詳情可以睇tony師兄這篇解讀:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2126965-1-1.html

回想了一下,北港島線想要實現的事有以下幾件:
(1) 分流將軍澳線倒入港島線去中環CBD
(2) 東鐵線過海乘客加速去港島東
(3) 東涌線過海乘客加速去港島東
(4) 舒緩銅鑼灣站擠逼
(5) 東將直通
以上事件排迫切性,明顯是 1 > 2 > 3 > 4 > 5;與此同時,添馬站基本確定被BAN。
替代方案只把將軍澳線延長至會展站,已經基本能解決 (1)(2)。

剩下的問題,解決方法也許意外地簡單且巧妙:
在替代方案的基礎上,把東涌線延長,以維園地下城為新總站(可以通道換乘前往銅鑼灣或天后)
只需要一段跟北港島線定線完全平行的額外管道(換句話說,就是已規劃的走線管道多建一層)
有一段會從會展站下方穿過,但不設月台經停。

上述建議對問題(3)有十分明顯的針對性。
而問題(4)——從銅鑼灣站望出去,多了兩條bypass
分走相當部分不以銅鑼灣為最終目的地的客流,也不失為舒緩銅鑼灣擠逼的方法
最後是問題(5),雖然沒有實現東將直通,
但仍提供了往返將軍澳和東涌更快的路徑——直接skip港島線4站+1條長距離轉乘通道
我是一部小小MMC~~~~
Ricky403 發表於 2022-10-17 12:18 來自手機 | 顯示全部樓層
AREOT係咪都會hold住先
 樓主| TY4934 發表於 2022-10-17 16:51 來自手機 | 顯示全部樓層
東涌綫、將軍澳綫唔係把喺港島嘅終點站延伸到添馬咩
JX9097 發表於 2022-10-17 17:13 | 顯示全部樓層

TY4934 發表於 2022-10-17 16:51
東涌綫、將軍澳綫唔係把喺港島嘅終點站延伸到添馬咩

2019年前都仲有可能起到嘅
依家點會畀你喺距離政總咁近嘅地方起黨鐵站?
至於將線直入中環,似乎都好難搵到位插針
TYChow 發表於 2022-10-17 18:10 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-10-17 17:13
2019年前都仲有可能起到嘅
依家點會畀你喺距離政總咁近嘅地方起黨鐵站?
至於將線直入中環,似乎都好難搵 ...

善用「灣仔繞道」同「將藍隧道」,叫城巴同新巴狂開將軍澳嘅過海巴士線,甚至係堅尼地城、數碼港開去將軍澳嘅新巴士路線,都好過由地鐵去起「北港島線」去招呼呢班過海乘客。

我會反對興建北港島線囉!
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
JX9097 發表於 2022-10-17 18:53 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2022-10-17 18:10
善用「灣仔繞道」同「將藍隧道」,叫城巴同新巴狂開將軍澳嘅過海巴士線,甚至係堅尼地城、數碼港開去將軍 ...

北港島線唔單止分流將軍澳來往港島需求仲可以幫到九龍東
ryumew 發表於 2022-10-18 00:01 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-10-17 18:53
北港島線唔單止分流將軍澳來往港島需求仲可以幫到九龍東

最新傾向東將合拼,應該分流更多客(似屯馬個別時間開短棍)