hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 橫跨新蒲崗至啟德的行車隧道通車後,巴士路線如何安排? ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 橫跨新蒲崗至啟德的行車隧道通車後,巴士路線如何安排?

6516 發表於 2017-7-4 23:32 | 顯示全部樓層

kaiyip24 發表於 2017-7-4 23:17
又避塞車?5D/24/108連譽港灣返啟業個站都避埋,得番107同埋小巴,麗晶啟業啟德班客肯定唔會咁神心過天 ...

條橋唔拆嘅話我覺得冇藉口改道, 就算塞一陣都唔值得改

但當條橋係要拆
你寧願架車行mikiki去到前面落隧道跟住又行番去工貿處果度調頭
定係架車係富豪東方就上橋入番協調道好?
係mikiki上車嘅人多定係其他地方多, 我諗你都清楚
到時停完mikiki再咁樣兜個8字形都係趕客, 冇咩分別
睇野宏觀少少好D囉
避塞車唔係重點, 個重點係照舊行其實仲兜

不過講到尾, 條橋梗係唔拆就最好啦, 唔駛煩
kmb71k 發表於 2017-7-5 00:05 | 顯示全部樓層
da87 發表於 2017-7-4 19:07
「啟新道」通車後的規劃
http://www.cedd.gov.hk/eng/projects/major/doc/Stage%203B%20Infrastructure%2 ...

我想知道咁樣改路法, 5M點屈番出去牛頭角...

以上回應,是否可行?是否合適?
EX-TL 發表於 2017-7-5 00:28 來自手機 | 顯示全部樓層
就算唔睇圖, 都估到88號小巴會行啟新道, 只係睇到時有冇可能加開支線, 來回程做啟德-鳳德公共交通交匯處.
leungky0528 發表於 2017-7-5 00:30 來自手機 | 顯示全部樓層

syp 發表於 2017-7-4 22:33
啟德站開咗之後仲需唔需要 5M ?

其實都有空間拉埋去啟德站
咁就會食正兩種轉駁客源
不過都要先睇個環保捷運發展成點
dennis28a 發表於 2017-7-5 02:09 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-7-5 00:05
我想知道咁樣改路法, 5M點屈番出去牛頭角...

咁要睇埋依將圖:
http://www.cedd.gov.hk/eng/proje ... n7761cl_stage3a.pdf

直行去到工貿署大樓掉頭,落隧道,經七寶街走,一係經三祝街出番太子道(拆橋前)/一係經采頤新支路出太子道(拆橋後,參照返上面)。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2017-7-5 02:11 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-7-4 22:53
睇完這張圖﹐明晒。

即係現時用這條橋去啟德區的車﹐便會用這條橋底的新路(我估當局會視為四美街延長)進 ...

到時七寶、六合、四美會變成雙向行車,對啟德區都係件好事。
惡意回復是不道德的行為。
kei_hk 發表於 2017-7-5 08:36 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2017-7-5 02:11
到時七寶、六合、四美會變成雙向行車,對啟德區都係件好事。

而家己經係雙向行車。

詳見我第一頁的回帖。

kaiyip24 發表於 2017-7-5 08:46 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2017-7-4 23:32
條橋唔拆嘅話我覺得冇藉口改道, 就算塞一陣都唔值得改

但當條橋係要拆

以我所知麗晶區議員都研究可否保留天橋,因為拆卸之後實在太繞路了,但我估機會應該都不大……

雖然而家換晒12米車,但我仍然認為其實24的客都不是很實(即指堅持搭24)同很高,停譽港灣叫做執得幾多得幾多,如果因為改路而流失客(仲要又係送俾小巴)真係唔抵,但又無計。

講到尾(我都睇得好遠同宏觀的),24在「旺角」的服務範圍實在太細,又做唔到九龍灣工貿區核心,沙中線一通應該會打回原型。
syp 發表於 2017-7-5 08:55 來自手機 | 顯示全部樓層
http://www.legco.gov.hk/yr15-16/chinese/fc/pwsc/papers/p15-61c.pdf  4. 第 3B 期基礎設施工程包括在前北面停機坪於啟德河以東和鄰近新蒲崗區進行以下主要項目- (a) 興建 1 段長約 320 米、連結承啟道與協調道的 L2 雙程雙線分隔車路, 以及 1 對長約 650 米、連接太子道東 (東行方向) 與新蒲崗的單線支路;  10. 現正於前北面停機坪進行的第 3A 期基礎設施工程項目將興建 1 條連接啟德發展區和新蒲崗的行車隧道。當新隧道在 2017 年年中完成後, 以及待上文第 4(a) 段擬議工程內的 1 對連接太子道東 (東行方向) 的支路貫通後, 現有 K9 天橋將無需保留, 並會被拆卸, 以釋放土地供發展用途。
tunghang 發表於 2017-7-5 11:39 | 顯示全部樓層

kaiyip24 發表於 2017-7-5 08:46
以我所知麗晶區議員都研究可否保留天橋,因為拆卸之後實在太繞路了,但我估機會應該都不大……

雖然而家 ...

24靠兩條近大路既屋邨做到今日成績已經超額完成,冇需要再做大
就算東西線通車都仲有學生客支持
至於旺角跟27/213D站位都做唔到核心,24站位行去彌敦道同啟德行去搭46距離都係差唔多