hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 樂華總站設休息室遭圍封 九巴員工轟房署不近人情 ...
開啟左側

[報刊新聞] 樂華總站設休息室遭圍封 九巴員工轟房署不近人情

HV9990 發表於 2017-8-12 00:53 | 顯示全部樓層

紅簿仔搞既真係同你玩真罷工咩
KCRC . Keep Moving
238X 發表於 2017-8-12 01:42 | 顯示全部樓層
HF3204@243M 發表於 2017-8-11 22:52
我係狗巴都呻笨

行正路申請咗四年都唔得

呢啲咁嘅潛規則民族真係被人殖民統治算吧啦
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
DIH 發表於 2017-8-12 11:54 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-8-11 22:52
多謝指正,九巴肯定唔係
業主,但也不算是租客……

若房署/領展有心留難或懶惰,拋來拋去都冇答案,話之你係天皇老子都冇用。一將佢升級變成群眾事件,傳媒追問驚動大粒佬,就唔想理都要理。之前菜園村、大浪西灣、石澳寮屋僭建等等,都係一樣。
HF3204@243M 發表於 2017-8-12 12:17 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2017-8-12 01:42
呢啲咁嘅潛規則民族真係被人殖民統治算吧啦

潛規則其實係次要

最重要係上梁不正,啲官走晒樣
tkwong 發表於 2017-8-12 12:24 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2017-8-12 11:54
若房署/領展有心留難或懶惰,拋來拋去都冇答案,話之你係天皇老子都冇用。一將佢升級變成群眾事件,傳媒 ...

呢件事應與領展無關,所有房委會與領展之間的「出售」公共屋邨,均由房署的房屋事務經理或物業服務經理(視乎是否屬外判物管屋邨)出任屋邨「公契經理」。不過當中是否有人唔做嘢拖拖拉拉就只有樂華北邨房署,九巴,甚至地政總署至知喇。
nickk 發表於 2017-8-12 13:57 來自手機 | 顯示全部樓層
琴晚即刻有架AVC放上去樂華做休息室
kitarolo 發表於 2017-8-12 14:12 | 顯示全部樓層

nickk 發表於 2017-8-12 13:57
琴晚即刻有架AVC放上去樂華做休息室

之前其他總站都見過
現時都係咁做較合理

似乎都係站長室提供
電源,並擺部流動空調
(家庭電器)俾車長休息

奇想:擺部BYD
就不用駁外來電源
而提供空調,但因為
沒有引擎故空轉罰款
條例就不適用嗎?
kei_hk 發表於 2017-8-12 17:34 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-8-12 14:12
之前其他總站都見過
現時都係咁做較合理

引擎空轉條例對於巴士公司來講,絕對係有灰色位去長開引擎。

1.  呢幾日天文台發出酷熱警告,乜車都可以長開引擎。

2. 有乘客的巴士,一向都可以長開引擎。即係,車上有 “乘客”便可長開引擎。

反而,車上無 “司機”但引擎啟動,會唔會犯其他條例呢。

cruisesnet 發表於 2017-8-12 17:43 | 顯示全部樓層
好明顯九記特登攪大博上傳媒利用群眾壓力.
你睇而家聲音係一面倒, 有無人話九記吾著?

利申: 中立, 無話九記有無錯