hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議38、38A、40、40P、42C、X42C、X42P重組
開啟左側

建議38、38A、40、40P、42C、X42C、X42P重組

kingprowm 發表於 2018-5-2 16:29 | 顯示全部樓層

89D, 改快都要開多條 89S 照顧返馬鞍山來往廣源果批客

同樣道理,如果想 42C 改快,也應該要開多條 42S 照顧返青衣來往青公至華員邨一段的客,唔好同我講果批客有幾多,反正 89S 明知運凳都照開,咁搞得 42C 也唔爭在開埋 42S
expertuser2004 發表於 2018-5-6 11:25 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2018-4-19 10:50
就算 42C 拆線,而上路線唔食 38A,
熊貓去藍田嗰段本身都喺度;
如果食埋 38A,「多咗出嚟」嗰段只係熊 ...

42C 依家有三十七部車行, 連埋 38A 就會是四十架
青衣線本身非繁自己 1/3 車已經做, 重組比夠一半佢 18/19 架己足以維持全日單位數字, 只差青衣區內點兜, 要拆線二區自己說掂數
荃富街 = 悅來酒店(PANDA HOTEL), 本身 42C 去青衣方向不經熊貓, 不會影響現有派車量, 荃灣區是永遠不會夠車.
38A 仲有海濱單一個獨市位, 大不了用學 89D 整多條運凳線 89S 全日出黎, 海濱東九直出車只有全日特別班.

拎 38A 三架車去改裝海濱, 熊貓, 美孚 + 官深特快, 只須再加少量的車, 可以換 40 全日飛美孚, 也可回應海濱有車去東九的要求
不過走線有技術問題要解決

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
384047x 發表於 2018-5-6 14:44 來自手機 | 顯示全部樓層
其實我就唔prefer4拆5,當你42c一拆2,海濱果條有雙向客源,青衣個條冇,咁都幾煩!
238X 發表於 2018-5-6 18:56 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2018-5-6 11:25
荃灣區是永遠不會夠車

呢個可能係偽命題,因為係九巴自己將啲資源塞哂落 290 系,hea 做 40

好幾次喺大窩口叫四飛,40 都係最多位最少人上嗰架(利申:我相信繁時除外),假如 42C 拆線(荃灣線食 38A)而令到大窩口留後,我個人 expect 係大窩口人自己執生,見 40 就上

屏麗徑嗰邊,線嘅數目其實無少到,如果繁時留後,大不了開短棍。大窩口、熊貓加海濱繁時 10 ~ 12 分鐘應該頂得住,因為海濱本身係有邨巴

點都好,我呢個「42C 拆線食 38A」諗法,最主要只係為咗令海濱←→光輝圍一段有合理替代,等海濱人(轉鐵又好,去葵涌又好,甚至去東九都好)有返個合理選擇,唔使下下要捱又兜、又唔係咁密,仲要站位都唔係咁啱嘅 238M。而與此同時,又唔會(太)影響原有路段乘客。而且對九巴而言,出去嗰程乘客 double pay(車費約為 38A 兩倍)又有 value 啲,好做過只係收到 $8.1 嘅 38B。

至於點解話唔經美孚...
如果要落埋美孚先上龍翔道,我做乜唔搭 238X 出美孚轉 40?隨時快一班車!
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
expertuser2004 發表於 2018-5-7 20:28 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2018-5-6 18:56
呢個可能係偽命題,因為係九巴自己將啲資源塞哂落 290 系,hea 做 40

好幾次喺大窩口叫四飛,40 都係最多 ...

我覺得用 404M 改會最合理, 易過搞 42C, 如大窩口附近有新總站會更好
99 / 310M / 238M 改, 好過搞 38A

其實不難估計沒左 42C 原本堆乘客點分佈, 荃富街會去官荃紅小/40 or 290 系轉線, 上路 38 一條食晒(或可能有另一條線全日), 大窩口客會見有車就上
290 系沒變雙線聯合清客+290X 全日三線並行, 油荃線等開通我會等油荃線通車先再算

海濱去美孚已有 238X, 新建議 40 全日來回不停美孚, 是不可能任意 BBI, 而且重組完後極大機會是不會再有荃灣車經美孚才慢慢去九龍東

238X 發表於 2018-5-7 21:49 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-5-7 20:28
我覺得用 404M 改會最合理, 易過搞 42C, 如大窩口附近有新總站會更好

你對幾條線營運情況唔了解

404M 個營辦商近幾年夾硬放棄 405 先叫勉強足夠班次,而且駁個腳收 5 蚊過外,再拉長隨時收七、八蚊 (見 313),而且乘客分佈更複雜,對佢自己都無好處

99、310M 就更加哂氣啦,經常脫班
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
384047x 發表於 2018-5-8 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2018-5-7 21:49

404M 個營辦商近幾年夾硬放棄 405 先叫勉強足夠班次,而且駁個腳收 5 蚊過外 ...

小弟等87k成日見2,3架99wo
384047x 發表於 2018-5-8 17:01 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2018-5-7 20:28

上路38一條食唒可加車超過30,好阿!但對實際環境有冇幫助?
40不停美孚,以後冇荃灣車要經美孚先去東九有咩問題?解決左mf特快去東九就冇問題

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
10598C + 1 唔好同嗰個expertuser一般見識啦

查看全部評分

expertuser2004 發表於 2018-5-8 20:51 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-5-8 17:01
上路38一條食唒可加車超過30,好阿!但對實際環境有冇幫助?
40不停美孚,以後冇荃灣車要經美孚先去東九有 ...

一定會有幫助, 42C 撳到人地大出血, 真不覺得唔可能無補償比人, 而且萬一不好彩 40P 全日不到, 九東<>石梨貝同屏麗徑敵人會有大量 output 比 38, 而且更要一條線清理所有上路客
條線點死法只是遲早問題, 為左應對巴士司機會無理收車
參考澳門模式後>個人認為聯合班次有必要保留, 但不是雙密線 = 天時地利人和關系 = 香港不似澳門巴士服務由政府用行政手段控制
mf特快去東九我有其他諗法不用官深線 or 荃灣東九線改, 而是借荃油線+214組合砌條經美孚的新線出黎(eg: 214X, 290E)

不過想提提版友: 唔好太期待官深本線有美孚尾站特快, 一是頭站開=美孚最慢, 二是尾站美孚=不保證有位坐, 三是不順路極大可能全日來回不入美孚
而且條件二, 極大機會美孚要超過30min 先到官塘站, 全線更要高達 105 分鐘先行完一轉, 比官美線更差, 樓主又點看先?
因我見樓主有覆到篇文, 所以想知諗法同我的是否相同?
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1059178-2-2.html

最後個評分可不理佢, 看左等人地玩完先參戰都不遲, 不好比佢個名玩到駝駝擰
以下是他出過 suggestion, 已不止一次建議取消晒所有路線重新畫過, 所有我有理由相信
1. 下面評分個個只希望康翠區佢自己一個人特快, 而且不駛理山上山下感受
2. 我就是他的對家秀茂坪/寶達客
3. 佢是不成認康翠區比鐵三角圍住呢個事實, 幾時都想有得自己一架車, 說左真是大暢快, 公道自在人心
4. 不夠人說就會用評分 or 按反對表示, 即是點?

[其他版友不需要回覆粗字呢段, 可無視1-4點]
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1068204-1-1.html
西貢區域性重組建議, 重點: 以下路線全線取消! 91、91S、93K、95M、98C、98P、296D + 98A/93A 交換身份[已有更新建議於第三頁]
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1037166-1-1.html
93K 分拆建議, 93K 轉早下繁運作, 98A 不加車 = 93K 縮短服務時間至逢星期一至五0530-0820,維持雙向服務 @ 2017-10
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1029420-1-1.html
[不喜勿插之世界大戰系列] 將軍澳北對外路線重組, 簡直全改編號的極品, 路線根本同舊線有分別?
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1012761-1-1.html
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1007141-1-1.html

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
10598C + 1 你玻璃心又碎左

查看全部評分

expertuser2004 發表於 2018-5-8 21:08 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2018-5-7 21:49

404M 個營辦商近幾年夾硬放棄 405 先叫勉強足夠班次,而且駁個腳收 5 蚊過外 ...

我返工會有時用到 404M, 而且我知呢條線有永健路(優豬良品/墳場)短線, 但我沒留意佢營辦商背景
班次我覺得尚可接受, 有比較多 19 座行走, 條 310M 拉長少少去熊貓不洗加到 $7-$8 嗎?

荃灣區內紅 VAN 葵芳至荃灣也只要 $5, 我覺得一定沒可能收到貴到咁