hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署計劃延長P960至跑馬地
開啟左側

[路線計劃/RPP] 運輸署計劃延長P960至跑馬地

neoplan720p 發表於 2018-4-26 22:29 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2018-4-26 22:10
比屯門區議會嘈咗咁多次終於肯放九巴入銅鑼灣,但就用最貴嗰條搶錢

當日新巴嘗試用18X去搶自己18、18P的客,以為可以由$5.2變做$8,結果係點,大家都清楚。

如果老九諗住用條收$30的P960(但又唔係飛走中上環)去做銅鑼灣至屯門生意(仲要唔入屯轉?),咁對唔住啦,留名繼續睇962X係CWB已經坐滿啦。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
PC2625 發表於 2018-4-26 22:29 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-4-26 22:07
入口計應該最右條坑先夠12m轉。同埋成個勵德都係新記。擺勵德真係唔係最好亦擇。
...

轉彎入站方面, 新記除了 23A, 23B 因西半山走線問題只可用短車外, 26 則曾用 11 米 DA, LA 及 VA, 12 米好似未見過, 但12.8 米多數入唔到, 至於插旗問題, P960 是繁忙時間豪華長途貴價過海線, 相對於城記 962 系列, 與 23B, 26 的直接利益衝突較細, 新記應該不會有太大反應!
樂仔〞 發表於 2018-4-26 22:34 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-4-26 22:29
當日新巴嘗試用18X去搶自己18、18P的客,以為可以由$5.2變做$8,結果係點,大家都清楚。

如果老九諗住用 ...

咁你又太睇得起 962X,佢係銅鑼灣有幾可坐得滿 ...
唔少碼頭客都去哂轉車站啦,968 > 960 961 車海班次一早吸走咗唔少人
ky927 發表於 2018-4-26 22:43 | 顯示全部樓層

PC2625 發表於 2018-4-26 22:29
轉彎入站方面, 新記除了 23A, 23B 因西半山走線問題只可用短車外, 26 則曾用 11 米 DA, LA 及 VA, 12 米 ...

P960好似係全日線,唔係嘅特別買車做繁時好難為皮

BTW, 我覺得P960/P968 應該同站,因為得呢兩條線嘅車係共用,有咩事跳飛機都仲得
kmb71k 發表於 2018-4-26 22:45 | 顯示全部樓層
跑馬地(下)總站一條坑擺117一條坑擺8X
印象中好似唔多覺仲有位
定係擺跑馬地街邊就算?
斷估唔會擺上跑馬地(上)總站呱?

或者
不如叫城巴將19食埋8X
咁跑馬地(下)總站就會有位吉出嚟
以上回應,是否可行?是否合適?
GD1570 發表於 2018-4-26 22:53 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-4-26 22:29

如果老九諗住用 ...

你幾時見過962X喺鍋鑼灣係坐滿的呢?

屯門南我唔講,今次主題嘅屯門北,畀埋個屯門西,968<>960/961先係主導囉!

你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2018-4-26 22:55 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2018-4-26 21:51
真心,與其塞入去跑馬地(人口又唔係多),點解唔拉去北碼算?

唔駛北碼,你擺返灣碼,先兜銅記再落返灣仔都已經可以滿足需求了。

硬就係唔做。

你有你可愛,我有我好笑。
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-26 23:10 | 顯示全部樓層

如果老九諗住用 ...

咁而家屯北確實冇入銅鑼灣既服務
或者有機會搵返部分紅隧<>西鐵客

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
2076 發表於 2018-4-26 23:36 | 顯示全部樓層
只係好奇佢點樣入銅鑼灣同埋港島有冇提速空間
其實跑馬地->堅拿道東->百德新街->港灣道->皇后像->砵典乍街->跟967行已經做到好多客,觀感又快
去跑馬地都係似行百德新街入多
抗議962B重組
還我962全日服務
leo_ku 發表於 2018-4-26 23:39 | 顯示全部樓層