hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 其實輕鐵點解冇錢賺?
開啟左側

其實輕鐵點解冇錢賺?

Hopuco 發表於 2018-9-1 09:27 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2018-8-30 23:52
再唔係好似新加坡咁架空化

其實不如調返轉,將路面交通地底化,地面只係留返輕鐵
路面交通本身會廢放廢氣,如果再加一條高架橋,兩邊樓又高,橋底成條路空氣都會極差,而且高架橋好影響景觀
不如調返轉,將污染既交通塞返入地底,將地面還返俾行人同無污染排放既公共交通。
例如元朗大馬路,將所有巴士變成經元朗南或者元朗北,元朗大馬路只留底輕鐵,原有行車線變成行人路+植樹,咁樣綠樹林蔭既環境會更加理想..
 樓主| qunow 發表於 2018-9-1 17:03 來自手機 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2018-8-30 23:52
再唔係好似新加坡咁架空化

架空/地下化,會增加相關設施和營運成本,財政上只會更不理想…
053h4 發表於 2018-9-1 17:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
_剛仔 發表於 2018-9-1 18:34 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2018-8-28 14:02
其實好應該拆左佢全部用巴士接駁,咁樣會釋放番好多路面空間出來

屯門好多巴士線都受輕鐵優先令行車時間大增 960 258D 58系 67系 261 961 57M﹐天水圍亦是!每日浪費巴士乘客極多時間
_剛仔 發表於 2018-9-1 18:37 | 顯示全部樓層
Hopuco 發表於 2018-9-1 09:27
其實不如調返轉,將路面交通地底化,地面只係留返輕鐵
路面交通本身會廢放廢氣,如果再加一條高架橋,兩 ...

你係咪住元朗?竟然提議元朗大馬路冇巴士行?大馬路可以拆左輕鐵但拆馬路一定冇可能
Hopuco 發表於 2018-9-2 00:42 | 顯示全部樓層
_剛仔 發表於 2018-9-1 18:37
你係咪住元朗?竟然提議元朗大馬路冇巴士行?大馬路可以拆左輕鐵但拆馬路一定冇可能
...

我係住元朗,經常搭968/N368來回港島返工。
因為住元朗,所以先會知道唔係外人所講輕鐵阻住元朗交通,而係知道有好多人係搭輕鐵作為駁腳轉西鐵,有好多學生用黎返學,有好多阿姐用黎買送。
拆輕鐵係好荒謬,如果呢D本身搭緊輕鐵既乘客轉用巴士,而巴士上落客既效率奇差,輕鐵3隻門可以同時開關,巴士你要等上層落哂先可以上客,短途客又唔會上上層,結果就係每架巴士都好耐,最終只會頂住條馬路,造成更嚴重既塞車。仲要依家大部份巴士都只係係大馬路東行上客或者西行落客,如果冇左輕鐵,巴士又要上客又要落客,塞得仲勁。
依家放工好多巴士係又新街等埋站,就算大馬路有3線,呢堆巴士一樣要埋站一樣會塞住條馬路,個站就係得咁長架姐,一樣會有小巴左穿右插。
我淨係諗既然大家既討論都去到拆輕鐵咁荒謬,唔爭在拆埋馬路啦
我有買西鐵月飛,但都經常搭968/N368。我反對拆輕鐵。

Btw, 西鐵既載客量係元朗同天水圍已經超越左巴士,輕鐵作為重要駁腳,對西鐵黎講實在太重要。相比起巴士,鐵路係市區零排放,而且電力可以用低碳排放既核能,載客量又大。偏偏元朗區內路網設計得唔好,容易塞車,我其實支持元朗以鐵路為骨幹,以西鐵+輕鐵黎做主要交通工具
Hopuco 發表於 2018-9-2 00:51 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-9-1 17:10
地底就涉及照明通風, 其實都唔難諗, 幾萬人係地底, 要大量新鮮空氣比客呼吸, 如果道路地底化, 通風需求更高 ...

地底起隧道,可以參照各條主要行車隧道既通風模式,啟德隧道或者將來既中九龍幹線一樣係市區地底橫跨一段長距離。

電既方面,其實應該增加核電佔發電量既比例,核電雖然發生過事故,仍然係現時碳排放最低,CP值最高既非再生能源。不過,始終發電廠並唔係設係市中心,而係隔住青山,發電污染都唔容易吹入市區入面。

不過當然,我唔係真係建議將大馬路搬入地底,而係輕鐵、巴士都同樣重要,將兩樣野搬走都係唔合符現實。
作為元朗市中心居民,我既建議係,
1) 將自鳳翔路開始至體育路既一段大馬路劃為繁忙時間禁區,係朝早同夜晚禁止居民巴士、專營巴士、專線小巴同的士以外既車輛駛入。
2) 部份客量唔多既巴士路線要係又新街同大棠路兩個巴士站2選1,只能夠停1個車站,減少等埋站巴士既數量。
香港黃毛小子 發表於 2018-9-2 22:03 | 顯示全部樓層

拆左輕鐵係咪起返條單軌鐵路代替先?

用巴士代替?加劇左路邊空氣污染之餘,能耗/碳排放又會大增幾一倍?

作為大西北一份子,我堅決反對拆輕鐵。

就算要拆,至少要起返條似樣啲嘅替代品。

cky 發表於 2018-9-2 23:40 來自手機 | 顯示全部樓層
晌大西北返咗工近五年,輕鐵跟本已經成位了屯天元的主動脈,我放左工之後想晌附近行陣先,輕鐵完全滿足晒我的要求,最多係啲間隔唔均勻的班次。諗住拆咗條輕鐵就可以令巴士重生的想法,都係放落回收箱吧。
siupy 發表於 2018-9-3 19:41 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2018-8-30 00:39
如果唔係個個站加又好似無咩意義喎
咁我走去啲細站度逃票囉
唔喺天水圍上,喺坑尾村上,你吹得我脹?

都係增加逃票"成本"
細站無人駐守
就算全部改晒都一樣可以跳閘