hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [6/1/19 Update] 230 荃威花園-尖沙咀東 (經麗城花園) ...
開啟左側

[6/1/19 Update] 230 荃威花園-尖沙咀東 (經麗城花園) 相關重組

樓主| Ricky403 發表於 2018-12-26 21:42 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2018-12-26 17:07
其實我上面搞咁多野,除左要搵車出黎之外,
係想楊屋道嘅人上將來條 30 而唔係上 33A。

其實將條30X改經楊屋道,再縮短九龍總站又好繼續黃埔都好,30取消,效果都一樣嘅
但我認為30X+230X比起30X+230就係旺角油麻地方便啲,但應該最遠都係去到西九龍站,或者跟而家30X去番黃埔
尖沙咀車,唔拉其他區始終係做唔到
.
S3BL100 發表於 2018-12-27 04:33 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-12-26 17:07
其實我上面搞咁多野,除左要搵車出黎之外,
係想楊屋道嘅人上將來條 30 而唔係上 33A。

我始終唔同意咁樣拉埋太多一齊重組,33A 還 33A,我自己對呢條線都有其他打算

btw 岩岩諗到一樣野,如果真係想 30 32H 一齊重組既話,或者都有一個方法,
30 減到一粒鐘一班,照上荃威,另一邊縮短到荔枝角,荃灣巿至荔枝角之間同 32H 同路,做聯合班次

但同路就意味 30 要來回上新區(雖然同而家兜光輝圍真係唔會有咩差別),
32H 就要來回經晒祖堯麗瑤,放棄葵盛,甚至來回經埋戴蹸趾、行大河道天橋,去維持兩部車做到一粒鐘一班。
咁樣做,荔景山應該會收貨,問題係葵盛圍無左條一粒鐘一班唔知會點

當然葵盛來往石圍角象山仲有條 94 綠小,就算拉 32M 補位都未必好有用,
但葵盛來往荔景,我真係唔知點補,同埋唔補位又會唔會有咩後果

咁做可以減到三部車出來,其實對比起 30 直接兩邊縮短,都係減多一部。
好處係荃景圍繼續有車去葵芳同瑪嘉烈醫院,雖然代價係得返象徵班次,但可能好過冇

唔知地區會想 30 兩邊縮、半粒一班;定係 30 32H 各一粒一班,葵盛圍由有變無

but you see the point, 30 就算拎去搞場大龍鳳,擴大重組波及範圍,慳到既車數都唔係好大分別

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-12-27 04:41 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-26 06:14
咁要睇下你認為230算唔算得上「似樣少少嘅路線」
但如果要荃景圍直出,而九龍覆蓋大,好似你之前建議嘅九 ...
當然你可以話一轉乘就唔吸引,但其實建議用得30X減班換,前提就係30X留低而家呢個樣都無咩作用,亦係希望荃景圍一邊,至少想搭巴士出美孚至佐敦亦唔一定要死等疏車30X,唔好搞得太難睇
至於30、32H重組方案,我將會更新建議,30X用7正1蛇,唔玩正轉蛇,改動後至少荃景圍人多數會出去/返黎嘅時間,都係開緊大部分20、少量25分鐘一班,唔比而家差
雞肋30,我相信以你睇法,補轉乘優惠就足夠

我再諗過下

如果 30X 真係留八部車,應該全日大部分時間都可以做到廿分班。
再配合埋來回改行全條大涌道,出旺角時間都相對合理,同兜楊屋道但跑西廊分別唔大

如果 34M 減車甚至變埋兩味,再配合埋 30 39A 減車(見上文,30+32H 執得靚或者可以減到三部),
230 分分鐘有八部車行,做到既班次都可以相當合理

(我會建議 234X 直接縮佐敦就算,唔好又 34X 又 234X,半日兜埋尖咀返原線,230 唔開少客果半日,其實效益唔見得好大)

又或者,加返部俾 30X(當然都要改埋黃埔出女拔走線避塞車),30X 應該有部分時間做到 15 分一班,大部分最疏 20

當然,對比起我 #48 提到既方法,荃威整體班次會比起 30X+230X 方案密
但係就做唔到楊屋道同荃灣東,而麗城夾荃景圍做尖咀特快
亦意味扼殺左深井尖咀特快既可能性(我始終認為 quota 問題令 261B 難以全日),又係要視乎點樣取捨…
Snoopy@FB8617 發表於 2018-12-27 11:39 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-12-26 15:14
不過68X拆線前,深長荔同油尖旺真係五五比
但而家越搞越搞,都係268X愈做愈旺,68X都避唔過愈做愈縮,只 ...

268X成功谷起佐旺客唔代表68X深長荔冇左客
(當然唔排除左部分客流失左)
比例上有變化係因為額外有天水圍轉車
相反深長荔有一樣既265B同69X

就算41A繼續加密
唔見得真係會對44有好大影響
除左北橋南橋外
長沙灣道唔係真係無客先係重點
唔知由幾時開始好多板友都係掛住飛西廊
而開始忽略其實長沙灣道都有正常客量

如果3:7係from 13-14 RDP既我傾向質疑
當大部分路線做緊4:6-5:5...

收得貴D快D回車當然係好賺D
但問題係行一行旺角多十幾廿個客既其實打和...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tonychow 發表於 2018-12-27 16:20 | 顯示全部樓層
我想講幾句點解我一開始話想 234X 兜埋入愉景巴總。
我觀察到以下幾點,當然唔同人會有唔同觀察,統計學上我個 sample size 咁小唔會有代表性,所以絕對歡迎補充或反對。
1. 30X 喺荃景圍乘客心目中已經做衰咗,不但經常脫班,以前亦經常碌車。
2. 30X 回程等車觀感極差,主要因為九龍站位好多同 234X 相同,而以 234X 相對上密車程度,同埋 30X 脫班程度計,可以係超過 1 架 234X 到咗都未有一架 30X。
3. 因為 (2),我識好多人會想 234X 加 39M BBI,萬一 30X 塞車加收車都有得搭巴士,唔使落地底。
4. 但因為無 BBI,乘客有幾種搭法。我會落地底,我屋企人因為有 $2 搭車所以照搭 234X 返到荃灣再轉,其他人可以搭 234X 行上山或者硬食一程無 BBI 接駁線。
5. 只要有兩條線客源重疊,而且唔係做緊聯合班次,九記會選擇 hea 做其中一條,依家個情況果條叫 30X,雖然我覺得 234X 都唔好得去邊。
6. 如果唔肯或者做唔到放棄大涌道客源,一條線係無可能同時兜荃景圍 + 西約 + 大涌道,否則最少有一區會變世界級走線。
基於 (5),我覺得 30X 點做都唔會做得好,而我好多時會選擇咗落地底解決問題 (心態上唔想喺彌敦道企 20 分鐘食塵,上完車仲要碌車,然後仲要送 $8.9 俾九記)。我最後會選擇做大條 234X,但要解決 (6) 問題,入愉景巴總係我諗到唯一順路方案。其他人基於 (4) 會選擇搭 234X 加接駁線或行路,而如果入咗愉景巴總,有超過半個山乘客應該喺合理步行距離。
而要解決 (1),我覺得得兩個方案: 一係有車源倒落 30X,不過 30X 依家係減班對象,呢點接近無可能;一係就揾替代方案,而如果 234X 入完愉景巴總,再喺美環街加 BBI,可以解決到 (1) (2) (3) 大部分人需要。
當然出深長茘旺角做半個鐘一班會唔會太差...如果依家 30X 可以維持到大部分時間開 20 或更密,我覺得接受到,但九記會收車碌車 (賴) 塞車 (其實有好多線經交叉位都可以做得密車,關鍵係肯唔肯倒車落去),所以好難確保呢件事發生。結論我會覺得 30X 班次密係重要,但我當咗條線死咗一半。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
 樓主| Ricky403 發表於 2018-12-27 17:34 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-12-27 04:41
我再諗過下

如果 30X 真係留八部車,應該全日大部分時間都可以做到廿分班。

深井尖沙咀特快,某程度上要地區肯放棄少少上繁往荃灣站運力先得
計過數
如果要由234A/B加34M抽車開深井西約尖沙咀特快,34M改兩繁嘅話
上繁要234A/B開16/20分鐘一班,34M開16-25分鐘一班,再加234X縮線減少少班,先夠車
頭段會由各11-13變成各16,尾段各13-15變成各20,係疏車咗唔少
麗城出去,本身34M就有班次同234B前後腳,減到做聯合8-12分鐘一班都可以,順便善用埋234B麗城落少少人後嘅剩餘運載力

下繁情況好少少
234A+B抽一車,尖沙咀特快抽一車,開34M做到13-15分鐘一班
234A+B就做到16分鐘一班,入深井兩條,出荃灣市一條
同現時班次比,除34M個位數變雙位數外,差別唔係話太大
如果再有柯打攝位嘅話就更好

尖沙咀特快車時同班次應該大致同230差唔多,除咗上繁要就就261B到站時間 (九巴資料話頭班大約7:53到深井村,尾班大約8:08到,浪翠園開應該開7:55) 外,車時應該比230用多約5分鐘,230非繁預多咗時間應該唔駛點改
但如果做深井尖沙咀特快,去程行大涌道,定係象鼻山路、德士古道好?觀感睇似乎後者都唔差,可以避開大涌道上荃灣路塞車,又做到荃德
去程大涌道對條線會係負累多於出客位

如果西約搭深井拆尖沙咀特快係可行,取舍會變咗係要犧牲深井麗城接駁荃灣站/來往荃灣市+大半荃景圍來往尖沙咀定係荃威來往美孚至油麻地
雖然拉深井落水某程度上受眾廣啲,但代價都相對大
.
 樓主| Ricky403 發表於 2018-12-28 00:05 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-12-27 16:20
我想講幾句點解我一開始話想 234X 兜埋入愉景巴總。
我觀察到以下幾點,當然唔同人會有唔同觀察,統計學上 ...

我做呢個建議嘅前設就係九巴無心搞(1)呢樣野
如果(1)搞得掂,直情可以好似S3BL/AVD1兄希望咁樣,荃景圍自己食自己啦
而家就係通過934呢個例子去搞荃灣西住宅區喺來往九龍西上面比較可以搞得起嘅路線
234X基本15分鐘一班+貴價230食哂堆客+30X半社會責任,講真算係比較有心會去搞嘅野

講開又講,荃灣區某次討論話希望加234X>39M嗰陣有人都提過下30X拆線呢樣野
不過九巴反應比較冷淡,一句車唔夠推走咗
運豬唔記得有冇出聲,有嘅話都應該係類似叫人去用39M駁鐵呢類野
後尾田二少好似讓咗步話30X油尖旺客比較多,可以拆線後接受230X開密,30X開疏咁上下
九巴都係啲會考慮下嘅官式意見,當然之後就無咗回事了
30同39A重組都fail過,敝除千里台去荃灣站、荃景圍去瑪嘉烈醫院外,可能都有其他人反對
而39A唔值得霸荃威嘅坑,但想快落西站同減車,又要荃灣市循環,呢兩樣野係死結黎

其實如果運豬有心叫人去西站上西鐵,可以督住九巴同小巴加強/開辦快速接駁荃灣西站服務
不過佢就好似覺得荃灣西住宅區應該行過去西鐵站,咁多年黎兜荃灣站嘅39A、234A、234B,加埋貴價34就當接駁咗荃灣西站

30、30X、39A、230X綁埋哂一齊搞,荃景圍或者會舒服啲,但事旦一樣不滿就成個方案打住
諗重組有成本
改路線有風險
無可能將幾個風險疊加而呢舊成本擺哂落去,社企都唔會咁做

講真,當年話唔定九巴係有model過,擺10架車落30X/230X呢組,兩邊爭超過1/(兩邊平均每小時開出班次)就過數
可能最終得出嘅結論係如果荃景圍大涌道以旺角分界,最終深長荔每小時會得50個客到,而油尖旺每小時會有200個客
所以結果會係不如倒埋呢50個入面25個落234X
不過搞到得單飛轉乘,荃景圍僅餘嘅30X死忠當然反對
話說如果嗰時234X順手入愉景新城總站,再補番足啲轉乘,可能咁就過咗都唔奇,亦唔知呢兩條線會搞成咩樣,可能會變咗係234X頹 (X
.
S3BL100 發表於 2018-12-28 02:20 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-27 17:34
深井尖沙咀特快,某程度上要地區肯放棄少少上繁往荃灣站運力先得
計過數
如果要由234A/B加34M抽車開深井西 ...

我自己寫路線建議都會計呢D野,而今次我信師兄你既計算多過我自己。
但可以略述一下,你既計算入面,如果深井併麗城做尖咀特快,
34M 同 234A/B 上繁要減幾多部車?

234A/B 上繁好似有外來攝車先做到而家既班次?其實有無條件做返上繁 15 分一班(但縮短繁忙時段)
而下繁最多縮減 15 分一班時段就算?

樓主| Ricky403 發表於 2018-12-28 03:34 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-12-28 02:20
我自己寫路線建議都會計呢D野,而今次我信師兄你既計算多過我自己。
但可以略述一下,你既計算入面,如果 ...

290正軌柯打好似只限頭轉,唔知係咪學34M咁慳番正字軌頭轉/頭幾轉工時
而家234A我當一單30+分,234B一單35+分,10輛車係足夠做到而家個班次
234A/B,跳飛機對開各20分鐘一班,只需7輛車,140分鐘兩轉
假設荃西私返浪翠預20分鐘
234A每50分鐘加兩輛,做到平均11.1分鐘一班,234B每55分鐘加一輛,做到平均14.7分鐘一班,兩條夾埋平均6.3分鐘一班
接近而家234A/B上繁出去開緊嘅班次

如果要抽車開尖沙咀特快
234X縮短至西九龍站後,上繁預55-60分鐘一單,連234P可以9輛車搞掂,減2輛
尖沙咀特快由浪翠開車,去到尖沙咀東,再私牌返到浪翠,點快都好最好都盡量預番90分鐘以上,20或25分鐘一班,上繁早段要4輛,尾段要5輛
34M跟234A班次必須接近相同,開車時間比234A遲20分鐘,先做到同時提供聯合班次比深井同麗城
但34M礙於車時,大部分時段一係15分鐘左右一班開2輛車,一係25或30分鐘一班開1輛車
所以一搞34M/234A/234B,可謂牽一髮而動全身
我喺嗰層提嘅時候好似數漏咗一個柯打,所以尾段拉到20......計埋入去就可以成個上繁開16
用2+8=10輛車,比而家3+10=13輛車吉出3輛,咁尖沙咀特快有5輛車,就可以開整體20分鐘一班出去
可以寫埋拆到出黎嘅時間表參考:(出荃灣市)
34M               | 234B             | 234A
0545-0635 25 | 0550-0630 20 | 0600-0640 20
0635-0655 20 | 0630-0910 16 | 0640-0920 16
0655-0935 16 | 0910-0930 20 |
                     | 0930-.. 10-12 |
麗城三期預計到站時間:0546
0605, 0611, 0625, 0636, 0645, 0656
0702, 0712, 0718, 0728, 0735, 0744, 0752
0800, 0808, 0816, 0824, 0832, 0839, 0848, 0855
0904, 0911, 0920, 0927, 0936, 0947, 0957, ......

除咗234B 0646, 0702, 0718, 0734開呢四班車可能頂哂閘外,都勉強應付到需求嘅......

下繁條數其實好簡單
兩線各16分鐘,聯合8分鐘時段交路係234A荃西->234B浪翠->234B荃西->浪翠私荃西
一個交路用128分鐘,出8輛車,234B荃西開一單36,浪翠開一單40,234A一單32
執好啲開車時間,甚至可以編到逆向開15唔駛跟住開16
至於非繁,我打算非食飯時段234B用7輛車,單向10分鐘,反方向15分鐘,中午至下午左右雙向12分鐘一班

但運豬同地區對於減條深井駁荃灣站同連繫荃灣市嘅234A/B黎開本身受眾都唔係話好多嘅尖沙咀特快點諗,就後話
只由34M星期一至六上繁尾段至下繁前抽1車,至少34M而家上繁出去都唔見得好客,本身每小時有2班車亦同緊234B搶客,減番呢個數出去,相對容易過骨

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
S3BL100 + 1 + 5 多謝分享

查看全部評分

.
 樓主| Ricky403 發表於 2018-12-28 23:29 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-12-27 11:39
268X成功谷起佐旺客唔代表68X深長荔冇左客
(當然唔排除左部分客流失左)
比例上有變化係因為額外有天水圍轉 ...

之前都有講過,如果荃景圍、西約、大涌道拆旺角特快,如果深長荔線各自一條,油尖旺線只係可以荃景圍兜西約,荃景圍快4分鐘,西約快9分鐘
班次係可以做得番大部分時段15分鐘一班 (當然逆向20分鐘一班)
但有站友提過咁拆對頭站荃景圍黎講快得太少,反而去深長荔就硬食減班 (以而家客量計,非繁會減到各自開30),唔合理
荃景圍兜西約原路出入,觀感亦唔好

而家30X、234X各自資源唔係多,而基於道路網問題,亦比較難玩41A、44嗰套
我自己第一版建議係參考41A、44咁樣
234X去程競爭力較大,兜上荃景圍山腰先再去祈德尊
30X相應兜番麗城再返回大涌道走
兩線班次都大幅加密
但亦有站友指出咁樣重組對頭站觀感唔好,而且234X只到聖堂就走,始終唔係新服務,荃威應該幾有意見 (同AVD1兄一開始反應應該一樣)
只選擇回程做楊屋道,同埋到時相當一部分客要轉車,亦係趕客同反對位

所以之後基於因為要加強提速效果,同時使班次唔好太樣衰,而有二拆三建議
一是兩慢一快,深長荔線各自一條,油尖旺線荃景圍兜西約;呢個方案嘅問題,上面已經講咗,不敘
二是兩快一慢,油尖旺線各自一條,深長荔線荃景圍兜西約;呢個方案要解決尖沙咀配額嘅問題,除非荃景圍快完之後唔入尖沙咀
但仲有另一問題,就係因為深長荔線荃景圍兜西約,做循環車時會過長,要擺大角咀,再倒多1-2架車落去
但30X+234X原本就得23輛車,分3份後平均一條線得大約8輛車,當中得6輛正字軌,顧得到深長荔線就顧唔到其中一條油尖旺線

之後我先因B2討論而啟發到一個改良版嘅兩慢一快:234X縮短,再兩邊夾份籌車開230
230荃灣段只係兜麗城,之後已經係行海興路直上公路,一路飛到去西九龍站,就算頭站都好快
再因為荃景圍30X雖然頹,但唔係個個接受到減班換230而順手拉234X入愉景新城
當然得失咗旺角客就後話,但荃景圍出旺角想有得快,係要自己願意抽頹線車自拆先搞得掂
更何況就算益番旺角客,原本有機會享受尖沙咀直車嘅客就得失番

西約情況係,自己拆特快勉強夠車,但又有站友話深長荔唔夠客
但西約深長荔無處可拉,深井有52X,汀九非繁都無客,入荃灣市又慢咗,入荃景圍即係兩快一慢......
234X去程旺角客都唔少,回程好多人走咗去紅小
但本身亞皆老街都趕趕地尖沙咀客,荃灣始終有西鐵直達,同青衣唔同,而大西北嘅特快,係直情劃咗兩條界出黎
而其實當年 (1998年) 屯門、青衣、元天,九巴都係更願意拆尖沙咀特快,慢線擺佐敦
除非深長荔客近年有增長,同時有美孚掃到佐尖嘅線,否則好難有旺角分界拆線建議
成個長沙灣道飛走嘅就好多,但十個有九個區會都認為係度縮,唔收貨

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
S3BL100 + 1 + 5 唔完全同意但無得彈

查看全部評分

.