hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) 由運到廠至首日航
開啟左側

[UK] 由運到廠至首日航

PV4394 發表於 2018-12-26 01:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

某日小薯喺面書上面見到有人影到全新嘅Stagecoach色嘅Enviro200 MMC沿住往西南面行
喺當地(英國西南)嘅巴士迷引起非常大嘅迴響
其中「其實呢啲車超級廢的」「邊間廠會要左啲車」或「邊幾架舊車會調廠」之類成為左佢哋嘅熱門嘅關心事項
呢十四部新E200 MMC會去到我住嘅城市Exeter,所以小弟非常關心新車們幾時出街
我好期待佢哋嘅首航日
因為新車首航閃令令非常誘人架

小薯周圍遊車河果時會順邊問司機,稽查,甚至主任級職員批車喺邊同幾時出街
佢地都肯答我佢哋知道嘅資訊
佢哋知啲車擺左喺邊但係唔知道幾時出
(佢哋話上頭發號施令要準備啲車就知好快出街)
話埋比我聽個廠啲稽查會俾巴士迷去影相
(我自己係巧遇一個反廠嘅carlo佢帶我入去)
我就搵個星期六去睇啲新巴士

十一月嘅某個星期六,我遠行去擺左批車嘅Plymouth (The Ride)廠影佢哋(Gained permission from the controller to take photos of the depot,thanks)
(廠相會上載另一個帖)
啲車送到,會好似香港咁執漏,驗車
搞掂之後就會貼需要嘅貼紙
英國同香港不同嘅地方除左少啲巴膠之外,條頸長嘅機會率係細好多
對比老九啲紅巴2.0同新威殼富豪B8L運到香港之後要等到下世先可以見到啲車做生意
哩批車由十月尾運到十二月頭就首日航
不停問司機,稽查,甚至主任級職員同睇網上有力資料知道批車幾時出街之後
(十二月嘅第一個星期一)
我決定要犧牲自己嘅睡眠時間
返學之前去影下佢哋閃令令個樣
清晨七點幾(我瞓左四粒鐘),我不知怎會不疲倦嘅身體以經到左市中心
準備去捕啲車
等左唔知半個鐘,個人開始鼓譟:
「果架升降機兩歲,呢架咁靚仔一定唔係佢」
當個心想返大學瞓翻一兩個鐘
部車彈左出黎
本來我計劃先影齊十四部車才去試坐呢啲車
可能我等左好耐好感動我決定去坐架車

Stagecoach同啲女咁一模一樣花心,佢哋新車啲凳design幾年換幾次
不過真心啲凳比16/66牌頭嘅硬凳舒服多
長尾牌
+上完堂之後+

總結:
除左我喺上面講啲廢話之外
部車嘅規格都係同新巴部車一樣的
同香港唔同嘅,係果邊巴士公司職員同巴士迷嘅信任
對巴士迷嘅關懷
而唔係香港啲細路因為有車阻所以要問候媽媽
那是很不尊重的

評分

參與人數 4aPower +4 HugeC +30 收起 理由
KV8948 + 1 + 10 GREAT!!
K.C.R2007 + 1 + 10 大師級作品
HW8373 + 1 + 5 給你一個like
city_alexander + 1 + 5 大師級作品

查看全部評分

Let's understand the Transport industry.
HW8373 發表於 2018-12-26 17:28 | 顯示全部樓層

跟 5 年前,12 月,exeter,白雪雪新車運到 (打橫個部 37029 同埋後排左二 37030)

Exeter 2011 年先換過車 (退晒堆前城巴 Dart)
估計無咁快再換,都無乜點理區內巴士
淨係揀屋住個陣揀對正巴士廠個單位就算
點知久唔久一起身就發覺多左部古董車、或者部古董移過位
冬天某朝起身就終於見到多左兩部新車

幾乎一張相已經幾乎睇得晒 Stagecoach 車種咁濟
只係咁橋 E300 MAN 出晒去
明明成年望親間廠都總有一架壞車整緊

Stagecoach 既 E200 好多都取代 Plaxton Dart 或者 B6
(包括一手或者前城巴個堆 13xx 14xx)
記得 2011 年去過 Coventry 諗著追最後幾架前城巴豪華 B6
點知因事遲一星期啟程去到已經變晒新落地 3621x
簡直慢到傻晒,重衰過當時各地臨退既 B6/Dart
如果一架新落地 E200 可以重震過兼慢過佢地取代既型號
好難怪英國行家唔鍾意 E200

估唔到 Exeter year 1 就換左個堆 ex-citi 廣告新落地 E200
唔夠一年已經又震又無力
好多時如果唔太熱都係自己行上山返學算

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
 樓主| PV4394 發表於 2018-12-27 00:23 | 顯示全部樓層

多謝師兄嘅留言
其實五年之後係變左好多
首先巴士廠搬左去Matford
年年起碼有啲算新嘅車
(我剛剛才讀大一我睇下維基姐)
批車折舊會去North Devon/Torquay度過餘生
我剛剛黎到就見到批63牌嘅E200上左新色宣傳來往Exeter火車站--機場同附近嘅海邊小鎮Exmouth嘅巴士線:
37030變左咁
依家批60/11牌嘅E200會開始流放至郊外線
會翻噴冇左ex-citi嘅branding

+++

P.S. 搭巴士上山好過行

Let's understand the Transport industry.
 樓主| PV4394 發表於 2018-12-27 00:26 | 顯示全部樓層

del
廖文丞 發表於 2018-12-27 21:30 | 顯示全部樓層

del
廖文丞 發表於 2018-12-27 21:35 | 顯示全部樓層
del

廖文丞 發表於 2018-12-27 21:37 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2018-12-28 09:55 | 顯示全部樓層
香港個批E200 反而好好力, 九巴用來行53既E200行到好似小巴咁飛
估唔到英國既反而差成咁
The Designer