hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組隧巴 606 671 (606X 全日)
開啟左側

建議重組隧巴 606 671 (606X 全日)

樓主| S3BL100 發表於 2018-12-29 23:59 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2018-12-29 22:58
呢段路地鐵不論時間定收費都完全無優勢, 就真嘅.

咪玩啦,地鐵牛頭角到太古都係收 $9.7,比 606 仲要平一毫子,
需時 19 分。巴士計埋等車時間,除非見到 ETA 幾分鐘內有車,否則真係唔值得坐

如果巴士做到西灣河尾站,就真係有返少少優勢喇

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2018-12-30 00:06 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2018-12-29 02:23
671 棄觀塘道 而改經九商區 實在唔值得.......
你可以去搭一次,睇吓非繁有幾多客喺港島/鴨洲搭去觀塘道/九 ...

671 仲會做到牛頭角站同觀塘站一帶,真係倒走左既係德福淘大牛頭角上下邨。
但呢段路以往坐開都唔覺有幾多客,如果係牛頭角上下邨甚至淘大往來北角至銅鑼灣,坐 619 仲好

而南區計,車程尤其穩定性根本無得同地鐵鬥

既然德福淘大一段都執唔到幾多客,與其死守,走入九龍灣未必係壞事。
雖然九龍灣商貿區塊餅細過觀塘道,但巴士優勢大好多,
乘返巿佔率,執到既獨巿同固定客隨時多過觀塘道九龍灣一段

另一方面,因為代 606 做彩雲,而彩雲九龍灣又真係有流水客,所以
順理成章都要入返去

老實,我自己唔認為觀塘道九龍灣一段,隧巴有得同地鐵玩

kmb71k 發表於 2018-12-30 00:50 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-12-29 23:54
608 好難唔對 606 有影響,只要港島方向 608 加停宏通街,停多一支燈再上繞道,
成個九龍灣去鰂魚涌太古 ...

都係果句
我唔覺得九巴會願意為無份做既608而將606系改路囉

仲有我覺得鰂魚涌太古客源會多過西灣河筲箕灣果邊
放棄呢啲多客位我覺得隨時蝕本過而家

以上回應,是否可行?是否合適?
EX-TL 發表於 2018-12-30 01:51 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-12-29 23:59
咪玩啦,地鐵牛頭角到太古都係收 $9.7,比 606 仲要平一毫子,
需時 19 分。巴士計埋等車時間,除非見到  ...

玩嗰個係你, $9.7只係回贈後, 四日後收番$10仲有冇你講嘅優勢?

而家比巴士只係平$0.1, 行同轉車又點計, 非繁好多時要等晒兩次車, 夾埋用你6-8分鐘, 8分鐘喎, 夠我搭606由觀塘站去到鰂魚涌站C出口步程範圍嘅健康村(只要順燈), 已經未計鰂魚涌站入面行上行落, 一般嚟講606 10-12分鐘觀塘去到鰂魚涌站步程範圍, 牛頭角站出發+5分鐘俾你, 只係17分鐘, 去到近船塢里, 最多都係20分鐘.

地鐵通常2-3班觀塘線先有一班將軍澳線, 我唔想誇大事實, 實情係我試過幾次真係怕左佢, 如果冇606, 寧願搭其他巴士到東隧轉613 682追時間, 都好過心急地對住道幕門發呆.

反方向健康村去觀塘法院606車程只係12分鐘, 民新街起步+2分鐘, 新威園起步+5分鐘, 去裕民坊+3至5分鐘, 地鐵由鰂魚涌站C出口計, 到觀塘站大堂我經常做到嘅時間係15或18分鐘(電梯唔企, 全段路急步行, 只需等一班或剛好兩線都不用等), 太古坊-月台條路就更長, 請問606點樣冇優勢, 淨係講幫對腳減少損耗, 每日來回平$0.2抵唔抵得番先?

606A耀東多客, 太古 鰂魚涌少客係早上嘅事, 亦都好易理解, 當大家從屋企門口出發趕返公司, 耀興道比起康山 康怡 太古城 模範邨 健康村 華信花園 麗池 海X街等, 較遠離港鐵站入口, 而且耀興道就巴士時間易過英皇道, 英皇道仲要承擔唔知上唔上到車嘅風險, 種種因素導致英皇道比耀興道少人等606A.

非繁(包括假日)至下繁後收車前, 太古 鰂魚涌唔會少客, 至少穩定地有商務客支持, 搭開就會知時間, 家庭客買左小家電或拎住重嘢, 亦都會選擇搭巴士.

建議中的606早繁往港島, 行牛頭角道即係而家606A, 但你又改左唔經鰂魚涌, 一下就落到西灣河上耀東, 同時又有606X服務, 606A改行樂華邨係就係正路, 但服務時間少, 仲搞到該時段606客路窄得咁緊要(牛頭角 觀塘往西灣河 耀東only), 除左為耀東-小西灣一段繼續有服務之外, 仲有冇其他原因?

廿年前提出飛起鰂魚涌我十分贊成, 因當年由西灣河改為北角上落橋, 的確一下子倒走左好多西灣河以東乘客, 而耀興道補唔番失去左條數, 但經過多年來儲客, 今日又趕番班太古 鰂魚涌客落地底, 而唔係用實際數據去吸引港鐵乘客搭巴士, 咁同玩有咩分別?!

以前606行筲箕灣道 康怡廣場 太古城中心年代未有694, 同你建議的耀興道差好遠, 在有694同606X前提下, 點樣保證新606吸到比而家多嘅太古 鰂魚涌客返嚟?
ViviTse 發表於 2018-12-30 13:06 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-29 17:16
佢建議條671係繼續有行觀塘道,不過到牛頭角就轉入商貿區

但牛頭角以北cut晒就已經唔可行啦......九龍灣/彩虹都有一定客量架......

如果彩雲想有去港島西,咁我會建議「彩雲-雙達單泰-秀暉樓直落-藍田-過海(停唔停北角唔係重點)」,兩繁抽車開又好,全日都好,但只少順道搞掂埋601寶達太兜、雙安無車出港島西ge問題~

Ricky403 發表於 2018-12-30 17:46 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2018-12-30 01:51
玩嗰個係你, $9.7只係回贈後, 四日後收番$10仲有冇你講嘅優勢?

而家比巴士只係平$0.1, 行同轉車又點計,  ...

問題係如果鰂魚涌太古真係咁鍾意條606,點解而家606非繁客量依然唔多?無錯你講到時間同鐵差唔多,又唔駛轉車,好似好吸引,又平少少咁樣
但等車時間呢?本身無論鐵同606車程都唔過20分鐘
要人等同車程相若嘅時間,觀感係好差

之前討論606嘅時候,已經有好多站友講過,606太難等,保鐵好過

你嘅理論,搬落去一啲行程長啲又無咁方便嘅組合 (例如我而家做緊嘅荃景圍/麗城<>尖沙咀) 會適用
但對於東九來往鰂魚涌太古,我認為班次已經輸哂
606等足一班車20分鐘,鐵路就算等足兩次車都係3+3.5=7.5分鐘,甚至你話太古站上,三次都係10.5分鐘
如果你話執生606走車就搭613、682轉其他東隧線,
一黎你無606 (606飛起咗鰂魚涌太古) 都可以咁搭,二黎無轉乘優惠足足貴咗一程$5,成50%,太多,保鐵好過
可惜606無法兩邊斬短去開密車吸客 (做到都唔駛咁樣重組啦),康山道天橋地區亦唔俾巴士行,所以呢班客放棄係逼不得已嘅事
.
Ricky403 發表於 2018-12-30 17:53 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2018-12-30 13:06
但牛頭角以北cut晒就已經唔可行啦......九龍灣/彩虹都有一定客量架......

條671要上彩雲,點都會經番新蒲崗同彩虹,只不過九龍灣入商貿區,南區淘大同德福會行遠咗
但呢個行程有幾大需求?似乎細到不得了
.
ricky 發表於 2018-12-30 19:27 | 顯示全部樓層
其實使唔使為彩雲一條屋邨搞咁大動作?簡單地,倒不如爭取111P做回程,甚至做全日。
111P去銅鑼灣,遠快過671去銅鑼灣,沿途又有土瓜灣呢個大客倉,再加停太子道東采頤花園/景泰街及譽港灣,唔愁唔夠客。
前荃葵青區居民
EX-TL 發表於 2018-12-30 19:40 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-12-30 17:46
問題係如果鰂魚涌太古真係咁鍾意條606,點解而家606非繁客量依然唔多?無錯你講到時間同鐵差唔多,又唔駛 ...

而家606非繁客量依然唔多, 同實際上難唔難等係兩回事.

兩巴ETA相繼出現, 潛在乘客可以用ETA去決定幫唔幫襯巴士, 太古 鰂魚涌-東九龍在港鐵和巴士之間的「車程」比較, 係要計埋每個人嘅步行時間, 先可以作準, 反而港鐵班次問題, 乘客唔係咁在意就真嘅, 因為已經企喺月台冇得走, 兩程車都要等4-5分鐘係焗等.

606日間非繁一班車平均40-60個客搭過海段, 未計入東九/東區流水客, 如果咁都算係差, 大把線摺得.

而家606X 8:20後由九龍往港島班次, 客量差到一個點, 20個客都未必有, 又唔見有人提, 仲想做全日, 同時又有606?!

而家606A靠鰂魚涌返工客撐住先坐滿過海, 樓主建議606早繁行牛頭角同時要cut走鰂魚涌, 東隧直落西灣河上耀東, 同時有606X服務筲箕灣至小西灣, 唔通咁係幫緊條線翻生?

好多站友話見到606 20分鐘一班保鐵好過, 佢地都係要靠606過活?

早排有篇討論講鰂魚涌站, 先有人話鰂魚涌站內通道長, 然後有另外板友用西營盤站做比較, 鰂魚涌站算得係乜, 好明顯個比較係有問題, 原因係西區餓左三十幾年, 但東面係早廿幾三十年已經有鐵, 過海段係巴同鐵近乎同步出現.

過去二十多年睇住606同東九-東區鐵路車程上點退步, 講法就會好唔同, 而家港鐵車費加到咁, 真係估佢唔到, 連平啲嘅優勢都冇埋, 仲要行餐懵, 冇位坐, 要轉車, 606等到呢一日, 就諗辦法cut左呢段去, 而唔係即刻食住上, 諗下點樣擸班客返嚟... 即係人地hea, 我要比佢更hea, 咁嘅態度係啱?!

其實九龍東起動緊, 往九龍跟671行隧道去創紀之城, 再轉出海濱道入九龍灣, 放棄官小, 回程亦然, 得嘅話就整個619免費轉乘俾官小用, 試圖俾606加多一點點商務通勤客, 帶起非繁, 都合理過成個太古港島東商業項目cut晒俾條鐵.

還是你真係相信單靠耀興道同西灣河(一個站), 可以令606翻生?
 樓主| S3BL100 發表於 2018-12-30 23:53 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2018-12-30 19:40
而家606非繁客量依然唔多, 同實際上難唔難等係兩回事.

兩巴ETA相繼出現, 潛在乘客可以用ETA去決定幫唔幫 ...

一次過回晒你呢個同之前個 post

朝早還朝早,非繁還非繁。
鰂魚涌非繁我唔覺有幾多客,太古你都仲可以話非繁出到少少客

但根據之前版友既討論,事實係條線兜鰂魚涌太古兜到倒走晒打後既客,而頭段又唔夠客做得起非繁

就算你只計搭車時間唔計等車,講到好似 606 好有優勢,
但事實 606 又係咪來往觀塘至鰂魚涌太古既主流選擇?好明顯就唔係

又講齋計行車時間優勢,如果 606 變成直出西灣河,
行車時間既優勢,唔係比起今日鰂魚涌大唔少?呢點你又視而不見?
仲未計 606 去程因為耀東落太古,西灣河只係刷邊,根本唔係好做得到

而 613 既經驗話俾我地知,西灣河筲箕灣非繁幾乎肯定比起鰂魚涌多客

606A 九龍居民過港島返工時段,我已經留左兩班最多人班次,
係我暫時無辦法編到開更多班。但唔好忘記柴灣都有人返工,
606A 做唔到,而 606X 又因為定線問題,食唔到幾多觀塘居民。
我朝早留 606 但行牛頭角道,雖然比 606X 慢十分鐘,但至少做到一個相對可以接受既時間

而 606A 下繁好多人坐佢放工?我又唔覺

再講,拆 606X 全日既話,就算你留 606A 全日而定線不變,非繁都會因為觀塘道流量問題
而被迫減到 30 分一班(雖則我個方案 606+606X 都係各 30 分班,
都已經每個鐘開多班車。每個鐘開多班應該問題不大,
但總唔可能變成 double)。觀塘至鰂魚涌 30 分班,仲有幾大吸引力?
定係唔通你覺得維持現狀,趕晒西灣河打後班客先係最好?