hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵9卡/12卡車混跑計劃 (臨門再延期)
開啟左側

東鐵9卡/12卡車混跑計劃 (臨門再延期)

HU6455 發表於 2020-9-13 23:41 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-9-13 12:44
反修例已經送咗走一架MLR,而家得27架MLR可用
如果龜記可以唔大改時間表下提早送千九F卡過日本,相信早就 ...

倒不如話搵幾卡普通等車廂頂替果5卡頭等, 做到5抽千九都無頭等, 比果5卡頭等早日去大阪
RyanPun 發表於 2020-9-13 23:46 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-9-13 12:44
反修例已經送咗走一架MLR,而家得27架MLR可用
如果龜記可以唔大改時間表下提早送千九F卡過日本,相信早就 ...

但呢單嘢好明顯反映緊,呢間嘢對特定目標嘅樂觀程度、過份到令人難以想像。我諗0066 應該頭痛緊,東鐵行返正常時間表嘅時候,點樣班抽12卡返嚟。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
TR5585@27 發表於 2020-9-14 00:48 來自手機 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2020-9-13 23:41
倒不如話搵幾卡普通等車廂頂替果5卡頭等, 做到5抽千九都無頭等, 比果5卡頭等早日去大阪 ...

其實之前16年有傳過千九全部要17年調走,東鐵起碼有一年時間要全MLR行,直至新訊號投入運作。但係黨鐵最後都冇做呢個動作,睇怕係因為驚唔夠車用。
chopio 發表於 2020-9-14 01:06 | 顯示全部樓層

N948 發表於 2020-9-12 00:16
新車裝舊信號系統嘅機會係接近0…

點解要咁講呢?市區綫大可以一換一,將舊信號元件由M-train轉落Q-trai ...

行幾多列車係受《香港鐵路條例》第9條規定,港鐵在專營期內任何時間,均須按照條例及"營運協議"維持妥善而有效率的服務;

更改營運協議係要得到運輸局局長批准。
HV9990 發表於 2020-9-14 02:31 | 顯示全部樓層
簡單講呢單嘢又係被吞併後遺症
諗住將地鐵嗰套帶過去就work
點知原來仲衰過以前
KCRC . Keep Moving
 樓主| tonyng 發表於 2020-9-14 09:20 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2020-9-14 02:31
簡單講呢單嘢又係被吞併後遺症
諗住將地鐵嗰套帶過去就work
點知原來仲衰過以前 ...

側聞本身地鐵公司(MTR)嘅LAR同TKL套Signal同樣都有派錯路的bug (聽聞仲要錯咗20年都未fix),如果MTR真係將部分有問題的Logic/Spec套落去NSL 1152B(TGMT)及URL C3036(Thales Seltrac)呢兩個signalling project入面,唔爆鑊就奇。

反而 WR同MOSR(WRL/MOL/TML) 上年升級Seltrac似乎就冇乜事,原本果份Spec當年係九鐵公司(KCR)同Alcatel起埋一齊慢慢砌出嚟。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
hokachung + 5 LAR成日入錯月台唔係咩新聞 lol

查看全部評分

oman 發表於 2020-9-14 09:45 | 顯示全部樓層

Hisui 發表於 2020-9-11 18:40
因為所謂既試車,其實好多野都冇試到/試唔夠

咁係即係未完成測試.
oman 發表於 2020-9-14 09:47 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2020-9-14 09:20
側聞本身地鐵公司(MTR)嘅LAR同TKL套Signal同樣都有派錯路的bug (聽聞仲要錯咗20年都未fix),如果MTR真係將 ...

係咪揀錯套SIGNAL 落東鐵?

用西鐵套野, 會唔會好D?

叫返 KCRC D 工程師出山, 攪掂套SIGNAL 好嗎?
Ricky403 發表於 2020-9-14 12:17 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2020-9-14 09:20
側聞本身地鐵公司(MTR)嘅LAR同TKL套Signal同樣都有派錯路的bug (聽聞仲要錯咗20年都未fix),如果MTR真係將 ...

LAR之前零幾年已經成日入錯線,係而家唔知係咪有搵人持續去跟先好咗
TKL好似都試過寶琳車去咗康城,不過案例少好多,反而負責轉線個道岔有一排成日壞

EAL衰在交路多班次多,加上羅湖/落馬洲都係禁區,馬場班次又有限,成日入錯線問題都幾大
不過,如果呢個bug持續咗廿年冇fix過,似乎都幾難搞
會唔會之後索性馬場站廢站,再搵專人睇住上水個signaling算數
.
Ricky403 發表於 2020-9-14 12:24 | 顯示全部樓層

oman 發表於 2020-9-14 09:47
係咪揀錯套SIGNAL 落東鐵?

用西鐵套野, 會唔會好D?

兩家各有千秋
seltrac聽聞車務運作彈性低,例如加班車只可以攝中間,無得人手臨時改時間等
一般有突發狀況,或者通宵行車,就要用另一套車序 (通宵行車前一日+60,颱風+200)

不過龜記一直都想去K化
.