hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴16客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴16客量統計

10598C 發表於 2019-1-26 14:14 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2019-1-26 12:22
平田啓田要快一早搭左紅van同港鐵啦,仲同你搭巴士咩
Cut左個站叫人行遠左咁唔叫影響原有乘客係咩??
...

第一,冇人話要取消16,根本唔存在影響原有乘客
第二,最多咪保留一班16X停興田

第三,你唔係日日夜夜都還掛住個轉車站咩?康華落去搭車啦,興田想要特快16X咪去德敬樓搭車
s3m89 發表於 2019-1-26 15:46 來自手機 | 顯示全部樓層
...

平田早繁有20分鐘一班的16特車,
其實上嘅客真係唔多,
藍旺紅van早繁係排長龍,要司機計乘客留位
hokachung 發表於 2019-1-26 18:28 | 顯示全部樓層
s3m89 發表於 2019-1-23 13:33
1日得1班16X,吸引力唔夠,
星期一至六早繁(06:40-09:20)
16有平田特別車時段,

其實16平田特車係咪仲有需要存在?
改做16X經平田特車會唔會收視高啲?

cmho1010 發表於 2019-1-26 21:33 來自手機 | 顯示全部樓層

其實平田特車有一個作用,就係幫手清咗觀塘道啲客
s3m89 發表於 2019-1-27 00:06 來自手機 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2019-1-26 18:28
其實16平田特車係咪仲有需要存在?
改做16X經平田特車會唔會收視高啲?

咁16X 照由廣田邨開,至藍田地鐵站一段要跟215X行,
參考W2 經麗港公園上觀繞。
原有平田總站客行往啟田道啟田商場分站上車。
castanopsis 發表於 2019-1-27 01:42 | 顯示全部樓層
...

你答我,16仲喺度,我cut咗邊條線既邊個站?

如果係宜家16X既一千零一班
留返俾你又點話?

平田啟田落去搭地鐵,車程加步行至少半粒鐘
何以見得一條15分鐘直飛旺角既16X無吸引力?
記住,紅小仲要塞觀塘道,16X喺啟田係快過曬所有其他交通選項
平田邨/安田邨/啟田邨/藍田邨/康逸苑/康田苑,加埋人口多你康華興田幾倍
16X全日應該做邊一邊,答案顯而易見
特別係16X其實仲算係做到興田,而康華苑可以落轉車站搭車
castanopsis 發表於 2019-1-27 01:59 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2019-1-26 11:45
啱啱諗咗一諗,其實油塘仲有兩種做法。
一種係行觀塘道,有限度停站,好似 A29 咁,然後直飛深水埗或旺角 ...

拉走40咁多年
巴士公司一直對觀深敷衍了事
單係從6P個走線,就睇得出佢無心機搞
當然我都認同觀深其實如果認真少少做,或者會有客
但喺藍田山<>長深荔,同觀深之間選擇,我估巴士公司應該會比較有興趣處理咗前者先

如果你有睇我上面個帖我係打算用16X私牌車開條第二代6X,蘇屋深水埗不停站直飛新蒲崗/九龍灣/觀塘返鯉魚門
呢條線可以用來試下水溫,如果客量好,可以進一步重組做返觀深全日特快

另一個方向係油塘特快。我有諗過過咗迴旋處之後上啟田道,消防局走人。咁做就做唔到藍田邨果頭,亦唔近山上屋邨 (想做就要興田尾站,但落橋就會同將隧車龍一齊塞),回程亦唔知點行。
仲有一種方向,係行茶果嶺道。.....

如果參考返603行車時間,其實油塘經碧雲道停啟旺樓上公路,11分鐘已經行到尾站準備上觀繞
你提出既幾個方案,對油塘而言唔係真係比我個方案快好多,頂盡都只係快5-6分鐘咁
因此而放棄碧雲道,或者要山頂兜油塘落山,我覺得唔值得

當然,如果可以拆線,一條做藍田山,一條做油塘,就另一個講法
如此,我會屬意深入油麗邨,行茶果嶺道走
油麗邨本身人口唔少,離油塘站亦相對遠,算係一個值得做既位,只係一直以來鯉魚門道堆巴士都唔係好食得正班客
如果有得入邨,客量或者會有驚喜

但都係一句,家陣連16X都只係得一班,現階段無需要搞到咁複雜
串埋鯉魚門/油塘/碧雲道/啟田<>旺角長深荔開咗全日先,之後再拆唔遲
KC6831 發表於 2019-1-27 02:10 來自手機 | 顯示全部樓層

睇完第二版已經想上嚟留個字先,之後果啲我未睇過的
首先研究下條藍田旺角 Van, 藍田旺角 Van 仔本身最多客係頭三站,興田,德田,平田,呢個係平時早上到中午兩點前嘅數據,基本上啟旺,商場,康田都係無咩客坐,即使小巴加到 19 座有位落到康田想兜下客,好多時都係白兜,啟旺更甚。假設啟田有人去旺角小巴真係快,啟田人似乎都係穩穩定定咁落咗地底,真係無咩時候聽到小巴前車叫機話啟旺,康田有客留後,甚至有客留位。
另一個事實係興田非繁時如果同時間上 16 或者 Van 仔出旺角,出到水務處係會見返大家等同一個燈位的,如果係上 16x 的話,時間上似乎會有一個大優勢。

所以 16x 首先作為 16 的特快線,喺唯一一個班次服務分别俾 16 正線車同 16 平田特車夾住一齊到興田都可以分到十幾廿個客上車,我覺得係不容低估興田站嘅客量,如果 16x 唔停興田仲叫班客去隔離邨坐車,16x 一定會比而家更少客,因為就算而家有 平田 16 做繁忙時間,都唔見得康逸苑個站上得幾多客,次次平田 16 埋興田個站都係得十零廿個客喺車上面,廣田正班 16 趕唔切落興田帶隊頭,平田 16 會就俾興田客打爆部車。

所以搵 16x 夾硬兜落啟旺搏佢好多客好似要冒幾大個險,老實行返興田走算啦。
KC6831 發表於 2019-1-27 03:35 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-27 01:42
你答我,16仲喺度,我cut咗邊條線既邊個站?

如果係宜家16X既一千零一班

如果您要想 16x 改到一條線做哂油塘藍田旺角特快係幾貪心,首先您話放站啓旺可以吸引平田安田人,人地一係一落樓就上咗紅 van,一係過埋安田就落咗地底,仲要走去日曬雨淋行定兜啓田商場個大圈又上又落去啟旺等十幾廿分鐘班 16x?

行到啟旺個站我都已經差不多可以落到月台囉,何況係康田苑。無錯,藍田山腳係多人多屋邨,但佢地嘅慣性絕對唔係巴士,有紅綠線地鐵到嘅九龍地方一定係坐地鐵去,而 215x 條人龍,尖東客佔唔少啫。

另外我都建議您得閒可以留意下觀塘繞道,九龍灣出口日光日白塞燈位條車龍可以塞返上邊度,講緊興田坐的士飛觀繞 15 分鐘正常未必可以出到旺角的。

另外您話拎 16x 改全日做藍油全兜旺角深水埗長荔,您不如郁 6P 唔好搞人地條 16 啦,您想 16x 全日又郁唔到 16 啲車,您正正經經諗下點改 6P 點搵車源啦,唔好為搞條變哂樣嘅所謂 16x 搞冧哂成個藍田山嘅交通。
castanopsis 發表於 2019-1-27 09:59 | 顯示全部樓層

KC6831 發表於 2019-1-27 03:35
如果您要想 16x 改到一條線做哂油塘藍田旺角特快係幾貪心,首先您話放站啓旺可以吸引平田安田人,人地一 ...

一次回曬你兩個帖

我會覺得,興田多人上16
原因唔係因為興田去西九需求大,而係因為16同時擔當緊興田既電梯線
興田班客,無論去邊,基本上都要靠16
就算唔計駁鐵/轉車客
單係 興田>觀塘九龍灣,已經佔興田上車既客唔細既比例

你話16平田特車少平田啟田客,我覺得理所當然
因為對於平田啟田而言——
來往觀塘九龍灣,會搭感覺上更直接既15/15A/215X
來往新界唔少位置,可以直接喺樓下/行落藍田站搭新界線,無需要用16做駁腳
就算真係去旺角,16兜返上山再落觀塘道站站停個感覺好差
基本上除咗去亞皆老街沿線
平田啟田係無原因要搭16特車

所以,16興田係客倉,並唔代表興田去旺角西九需求大過啟田平田

至於紅小
啟田平田係尾站,上唔上到車真係講彩數
就算上到車,收你$11行觀塘道去旺角,吸引力差好正常

要計需求,最簡單其實係睇人口
平田邨/藍田邨/安田邨/啟田邨/康田苑/康逸苑加埋,人口46254
康華苑加興田,人口只係11231
16X應該點行,答案顯而易見

一係過埋安田就落咗地底,仲要走去日曬雨淋行定兜啓田商場個大圈又上又落去啟旺等十幾廿分鐘班 16x?
另外我都建議您得閒可以留意下觀塘繞道,九龍灣出口日光日白塞燈位條車龍可以塞返上邊度,講緊興田坐的士飛觀繞 15 分鐘正常未必可以出到旺角的。

其實論需求
單係啟旺樓隔離既啟田邨/康逸苑/藍田邨,人口20530
已經係興田康華苑既兩倍

而我又真係唔信16X對平田安田無吸引力
平田安田行安田街,一條直路兩三分鐘已經行到啟旺樓
沿途大部分仲要有蓋(條路係藍田邨落藍田站既主要行人通道,所以加咗上蓋)
我幾肯定,平田邨出發,去啟旺樓會快過落藍田站

然後車程
你不妨上youtube望下796C/296C乘車片段
將隧九龍出口>彩頤花園(796C)大約6.5分鐘
彩頤>太平道(296C)約8.3分鐘
16X比起296C再飛多幾個站,啟旺樓>太平道,其實12-14分鐘絕對係做到
當然如果要塞觀繞,或者計埋落旺角站,要再加多幾分鐘,但仍然會快過鐵唔少
而亦可以幾肯定咁講,觀繞早繁只係塞慢線,中快線係尚算暢通(以前日日搭98D又點會唔知?)

最後
望返幾條性質相近既路線(44/42A/35A),覆蓋人口仲少過16X
我幾有信心16X至少繁時前後可以開到落個位數字班次

另外您話拎 16x 改全日做藍油全兜旺角深水埗長荔,您不如郁 6P 唔好搞人地條 16 啦,您想 16x 全日又郁唔到 16 啲車,您正正經經諗下點改 6P 點搵車源啦,唔好為搞條變哂樣嘅所謂 16x 搞冧哂成個藍田山嘅交通。

再重申一次,唔打算搞16
16X全日,主要抽車對象會係16M/216M

至於6P,如果開到我上面講既16X/新6X,基本上可以直接取消