hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從黃石淪陷事件看九廠的處理/管理掛牌的辦事 ...
開啟左側

[其他] 從黃石淪陷事件看九廠的處理/管理掛牌的辦事

ccchhhuuunnn 發表於 2019-4-9 21:30 來自手機 | 顯示全部樓層

Eddie 發表於 2019-4-9 20:39
士多個站咪同一般巴總差唔多闊

U-turn完唔夠位拉返直架車入坑
HV9990 發表於 2019-4-10 00:49 | 顯示全部樓層
ne2059 發表於 2019-4-9 14:42
3C司機port綠蛋要派E500,作為蝕大錢線K廠都已經派ATEU同笑直做3C主力,只有少數係L牌,仲唔甘心就望下條20 ...

你問我要AVW定ATE,我就寧願要ATE喇
起碼ATE仲有唔少都幾跑得
返黃大仙好多時等車203E嚟先,我部3C去到旺角就會追返部203E
KCRC . Keep Moving
KE7066 發表於 2019-4-10 02:38 來自手機 | 顯示全部樓層
98C290 發表於 2019-4-9 16:50
新車俾 1A / 101 有乜問題? 根本九廠唔多新車, 線王攞新車絕對正常不過。近年 5C / 98C / 98D / 215X 都有 ...

派兩軸隧道費平啲
以前非繁忙時間對家都會換單層啦
lingling_cc 發表於 2019-4-10 08:31 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2019-4-9 15:28
你估一個迴旋處擴闊係可以簡單到一百萬解決到
已經偷笑

唔擴闊倒車又有咩問題, 假日黃石都有人幫手睇倒車
12米用得好失禮你咩? 依家就係用到, 更何況依家連車長都唔夠, 12米始終都會大勢所趨
你就話驚車長咩咩咩, 你睇下GTC先, 咪又係個個車長自己去倒車, 唔通GTC唔應該泊S位?
咁有主見細車載客解決到清客問題咩
ne2059 發表於 2019-4-10 08:31 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2019-4-10 00:49
你問我要AVW定ATE,我就寧願要ATE喇
起碼ATE仲有唔少都幾跑得
返黃大仙好多時等車203E嚟先,我部3C去到旺 ...

我指舒服程度AVW係好D, 不過無可否認ATE係嬴好力, 但試問3C 203E又有幾多個肯跑
homanho 發表於 2019-4-10 13:40 | 顯示全部樓層
lingling_cc 發表於 2019-4-10 08:31
唔擴闊倒車又有咩問題, 假日黃石都有人幫手睇倒車
12米用得好失禮你咩? 依家就係用到, 更何況依家連車長 ...

你自己上面講緊 "將黃石迴旋處擴闊少少,12米中軸車就一定會夠轉"
依定又話"唔擴闊倒車又有咩問題"
咁姐係點呀?

條路一早係度,巴士公司就應該合適既巴士
唔係話12米車係大勢所趨,就要政府擴闊路面
況且無人話唔可以用12米車,你有職員幫手睇位倒車咪用飽佢(雖然法例無相關規定,駕駛重型車倒車係應該找人睇位,周不時都有此類意外)

JJ 6360 ATS17
lingling_cc 發表於 2019-4-10 13:50 | 顯示全部樓層

homanho 發表於 2019-4-10 13:40
你自己上面講緊 "將黃石迴旋處擴闊少少,12米中軸車就一定會夠轉"
依定又話"唔擴闊倒車又有咩問題"
咁姐係 ...

你睇下人地之前講既野先好回清楚你又想點姐?
依家既係好多新既重型車都已經安裝尾cam, 駕駛者都有一定能力評估到車尾狀況
冇裝要搵人睇冇野講
唔倒車向前行咪一樣周時都有意外
GA6072 發表於 2019-4-10 15:59 來自手機 | 顯示全部樓層
lingling_cc 發表於 2019-4-10 13:50
你睇下人地之前講既野先好回清楚你又想點姐?
依家既係好多新既重型車都已經安裝尾cam, 駕駛者都有一定能 ...

某公司有d人向前都搞唔掂 你要佢向後行

簡單d講 以前九廠50部士啤龍仔
又唔見以前搞唔掂

而家都有40部士啤大扒
有本事你咪執四十個carlo
入去黃石玩後波制lor
cz9328 發表於 2019-4-10 18:50 來自手機 | 顯示全部樓層
jun10 發表於 2019-4-9 03:17
據聞289R行12車係唔關邊間廠派車
而係289R大網仔停出邊

忘了當年 698R 有冇入大網仔個停車場入面個巴士站。
HV7025 發表於 2019-4-10 19:04 來自手機 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2019-4-10 18:50
忘了當年 698R 有冇入大網仔個停車場入面個巴士站。

698R有站,但搭過唔只一次市區方向無入到去
搭96R都試過無入
個停車場入口喺市區方向不太顯眼,唔熟路嘅車長睇漏咗其實唔出奇,亦都其實甚少有人喺停車場等96R

即使係十米六金巴,出入大網仔停車場已經要幾小心奕奕
遇著有私家車泊得唔好(假日常見),巴士要行得好慢先可安全駛出
12米無話入唔到,但車長睇位會堅辛苦囉