hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 282線班次脫班問題
開啟左側

[問題] 282線班次脫班問題

KE7066 發表於 2019-4-22 21:44 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2019-4-21 22:11
其實巴士公司可以喺一啲巴士總站擺1-2架後備車
喺有需要嘅時候(e.g. 當個別路線可能出現超過10分鐘延誤 ...

所以關 282 咩事?唔通 282 可能出現超過10分鐘延誤?
 樓主| s20131417 發表於 2019-4-23 21:46 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2019-4-22 21:44
所以關 282 咩事?唔通 282 可能出現超過10分鐘延誤?

情況係282線早繁
一係疏到18 min班
一係拖卡到站
班次不穩,係咪需要後備車應付?
 樓主| s20131417 發表於 2019-4-23 21:54 | 顯示全部樓層
stanleyhss 發表於 2019-4-22 20:38
血脈?如果真係重要,3架車會係紅巴啦,點會係唔就劏既,或者行左14-5既過廠車吧.用得果3架,就知條線有幾重要了 ...
新田圍邨的對外交通匱乏,居民極為依賴282線。同時由於此線路程短,在繁忙時間經常出現假頂閘情況。

就算唔係九巴嘅「皇牌」路線,282線相對嚟講走線較直接
2018年仲要新增同280X、287X線嘅轉乘優惠

但講開282線,有時都唔可以唔提用車
雖然3架掛牌車有2架係AVW
但係平時派車有可能會派到高載橙蛋 / 紅蛋
所以話紅色巴士唔一定要上掛先得
有人收車救你條282線都已經滿足吧?
KE7066 發表於 2019-4-24 21:48 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2019-4-23 21:46
情況係282線早繁
一係疏到18 min班
一係拖卡到站

7-8 分班嘅話
18-8 = 10,延誤唔超過十分鐘喎
10 分班嘅話
18-10= 8,更加唔係超過十分鐘喎

你睇下你自己講過啲咩先啦
KE7066 發表於 2019-4-24 21:49 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2019-4-23 21:54
就算唔係九巴嘅「皇牌」路線,282線相對嚟講走線較直接
2018年仲要新增同280X、287X線嘅轉乘優惠

有掛牌以外車輛就代表有其他線收車救 282?
 樓主| s20131417 發表於 2019-4-25 19:17 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2019-4-20 21:19
但啲車喺廠無人揸出街呢
有又點

再次證明沙田廠欠人收車問題嚴重喎…
呢樣嘢,值得公眾、地區人士關注與監察

樓主| s20131417 發表於 2019-4-25 19:26 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2019-4-24 21:48
7-8 分班嘅話
18-8 = 10,延誤唔超過十分鐘喎
10 分班嘅話

18 min班可以係累民
你都唔想一班新田圍街坊日日朝早喺富圍樓分站排長龍,只係為咗搭僅有嘅282線落山直達沙中(所以「282線係新田圍命脈」唔係講笑)
仲要81K等路線迂迴走線已經出晒名咁講

出拖卡班次仲要令後車隨時運空氣,造成資源錯配

講返轉頭,MTR嘅免費接駁巴係講緊預料列車服務有20+ min延誤先會有service
但係巴士服務(尤其係繁忙時段),若果延誤8 min (限80 680 681等繁忙時間可以密到2-3 min班的路線),甚至10 min以上,後備車相信可以出動了…

lingling_cc 發表於 2019-4-25 19:30 來自手機 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2019-4-22 20:01
所以咪有人話282線係新田圍街坊嘅血脈囉…
一話282線脫班,你都知道啲民怨有幾勁啦
甚至有人要數班次數數目 ...

以前有新田圍時初期夠冇282咪一樣咁過,班居民咪一樣識搭81K
依家佢班次仲係密過283仲想點?
lingling_cc 發表於 2019-4-25 19:41 來自手機 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2019-4-16 21:24
89同170都有人要分別喺瀝源同沙火行落沙中接車做282
呢兩個字軌成日收
如果284收得少就拉284,收得多就自 ...

早排紅日282有時收車都仲有個284班人去救,284唔掂仲可以拉299X蛇佬同早L人去救,因為佢地唔介意被拉走,但最近連299x都執過師傅表早L人都冇埋救唔起條282
282依條線點解寧收到唔做好佢心照
KE7066 發表於 2019-4-26 00:09 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2019-4-25 19:26
18 min班可以係累民
你都唔想一班新田圍街坊日日朝早喺富圍樓分站排長龍,只係為咗搭僅有嘅282線落山直達 ...

唔通有後備車填補因路面情況而造成中途站班次偏差就唔會令後車載空造成所謂嘅資源錯配?

講到尾你都係想做皇帝姐,坐的士啦