hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 譚文豪提出私人條例草案 期望巴士減至每平方米企4人 ...
開啟左側

[報刊新聞] 譚文豪提出私人條例草案 期望巴士減至每平方米企4人

053h4 發表於 2019-4-26 14:09 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-4-26 14:10 來自手機 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2019-4-26 14:21 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-4-26 14:09
4X,592 咪就係100%載客率痴玻璃無得加班例子lor

前排唔係有人大大聲話有鐵唔洗加班咩?

個邏輯就好簡單

載客率係調節班次既指標
但依家計算載客率既方法並唔能夠反映實際情況 (頂閘都得8X%)
咁依個咪係 "壞左既指標" 囉,要求修正係合情合理

講埋啲 "100%都唔代表會加班" 其實係離題
只有 "壞左既人" 先會覺得 "壞左既指標" 都唔需要修正
kitarolo 發表於 2019-4-26 14:29 | 顯示全部樓層

slsso 發表於 2019-4-26 14:01
係唔想加就老老實實話 "資源不足,
你死你事";"俾得幾蚊,莫想加班"

咁十幾蚊或者廿幾蚊
嘅線係唔係容易啲加班先?
唔係囉……仲有100%載客率
係瞬時人數定係全程人數呢?
咁流水線全程載客量好易超過
部車嘅法定人數,因為中途站會
多人落車而有位俾下一批人上。

好認同直接承認賺少咗
(唔係虧蝕)而唔願加都無
咁難睇,行李出名多嘅路線
更加無可能載客率逾85%
本身又唔多人用嚟做短途
A線GTC上唔晒都唔會即刻
開多一部嚟啦嘛……

運輸署助紂為虐啫,議員
提出不設企位都無用啦。
053h4 發表於 2019-4-26 14:44 來自手機 | 顯示全部樓層
PC6429_JY6516 發表於 2019-4-26 14:58 來自手機 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2019-4-26 14:59 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-4-26 14:44
"載客率只係指標, 100%載客率巴士公司都無話一定要加班"

你自己都話係指標,而家巴士公司邊一項法律話 ...

請問 "反而揭露南區巴士迫爆的事實就話要減班" 同題目有咩抵觸?

每平方米6人南區市民就有救?定改做每平方米4人南區市民就當災?

要抒情無問題既,但好心對題啦

一句講曬, "企位由每平方米企6人減至4人更能反映實際情況,有利無弊",你同唔同意依句statement? 唔同意請提出理據。

053h4 發表於 2019-4-26 15:36 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2019-4-26 15:45 | 顯示全部樓層
我覺得根本依家個企位數目好似用重量計多過用平方米企幾多人計,如果用平方米計,有咩理由部 11.3 米 95xx 同九巴 12米綠蛋企位數量相同,城巴 E500 多過九巴笑直個企位數目?除左平方米企幾多人之外,係咪同時應該修改每個乘客重量標準呢?
slsso 發表於 2019-4-26 16:07 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-4-26 15:36
"有利無弊"?

本來可以上到車 改成每平方米4人司機怕被抄牌結果唔比上車,反映痴玻璃的事實就被聲討減班, ...

"本來可以上到車 改成每平方米4人司機怕被抄牌結果唔比上車"
你幻想出黎架?
38XX 得 20個企位咪又係日日頂閘上山下海

幾時有專利巴士司機因超載而被控? 歡迎你提供俾大家增廣見聞

咁做唔係要陷車長於不義,而係等政府/巴士公司少個藉口去逃避運力不足既問題。