hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士公司應否接受除八達通外其他電子支付 ...
開啟左側

巴士公司應否接受除八達通外其他電子支付

Busways 發表於 2019-7-11 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2019-7-11 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2019-7-10 10:44
凡係用 QR CODE 果D,唔該彈埋一邊,唔好係度阻住晒!

彈埋一邊? 架車冇咁多位喎  試過我都冇心追車 但架車喺我行到站頭都未開走 原來有4個磨袋族/唔拎八達通卡出黎既族人企喺度  我拍完卡都冇位入
JC8385 發表於 2019-7-11 13:36 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-7-10 12:13
我就有一個認真問題想問

容我直接講句
八仔快手完咗同南韓某星個獨家
入到落Apple Pay問題都解決咗大半
dcyw 發表於 2019-7-11 16:31 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2019-7-11 13:36
容我直接講句
入到落Apple Pay問題都解決咗大半 ...

請多等一會,八達通已公佈今年稍後時間可透過Apple Pay於iPhone及Apple Watch上使用八達通。
kei_hk 發表於 2019-7-11 16:47 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2019-7-11 13:36
容我直接講句
入到落Apple Pay問題都解決咗大半 ...

佢肯將八達通sim推廣比其他電訊商﹐已經係一件好事啦。
而家都有人想搵全新八達通sim﹐只係該電訊商唔再推出八達通sim。

雖然係限死android機﹐仲要指定型號﹐但最少可以行多一步﹐更多人可以用到。
(註: 網上反映﹐非官方指定機款﹐唔一定用唔到﹐但唔保證使用中無問題)

kei_hk 發表於 2019-7-11 16:51 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2019-7-11 16:31
請多等一會,八達通已公佈今年稍後時間可透過Apple Pay於iPhone及Apple Watch上使用八達通。
...

官方消息就好似年幾2年前﹐話IOS更新後有機會推出。
但係當年IOS更新﹐生果依然沒有開放NFC出來﹐結果就無得用﹐就不了了之了。

近排﹐有消息指IOS的source code出現八達通的語句﹐所以有人推測將會用到八達通。

但係﹐我就唔見有八達通官方的消息流出。(如果有官方消息流出﹐請通知一聲)

都係一句﹐一日未有官方消息﹐一日都唔好當係會成事。
生果OS﹐好多時都唔到八達通一方所能控制的。

PS..  原來今天有官方公佈
https://www.octopus.com.hk/tc/corporate/media/press-releases/2019/20190711.html

joesiu27 發表於 2019-7-11 17:28 | 顯示全部樓層

樓主英明,睇見隔離鋪我唔想深入討論...
先分享某tuber的介紹
https://youtu.be/NbQP0hy5W68
內容請各位板友自行了解
愚見如下:
既然有綠小都做到
https://www.hk01.com/%E8%B2%A1%E7%B6%93%E5%BF%AB%E8%A8%8A/318744/%E6%94%AF%E4%BB%98%E5%AF%B6%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%98%93%E4%B9%98%E7%A2%BC-%E6%93%B4%E5%B1%95%E8%87%B3%E4%B9%9D%E9%BE%8D%E5%8D%80%E5%B0%88%E7%B7%9A%E5%B0%8F%E5%B7%B4
「各大運輸機構」唔係冇能力做
只係唔想做,因為理論上
八仔所有利潤,作為股東的「各大運輸機構」都有機會分享到
只要多一個人只用V7P等付款,就即係賺少左

JC8385 發表於 2019-7-11 18:32 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-7-11 16:47
佢肯將八達通sim推廣比其他電訊商﹐已經係一件好事啦。
而家都有人想搵全新八達通sim﹐只係該電訊商唔再 ...

用緊XA2 Ultra答你
就算係佢條list到都唔一定百發百中
柴小同九記都各試過一次唔得
月票買落去不了啦
dcyw 發表於 2019-7-11 22:09 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2019-7-11 18:32
用緊XA2 Ultra答你
就算係佢條list到都唔一定百發百中
柴小同九記都各試過一次唔得

曾在以下手機用過Octopus SIM:HTC E8、Sony Xperia Z5、Sony Xperia Z5 Compact、Sony Xperia XZ1 Compact、Sony Xperia XZ3 Compact、Samsung Galaxy S9

不論任何水陸交通工具以及在店舖付款,全部都試過無數次未能感應,唯一百發百中的只有港鐵站裡的查閱機。

最後由今年有交通費補貼起,便集中回使用原有的個人八達通了,而兩張Octopus SIM現時都只剩幾毫子而已,退款手續都懶得去辦。
kei_hk 發表於 2019-7-11 22:18 | 顯示全部樓層

dcyw 發表於 2019-7-11 22:09
曾在以下手機用過Octopus SIM:HTC E8、Sony Xperia Z5、Sony Xperia Z5 Compact、Sony Xperia XZ1 Compa ...

我用過Z3 及 XZ2﹐除左剛開始用及剛換手機﹐未摸熟NFC位置之外﹐2部手機都做到百發百中。
而家仲用緊張八達通sim﹐用作日常銷費﹐實體八達通卡只用作交通支出及轉錢到八達通sim﹐方便自己計算到支出分類。

PS. 八達通sim係唔需要退卡的﹐唔再用就當然係自己想方法用埋入面的備用信貸$35啦。
我另一張八達通sim﹐取sim之後就極速令到佢 -$35。 (當時仲係只需2個步驟﹐1分鐘都唔洗已經完成晒)