hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 議員憂沙中綫局部開通後觀塘綫會超負荷 ...
開啟左側

議員憂沙中綫局部開通後觀塘綫會超負荷

moonchan 發表於 2019-7-19 09:29 | 顯示全部樓層

只係樽頸落左觀塘線到姐
多左人可以同一時間落到九龍 客量就多左巴士吸返落鐵的人
等沙中過海段一通 唔洗再觀塘線再轉過海 應該就會好轉

至於樓上話起新鐵路....以呢家起野的速度唔知2030前有無曙光呢
kei_hk 發表於 2019-7-19 09:55 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2019-7-18 22:59
但而家啟德站個車站廣場未起,由Mikiki行去啟德站,過天橋後要落地面,橫過協調道後行去沐元街臨時行人通 ...

Mikiki﹐我寧可去鑽石山都唔去啟德。
特別係啟德一邊﹐真係由頭曬到尾。

ricky 發表於 2019-7-19 09:58 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-7-19 09:55
Mikiki﹐我寧可去鑽石山都唔去啟德。
特別係啟德一邊﹐真係由頭曬到尾。
...

mikiki果邊去啟德站近啲。但而家又未去到紅磡,搭嚟做乜,照搭巴士算數。

前荃葵青區居民
Ricky403 發表於 2019-7-20 17:23 來自手機 | 顯示全部樓層

其實觀塘線減少九龍塘停站時間,將鑽石山到九龍塘停站時間拉番勻就加到班,點樣做相信好明顯
Lyt_Kondisc 發表於 2019-7-20 19:33 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2019-7-19 09:05
到時觀塘線載唔哂,咪爭取東九龍綫西延,經九龍城、旺角去九龍站囉。

對!思維唔應該比策略2014網絡局限
louisL 發表於 2019-7-20 20:04 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-7-21 02:18 | 顯示全部樓層

louisL 發表於 2019-7-20 20:04
如果啟德輕鐵開通,直接接駁沙中線,正路吾會迫㗎

啟德嗰條好似冇晒聲氣, 早幾年討論觀塘總站位置之後已鮮有新消息, 一直拖落去唔知屯馬通車後幾多年先開始起.
EX-TL 發表於 2019-7-21 03:06 來自手機 | 顯示全部樓層
如果係怕啟德人搭去鑽石山站再轉東行過海或去將軍澳返工, 其實一啲都唔駛擔心, 九龍灣 牛頭角 觀塘呢三站上繁落勁多人, 至多鑽石山上車有困難啫, 鑽石山站點多人, 一定冇九龍灣站同觀塘站咁誇張.

就算通車後新屎坑迫爆鑽石山站, 只要原先嘅出行方案冇任何改動, 啟德居民仍然可以用現有方法出行去抵禦新屎坑, 然後先慢慢改變回用鐵路出行.

至於由現馬鐵車站往返東九 將軍澳 港島東嘅客, 先至係最令人擔憂, 鑽石山站係新站還好, 我地應該要相信呢個站有足夠疏導能力, 而且我頭段講到, 九牛觀三站根本現時已有一大堆人落車, 新設計嘅鑽石山站要應付龐大轉綫人流相信沒有問題, 但下繁回程返歸時, 由北角 鰂魚涌經油塘站去鑽石山北上, 我諗這才是議員所擔心的.

當中油塘站現時六點後已未必上到第一班車, 因調景嶺總站也上了很多乘客, 油塘站月台仲細過鑽石山站, 而屯馬局部通車令油塘站上車乘客車程有所增長, 現時多為九龍灣或之前落車, 往後就會多左人搭到鑽石山.

當逗留車上的乘客多左, 就會令本身已是重災區的觀塘站同九龍灣站, 未必能夠疏導得切月台上候車乘客, 導致列車延遲開出及車站大堂和月台擠迫等情況雪上加霜.

在未有有效解決觀塘站和九龍灣站下繁嚴重擠迫的情況下, 再將沙中綫人禍所產生嘅問題, 疊加到本已極度飽和的觀塘區車站, 要觀塘區居民和上班人士去承受, 不公不在話下, 最慘係唔知啲站承唔承受到, 假想有一日傍晚停你一粒鐘服務, 半個香港交通即時死亡, 真係唔係講笑.

kmb_680 發表於 2019-7-21 12:02 | 顯示全部樓層
我反而覺得問題係新東去東九客由巴士轉投沙中綫+觀塘綫,引至觀塘綫超負荷,依家74x 277x 80系 89系條條都多人坐,只要有部份客轉去觀塘綫都可以有大影響(特別係顯徑去觀塘應該多人轉去坐鐵)
toyl 發表於 2019-7-21 21:15 | 顯示全部樓層

觀塘綫早繁都有幾班特車黃大仙起載,到時係咪要縮返落鑽石山起載?咁到時黃大仙咪再一次爆煲?