hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 假如港鐵大部分車長罷工⋯⋯
開啟左側

假如港鐵大部分車長罷工⋯⋯

ATR50 發表於 2019-7-30 00:01 | 顯示全部樓層

TR3797 發表於 2019-7-29 19:52
如果真係出現大罷工,港鐵會保住邊條線?我估計會保機場快線、東鐵同埋觀塘及荃灣線 ...

正如你咁有大罷工
我諗MTR會優先保住港島線(其次係荃灣線)
因為港島線沿線都有唔少政治經濟相關的設施
萬一港島線正常運作受影響(包括訊號故障、列車故障、以至較嚴重的電力故障),係可能影響到香港經濟
(港鐵各類故障,響市區紅綠藍三條線中港島線係壞得最少,反而觀塘線壞得較密)
.........
cruisesnet 發表於 2019-7-30 09:47 | 顯示全部樓層
ATR50 發表於 2019-7-30 00:01
正如你咁有大罷工
我諗MTR會優先保住港島線(其次係荃灣線)
因為港島線沿線都有唔少政治經濟相關的設施

港島線係壞得最少主要係因為:
1)較新
2)絕少露天路段
3)結構簡單(得一款車)
4)班次未到極限
AtrHenu 發表於 2019-7-30 10:44 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2019-7-30 09:47
1)較新
2)絕少露天路段

無錯的確港島藍線因受沿途通風樓少班次,訊號係味用到最盡,但至幣成條線用車(掛牌車)係白頭現代化英製列車係最老(1代/2A代)兼性能最差個批呢?!
kei_hk 發表於 2019-7-30 11:09 | 顯示全部樓層

TR3797 發表於 2019-7-29 19:52
如果真係出現大罷工,港鐵會保住邊條線?我估計會保機場快線、東鐵同埋觀塘及荃灣線 ...

保機場快線﹐倒不如保東涌線。
機場快線停﹐最多就係停市區check-in服務﹐同咪接駁巴士。
由於客量唔係太多﹐接駁巴會頂得順。

但係東涌線有市區過海作用﹐係一條重要的路線﹐所以比較應該保持運作。
多多接駁巴士﹐都打救唔到佢。

至於其他路線﹐真係睇實際情況啦。
都無話保邊條唔保邊條線﹐成個重鐵網一環扣一環﹐互相有乘客轉車。
最終結果﹐極大機會就係出盡所有人&車﹐平衡分配去不同路線﹐唔好全死。

不過﹐前九鐵線就...... 無人就無人﹐無我調來調去﹐死得。

樓主| TR3797 發表於 2019-8-5 12:11 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-8-5 13:11 | 顯示全部樓層
TR3797 發表於 2019-8-5 12:11
今日鐵路出車情況如何?

雖然港鐵有唔少線停左,但實際上只係有批搞事者企圖逼港鐵罷工而非港鐵自發落order罷工。

證明公共事業通常都唔會真心響應罷工,包括例如發電廠突然停止發電而造成既區域性停電都冇膽做?
hokachung 發表於 2019-8-5 16:56 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2019-7-30 09:47
1)較新
2)絕少露天路段

港島綫班次未到極限你都講得出?明明已經開到1.9分鐘一班,全港最密[link]
E3Tsubasa 發表於 2019-8-5 17:56 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-8-5 13:11
雖然港鐵有唔少線停左,但實際上只係有批搞事者企圖逼港鐵罷工而非港鐵自發落order罷工。

證明公共事業 ...

搞事者?你呀?
bam1a 發表於 2019-8-5 18:49 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-8-5 13:11

證明公共事業 ...

罷得起嘅點都係想俾壓力政府,宜家咁嘅情況,唔係勞資問題而鋌而走險已經算有勇氣參與政治
唔罷可能都係因爲生活所逼,或者並未對咁嘅局面敏感,宜家被動延遲,自己都唔會錯得去邊,至少堅守咗自己職守先,亦唔係錯
ArnoldC 發表於 2019-8-5 19:48 來自手機 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2019-8-5 16:56
港島綫班次未到極限你都講得出?明明已經開到1.9分鐘一班,全港最密[link] ...

確實未到訊號係統極限。
1.9 min 班次係受制於其他野。