hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 103是不是已解禁
開啟左側

[問題] 103是不是已解禁

GA6072 發表於 2019-8-5 22:58 來自手機 | 顯示全部樓層

B

lingling_cc 發表於 2019-8-5 18:48
真?我坐咁耐未見過
邊條路要咁倒車?

你係日日坐先

返西貢麥邊迴旋處頭幾個彎
過線過到離哂譜

係你地d巴膠以為窄路用到12米好威威
N次呢班友唔收油又過哂線
好在Dup到,都差d比佢KO
呢堆12米已經搞到當區居民神憎鬼厭 睇下幾時辣著邊個律師 一單一單咁告老不
JK8794 發表於 2019-8-5 23:30 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2019-8-5 22:58
你係日日坐先

啲大車經過呢幾個窄彎成日踩住行人路去,特別係沙田方向嗰邊嘅行人路直頭已經車到扁晒

GA6072 發表於 2019-8-5 23:39 | 顯示全部樓層
JK8794 發表於 2019-8-5 23:30
啲大車經過呢幾個窄彎成日踩住行人路去,冇欄杆嗰邊嘅行人路直頭已經車到扁晒

...

無錯
炒上行人路架車無花就當過到

唔洗理其他人死活

KE7066 發表於 2019-8-6 00:16 | 顯示全部樓層

你係日日坐先

呢個係車長駕駛態度問題而唔係批果個問題喎
假設真係要批嘅話批果個只會睇當日試路果個揸成點
KE7066 發表於 2019-8-6 00:18 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2019-8-5 19:10
我覺得係特登整到好似唔夠咁, 拎269M迫運輸處續牌, 上個月仲可以剩係幾架正字軌上到祖堯其他大量字軌被縮 ...

營運上一定要預走盞位
如果真係預到啱啱好一部都冇多嘅話,一到年驗/壞車就冇車派

GA6072 發表於 2019-8-6 08:13 來自手機 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2019-8-6 00:16
呢個係車長駕駛態度問題而唔係批果個問題喎
假設真係要批嘅話批果個只會睇當日試路果個揸成點
...

唔夠過就唔夠過
如果係關車長問題
咁就易搞,將車cam攞去警署報警就得

試路果時用窄身ATR
小弟遇到
講緊某個左彎中擔貼駁右邊車頭都明顯過哂線
重夾硬黎

定係你地益到覺得用12米跑,好得意好有趣
lingling_cc 發表於 2019-8-6 08:24 | 顯示全部樓層

你係日日坐先

我依5年個個星期一定要坐99/299X麥邊迴旋處頭幾個彎過線離譜既話我見到2架12米鐵甲個個彎都係迎面一齊黎都可以過到
你指既過線離晒譜又有幾離譜?
係比較窄的係大環站向西貢方向廁所出面果邊個蛇彎
當然我唔似你依D巴膠以為人人都巴膠, 我唔係先
12米行到當然唔代表什麼
我都有揸旅巴, 12米車經過時有些彎過線係有, 但唔係過好多
入大環迎面有12米的時候都一樣夠未試過好似你咁講dup到被KO
被dup到被KO既係班泥鬼就有份

GA6072 發表於 2019-8-6 08:40 | 顯示全部樓層
lingling_cc 發表於 2019-8-6 08:24
我依5年個個星期一定要坐99/299X麥邊迴旋處頭幾個彎過線離譜既話我見到2架12米鐵甲個個彎都係迎面一齊黎 ...

你只係星期一咋小弟日日都渣車出入北潭入面

你見到兩架ATE貼住行
有無睇埋入沙田部ATE係咪塞埋個頭入行人路
尾碌係咪踩埋上行人路

見到車身踩界,副後鏡都過哂線
何況連車身都過線
過到個定義就係唔花唔撞當行到
咁小弟試下求其攞條片去差館問下開唔開到case
咁大潭道水壩都行過12米ML
又唔叫14用55

lingling_cc 發表於 2019-8-6 08:55 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2019-8-6 08:40
你只係星期一咋小弟日日都渣車出入北潭入面

你見到兩架ATE貼住行

咁講你都唔似揸大車我起碼揸旅巴又唔見我覺得有問題?
你咁講2架ATE有問題, 咁當初九巴派11.3白板時咪一樣有問題?
當時一樣有你所講問題
仲有有個位係預你係偷上行人路, 所以壆位至咁薄
後鏡過晒線會撞到你部車? 都要計到咁盡?
kwn1029 發表於 2019-8-6 09:17 | 顯示全部樓層

樓上兩位師兄唔需要太勞氣,你地都係有路面經驗之人,大家各抒己見啦
我自己就覺得介乎麥邊同大環中間果兩個S字彎位真係幾危險既
就算係坐 10.6 既 ATS,見到迎頭有車都要就住黎,特別係近麥邊果個彎位
批解禁又唔可以話係一時兒戲既決定既,因為係考慮到客量需求
當年既 299 未拆做今日既 99 同 299X 時,九巴早就已經有派大車行大網仔路既部署