hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴點對點搜尋交通服務時間推算車程的誤導情況 ...
開啟左側

[問題] 九巴點對點搜尋交通服務時間推算車程的誤導情況

koneotis 發表於 2019-9-5 21:41 | 顯示全部樓層

Neutroginger 發表於 2019-9-5 15:22
依家即係有兩個問題
上車前, 要預報架車幾時到
咁之前答左, 就係建議狗巴公開黎緊兩三班車既位置

其實直接link去ETA數據到咪搞掂
簡單又直接

ETA其實已經有考慮當天塞車情況
點解唔直接將搜尋結果link過去ETA數據呢?
人地新城係可以於車上顯示預計到達目的地時間
代表ETA絕對有能力推算到點對點到達目的地時間

當然有人可能唔係想要即時搜尋結果
咁亦大可以好似search航班咁輸入指定時間
再提供相應平均行車時間

人地新城正正係用ETA計算點對點乘車時間
睇唔出技術上有咩難度
純粹係願唔願意做啫

可以參考下新城搜尋界面
YY487 發表於 2019-9-5 22:01 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
koneotis 發表於 2019-9-5 22:03 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2019-9-5 22:01
之前試過用,新城個時間報到好大,係去到一個趕客嘅程度

佢好似會報埋由搜尋時間到架車去到搜尋起點中間既等車時間
所以數字會比實際數字大不少

呢點就真係要寫清楚d
到底個時間包唔包等車
或者直接寫架車預計幾點開幾點到
好似search航班咁

同埋新城個步行時間都係發水發得好誇張
呢個又係要改改佢
matchnacu 發表於 2019-9-6 18:18 來自手機 | 顯示全部樓層

我試過等970, 結果到站時係咁轉
KE7066 發表於 2019-9-6 23:28 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-9-5 14:50
預計行程時間好似又同架車去到邊無咩直接關係

公開地點數據好處在於用家可以靠其他第三方數據(例如 Google Maps 上路況資料)去衡量 ETA 可靠程度
變相如果某處發生意外嘅話用家可以用位置判斷部車洗唔洗塞,而唔係望住一個唔知點樣估算出黎嘅時間係度呆等
KE7066 發表於 2019-9-6 23:30 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2019-9-5 15:22
依家即係有兩個問題
上車前, 要預報架車幾時到
咁之前答左, 就係建議狗巴公開黎緊兩三班車既位置

以九巴嘅網絡同車數我相信其實可以靠前方車輛速度判斷到路況,用自己車實時數據做返類似 Google Maps 路況嘅效果
不過當然同第三方合作綜合埋其他數據會更準

不過九巴科技就唔好期望咁多啦
KE7066 發表於 2019-9-6 23:33 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2019-9-5 14:25
呢D我覺得小問題,佢強制你跟GPS位置揀起點站先係大問題

網頁版可以自選起點
App 版強制起點實在不能接受,當需要轉車就冇辦法為行程做預算
 樓主| S3bl430 發表於 2019-9-7 00:09 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2019-9-6 23:33
網頁版可以自選起點
App 版強制起點實在不能接受,當需要轉車就冇辦法為行程做預算
...

App 版其實都可以自選起點,至少我用android 機係可以揀到
錯字連篇
cruisesnet 發表於 2019-9-7 00:23 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2019-9-5 22:01
之前試過用,新城個時間報到好大,係去到一個趕客嘅程度

前日早上八點打算炮台山坐680去石門,
一開.....100分鐘....不了...
但奇怪早一班車只需<30分鐘....
差十分鐘真係差敢遠?

clivetock 發表於 2019-9-7 16:45 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-9-7 00:09
App 版其實都可以自選起點,至少我用android 機係可以揀到

我用andrioid都揀唔到