hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵線慢駛進入紅磡站
開啟左側

東鐵線慢駛進入紅磡站

paul2357paul 發表於 2019-9-19 15:03 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2019-9-19 08:45
而家東鐵線用平常直通車用既渡線離開紅磡站,竟然順滑過平時用開既交叉波口

另西鐵線由星期一開始,尖東 ...

若以後老M車改只用4台,千九改只用1台,應該相對最容易改到。

過往設計渡線既擺位冇徹底顧及逆線入1台要最順滑曲線令路軌既壽命大減既問題。

最安全最保守既做法相信只好增加入1台逆線行駛路段至如N年前隧道口仲有貨場年代既用法......
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-504233-1-1.html
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-435047-1-1.html
https://www.youtube.com/watch?v=Bb-Fzhjxse0
paul2357paul 發表於 2019-9-19 15:29 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2019-9-19 09:45
好彩美孚至荃灣西一段而家無咗限速,西鐵仲有d時間追。

但東鐵紅磡站果邊就有d難攪,而家最大疑犯係個交 ...

該後加交叉渡線最好停用,用番近隧道口既經典八字渡線:http://mtr.hk365day.com/Railway/Special/track/MTR_track_diagram_full.png

承認該後加交叉渡線將進出紅磡站逆線路段縮短原意係好,
但設計不周詳導致列車轉彎不順跟住路軌壽命縮短就肯定要正視。
rickywk 發表於 2019-9-19 15:41 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-9-19 11:24
4台出嚟經波口入返北行軌個內彎搖到嘔泡,反而南行軌個外彎感覺上平穩過隔離線。 ...

其實呢個波口好大問題,入一號月台同四號月台出車都勁搖,IKK train叫好d,叫做有減搖設備,英國車真係好似過山車咁,但我估唔到直通車用個渡線原來咁順滑。

唔知入南行果條係唔係咁順,因為呢個基本上無乜車用,龜鐵可能平時將呢條渡線保養set做最低限度去慳錢,但我睇用返呢條渡線出入站係短期解決辦法之一,當然會影響班次密度,但總好過又出軌

Ricky403 發表於 2019-9-19 17:55 來自手機 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2019-9-19 15:41
其實呢個波口好大問題,入一號月台同四號月台出車都勁搖,IKK train叫好d,叫做有減搖設備,英國車真係好 ...

相信係因為波口長度短 (相信得中環、柴灣等站嘅一半),成組交叉波口彎嘅部分短,所以一轉彎就會感覺到方向突然改變,就係搖嘅原因
大概應該同南行入火炭中間月台個情況相似
其實近排西鐵紅磡二台走嘅車入尖東都搖咗,過完波口個轉彎感覺好急,可能因為係直路反位入彎嘅緣故
RyanPun 發表於 2019-9-19 18:03 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2019-9-19 15:41
其實呢個波口好大問題,入一號月台同四號月台出車都勁搖,IKK train叫好d,叫做有減搖設備,英國車真係好 ...

你講入南行係邊波口,忽然間腦閉塞load唔到?-.-係唔係近牲口站條側線嗰組波口?

出入1台就冇計,康莊道出現先過紅磡車站,後期起就明顯要就康莊道支路,呢個位無得搞。

4台出站入返北行軌條路直情世界級,4台直線去波口係好定,重點係過完波口車卡都未拉直就直入內彎,一來呢個內彎轉彎幅度大,二來喺出站位附近抽車冇得唔加速,而且嗰一段路一向有限速,兩樣加埋,乜車都搖喇。
RyanPun 發表於 2019-9-19 18:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-9-19 14:16
東鐵轉西鐵,見紅磡車唔係即班可以轉用九龍塘>太子>美孚去新西或九龍塘>太子>荔景過海,影響較細
西鐵轉 ...

今朝早的確見有直通車出,不過照計應該唔會將兩班旺角東痴住行,否則九龍塘塞到傻。

有機會直情整走咗一班旺角東車,第二班紅磡車利用入隧道前嗰一段空slot嚟hold車,直通車既可以出到車,前車喺紅磡跟班直通車一齊出,好有機會唔駛連停兩次燈,第三班旺角東車入咗1台,又可以空多段時間出嚟比第一二班車完成調頭程序而第四班去紅磡嘅又唔會塞住喺旺角東同紅磡中間。
Ricky403 發表於 2019-9-19 18:34 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2019-9-19 18:26
今朝早的確見有直通車出,不過照計應該唔會將兩班旺角東痴住行,否則九龍塘塞到傻。

有機會直情整走咗一 ...

直通車係可以運用紅磡四台上落客嘅時間出車,不過四台極限班次應該維持7分鐘不變
如是者似乎插多一班紅磡只會塞車
RyanPun 發表於 2019-9-19 19:30 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-9-19 18:34
直通車係可以運用紅磡四台上落客嘅時間出車,不過四台極限班次應該維持7分鐘不變
如是者似乎插多一班紅磡 ...

連續兩班紅磡就一定塞硬,冇直通車嘅話,第二班車直情要齋企7分鐘等到前車走咗先有得入,當然我嗰講法一樣會塞,只不過比較合理解釋係直通車要出車,而時間上係啱啱撞正紅磡車準備入站,唯有改走後面班旺角東車,變做兩班落紅磡,直通車讓路比第一班入4台先,黎避免北行因為直通車而過疏嘅問題。
rickywk 發表於 2019-9-19 21:47 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-9-19 18:03
你講入南行係邊波口,忽然間腦閉塞load唔到?-.-係唔係近牲口站條側線嗰組波口?

出入1台就冇計,康莊道 ...

無錯,就係近前何文田貨場果個。而家北行就有直通車常用,但南行就基本上無車用,真係唔知黨鐵保養係點。

今次都幾邪,東鐵線加班後無耐就整單咁杰,黨鐵話路軌就換好,相信今晚就會分批拉走果六卡車,唔知聽日黨聽敢唔敢再用返個交叉波口了

paul2357paul 發表於 2019-9-19 22:38 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2019-9-19 21:47
無錯,就係近前何文田貨場果個。而家北行就有直通車常用,但南行就基本上無車用,真係唔知黨鐵保養係點。 ...

該正向渡線都係經典野,舊代主要俾列車避貨列用:
https://www.youtube.com/watch?v=ociRPrVru2Q
https://www.youtube.com/watch?v=Bb-Fzhjxse0
當然新代亦可以有另一方向用法就係用來入1台,後加既交叉只係嫌用呢組八字離紅磡站較遠而改用前者。