hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [年經] 討論聯營過海線改隔日獨營之優缺 ...
開啟左側

[其他] [年經] 討論聯營過海線改隔日獨營之優缺

TR3797 發表於 2019-10-27 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2019-10-27 16:39 來自手機 | 顯示全部樓層
yclam 發表於 2019-10-27 14:56
紅隧:九巴:101-109 (共7條), 170 ; 新城:110-118(8條), 171。東隧:九巴:601,606,671,681,690,307。新 ...

606 671 690 東隧蝕錢線畀曬九巴做
JX9097 發表於 2019-10-28 09:10 | 顯示全部樓層
其實只需要將部份相近路線group埋
(當然, 每組都有賺有蝕, 盡量平均分配)
跟住巴士公司自己投番嚟做
呢個方法相對簡單, 又唔使煩出車/ 班次不均
miklcct 發表於 2019-10-28 12:09 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-10-28 09:10

應該將相近路線 group 埋,然後一條九,一條新/城咁重新分配,令到九城之間好似2000年代嘅新城咁樣競爭法。

舉例:
108 九巴
107因為同108喺九龍灣有競爭,所以俾城巴
116亦到因為同108喺九龍有競爭,所以俾新巴
咁112就俾返九巴同116搶客
102就俾城巴
106就俾九巴
115同106都做紅磡下路,所以115俾新巴
用同樣方法分哂紅隧線嘅話
101 新巴
102 城巴
103 九巴
104 九巴
106 九巴
107 城巴
108 九巴
109 九巴
110 九巴
111 九巴
112 九巴
113 新巴
115 新巴
116 新巴
117 城巴
118 城巴
170 城巴
171 九巴
182 九巴

咁呢度19條線,九巴有10條,城巴5條,新巴4條,當中線王級嘅組合101/111;102/106;112/116全部交俾唔同公司經營,同區嘅隧巴例如170/182;107/108;111/116等亦都唔同公司經營。

到東隧線:
307 九巴
373 九巴
601 新巴
603 九巴
606 城巴
608 城巴
613 九巴
619 九巴
621 城巴
641 九巴
671 九巴
678 城巴
680 九巴
681 城巴
682 新巴
690 九巴
694 新巴
咁就好睇啦,馬鞍山680 681 682三巴互片,到時九巴肯定為680X瘋狂加班同城巴互搶681客

到西隧線(只列出聯營線):
904 九巴
905 新巴
914 九巴
948 新巴
咁904 905 914 971呢四條路線又成為九新兩巴嘅戰場啦
進智公交
TR3797 發表於 2019-10-28 12:23 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-10-28 14:18 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-10-28 09:10

其實﹐3間公司(如果嶼巴有興趣可以join埋) 共組公司﹐互相派出指定數目的巴士﹐共同營運現時的聯營線。

所有車/人可以撈亂在不同路線使用﹐即係有機會出現新巴行102﹐城巴行948。
所有車的收入﹐收歸這家聯營公司﹐再按指定協議的百分比作出分配。

又可以推出 "過海巴月票"﹐乘客有望進一步受惠。

這樣﹐巴士公司不再需要出古惑招去爭客搶客。
又唔會因為2間公司交更時﹐接更公司的車未回到總站而影響班次。

可能...... 放果仲好過不同方式重新招標不同路線。

kitarolo 發表於 2019-10-28 14:47 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2019-10-28 14:18
其實﹐3間公司(如果嶼巴有興趣可以join埋) 共組公司﹐互相派出指定數目的巴士﹐共同營運現時的聯營線。

...

過海線聯營原意
唔為因為避免其中一邊
營運商(當年中巴vs九汽)
要喺維港另一邊泊定車過夜
或以通宵過海線運車,唔係就
要私過對岸或等返同一部車做
回程而使頭班車晏咗?

唔記得邊年開始新開嘅
過海線變咗獨營,其實現刻
聯營嘅線加埋3條唔太賺嘅
W線先試官辦民營亦係出路。
kei_hk 發表於 2019-10-28 15:04 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-10-28 14:47
過海線聯營原意
唔為因為避免其中一邊
營運商(當年中巴vs九汽)

當年點解有聯營﹐真正原因我就唔知。

但係我相信係當年海底隧道通車﹐2間公司都係想做過海線﹐但係過海就會抵觸專營地區﹐政府都唔知比那一家巴士公司做營運。

於是﹐就想出2間公司共同合作營業一條巴士線﹐令到2間公司有錢齊齊搵。

早上要吉車去對面海﹐收工要吉車過海返廠﹐應該唔係考慮因素。
現實﹐就係不時都有車要吉車過海﹐時間表亦未必夾到一定配合到不需要吉車過海開工/收工。

時間耐了﹐聯營線的問題亦浮現了﹐就係其中一間公司服務水平差﹐就拖累相關時段的服務。

於是﹐後來就盡可能就唔再推出聯營線﹐減少互相拖累的問題﹐單一公司易於監管/管理。

JX9097 發表於 2019-10-28 15:52 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-10-28 12:09
應該將相近路線 group 埋,然後一條九,一條新/城咁重新分配,令到九城之間好似2000年代嘅新城咁樣競爭 ...

當年運吉推quota制
正正就係因為新城兩邊瘋狂出車
令到路面負荷唔到而起

依家點會走回頭路呢?
KE7066 發表於 2019-10-28 16:01 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2019-10-28 14:18

...

斷纜起黎可以點救?部車唔係 pool 入面拉咗過去補班條數又點計?
off-peak 堆車綁死咗係個 pool 入面又可以做咩?載空運凳?