hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從新巴城巴概覽預視來年方向
開啟左側

從新巴城巴概覽預視來年方向

bestwishes706 發表於 2019-12-11 13:30 | 顯示全部樓層

其實新城本身開源節流做得唔好,就算好似962系列咁,分支過多,用車多過哂對家960,但客量真係多過960?

同埋佢港島好多線收得平,有啲客量好睇唔好做,有啲蝕到入肉
我諗南港島綫得東段冇西段情況對佢經營環境唔係咁好,始終南區仲有堆非香隧線幫佢放血,如果西段同期通車可以恨恨咁減車縮線
分分鐘連973都可以早抖

宜家佢可以做 除咗重組路線 應該慢慢咁將新城港島收費統一,之後合併,咁應該可以慳到營運成本

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 分支過多,用車多過哂對家960

查看全部評分

053h4 發表於 2019-12-11 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| kay 發表於 2019-12-11 13:42 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2019-12-11 13:30
其實新城本身開源節流做得唔好,就算好似962系列咁,分支過多,用車多過哂對家960,但客量真係多過960?

...

南區當年計劃唔只CUT 60部車
不過後來唔知咩原因鬆左手

好似90/97/590非繁係可以3合1

最經典係43X/46X/M47
本來車數由4+3+6
依家43M得返5部車

8H係蝕但本身唔行8H就行2A/82,但位位收貴左

76就濕滯,轉循環非繁都係要3部

590出年會CUT非繁

48/78/94A/95呢幾條客量唔好既線
非繁都有近13部車,但再CUT就無人搭
世界很簡單 人類很複雜
ky927 發表於 2019-12-11 14:15 | 顯示全部樓層

無爬文,唔知有無師兄講同類野。

掉轉睇,其實新城重整專營權範圍,受惠於路線重組,就可以做到更有效率同cut到車。以目前情況,港島區只可以容納一個專營權;新城嘅九龍路線亦都應該整合做一個專營權(其實九龍呢邊新城都慢慢集中用城巴做)。

因為原本港島兩個權,都係想提供競爭;但宜家港島區個競爭係同地鐵,而唔係巴士vs巴士;相對九龍新界,就需要多一個服務商去制衡九巴;當然九龍新界另一個權唔一定俾新城,以宜家政策都一定要投標;但配合城巴嘅機場線嘅基本盤,城巴代表新城做九龍新界北大嶼同過海線,留返港島俾新巴做,係比較有利可圖嘅方法。

同時重整都係一個誘因俾新創建繼續做好新城,唔好諗住賣新城是但一邊減磅,因為淨係買一間,港島區變左必然競爭,要買就兩個間一齊買。
KE7066 發表於 2019-12-11 14:18 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-12-11 10:10
城巴近年重整網絡後,多左20/22/608/930X
但似乎都帶來唔到更多正面影響
不過城巴係759部已登記車中有756部 ...

問題係車隊運用唔會係一個推得上 100% 嘅數字,咁多年都係維持係 90% 左右即係實際營運上好難將剩餘果 10% 拎埋去做生意
HG6729 發表於 2019-12-11 14:26 來自手機 | 顯示全部樓層
新九城好大機會出年都加價
ahken 發表於 2019-12-11 14:50 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2019-12-10 10:26
點解新城唔開多D新錢? 開D多客線做兩繁插旗,
好似九巴270B,正正係儲備路線的代表作,儲五年先全日,將來 ...

柴小公司如果真係咁有遠見就唔會係柴小公司啦...
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2019-12-11 15:00 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2019-12-10 16:41
電車慢同冇冷氣... 我明都有佢競爭力
但一兩蚊如果真係咁重要... 106 同619 港島流水就唔會咁多人... 當 ...

619變成北角炮台山西行半特快嘅救命草嚟, 原因都唔駛再多講了
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
 樓主| kay 發表於 2019-12-11 22:00 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2019-12-11 14:18
問題係車隊運用唔會係一個推得上 100% 嘅數字,咁多年都係維持係 90% 左右即係實際營運上好難將剩餘果 1 ...

呢個你岩
不過上面有版友講CUT車數係車隊運用個10%無用既3分2

自己有少少思路唔岩

世界很簡單 人類很複雜
city_alexander 發表於 2019-12-11 22:16 | 顯示全部樓層