hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 配額制度非常垃圾
開啟左側

配額制度非常垃圾

jocosben 發表於 2020-1-25 16:56 來自手機 | 顯示全部樓層

過去20年,雖然多條鐵路通車,但九巴車隊數目係連年上升
tunghang 發表於 2020-1-25 17:03 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-1-25 16:49
你講係咁開A線嗰兩間公司?

另外我上文已提可令

因路面情況甩班都尚可接受,但因收車而恆常做唔到表列班次就唔同講法
 樓主| E500facelift 發表於 2020-1-25 17:08 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2020-1-25 16:56

九巴車隊數目曾經下降過,最高峰時4500部,而家4000左右
kitarolo 發表於 2020-1-25 17:09 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2020-1-25 17:03
因路面情況甩班都尚可接受,但因收車而恆常做唔到表列班次就唔同講法

所以點解有建議Apps
可睇車牌/實時位置,咁
就知某線有無出足車,但
就驚死幫咗某啲人影車或
揀車款嚟坐(即使設計到該Apps
有付費功能並同時無廣告……)

咁唔開俾民間睇,政府都
可索閱上列較詳盡嘅資料啫,
而家縱容緊某啲線長期喺營運商
可控制情況下故意開唔足車,更甚
係收便宜路線谷客上貴線。
KE7066 發表於 2020-1-25 17:15 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-1-25 17:09
所以點解有建議Apps
可睇車牌/實時位置,咁
就知某線有無出足車,但

就算政府有實時資料又如何,依家巴士公司交數據上去都唔會有人手條條睇啦

不過我好想知你口中嘅 "可控制情況下故意開唔足車" 係咪真係會發生,除咗旅遊路線會欠客停開之外冇幾何聽到會 "故意" 收車
kitarolo 發表於 2020-1-25 17:19 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2020-1-25 17:15
就算政府有實時資料又如何,依家巴士公司交數據上去都唔會有人手條條睇啦
的確係經TCU投訴先會
做樣跟進一吓,通常會改善
一兩個月後故態復萌,又未至於
要「條條睇」「實時睇」嘅……
因為有啲線大家心中有數例收。
不過我好想知你口中嘅 "可控制情況下故意開唔足車" 係咪真係會發生,除咗旅遊路線會欠客停開之外冇幾何聽到會 "故意" 收車
不如講吓北嶼E線會唔會收車?
就算唔計有收貴近倍嘅A線競爭,
有啲線表列4~9分鐘但全開9應唔難想像
後果,另外20分鐘或以上唔准大包圍班次。
tunghang 發表於 2020-1-25 18:27 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-1-25 17:09
所以點解有建議Apps
可睇車牌/實時位置,咁
就知某線有無出足車,但

呢樣運輸署已經搵外判做緊
KE7066 發表於 2020-1-25 21:38 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-1-25 17:19
的確係經TCU投訴先會
做樣跟進一吓,通常會改善
一兩個月後故態復萌,又未至於

你講到會故意收 E 線去救 A 線,咁唔救 A 線又係咪叫故意唔救呀?唔通巴士公司故意整意外出黎等佢地可以故意收 E 線咩?
再者寫 4-9 全開 9 又有咩問題?運輸署批時間表一早知實際編定係開幾多分同總共開幾多班(當然收到之後會唔會睇就後話),你覺得巴士公司用大包圍方法列出有問題你可以經 TCU 投訴,但係唔關政府睇唔睇到實時班次事
kitarolo 發表於 2020-1-26 08:07 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2020-1-25 21:38
你講到會故意收 E 線去救 A 線,咁唔救 A 線又係咪叫故意唔救呀?唔通巴士公司故意整意外出黎等佢地可以 ...

我自己就搭開頭嗰兩三班
E線,好難用交通擠塞做理由
而做唔到表列班次吧……

4~9如果全部開9咁不如
直接寫9,但最終會疏過9,
由總站開出計,且車長已得
獲准嘅休息時間亦然,無可
否認呢類線喺可行情況下,
保住鄰近20分鐘或以上嘅
定點疏車線,但唔會日日係,寫到
咁密要考慮競爭,例如0066或聯營
路線,而唔係寫完但多數做唔到。
天空之神 發表於 2020-1-26 10:49 來自手機 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2020-1-25 16:56

請問將線同西鐵開之前,九巴車隊數目係幾多?
將線 2002 年開,未到 20 年架